Hlavní obsah

Nástupce Lukáše Bauera. Evidentně chytrý závodník, kterému neříkejte běžkař

Foto: Getty Images, Getty Images

Michal Novák slaví druhé místo ve finské Ruce.

Reklama

Už deset let se nestalo, aby český běžec na lyžích bojoval ve velkém závodě o vítězství. Ve druhém závodu sezony na 20 km volně se to v neděli podařilo Michalu Novákovi. Nakonec dojel na skvělém druhém místě.

Článek

Sedmadvacetiletý muž ze západních Čech dosáhl překvapivě na největší úspěch své kariéry a na nejlepší výsledek českého běhu ve Světovém poháru po deseti letech. Naposledy byl právě tady ve finské Ruce Lukáš Bauer dokonce první. Pak jsme měli ještě pár úspěchů na olympijských hrách, ve Světovém poháru to byla spíš bída.

Ale pozor. Při pohledu na dosavadní Novákovu kariéru druhé místo až takovým překvapením není.

Videozdravice Michala Nováka po jeho vybojování 2. místa na Světovém poháru v Ruce. Video: Instagram.com/novakmichal_ (oficiální instagramový účet Michala Nováka

V závodě na 20 km volně na finském severu u města Kuusamo jel jako starý, zkušený mazák. Neustále se držel v popředí, na pátém až desátém místě. V posledním kopci před cílem pak silně zabral, dostal se na první místo a vytáhl za sebou jen mladého Nora Jana Thomase Jenssena. Ten ho pak před cílem předjel.

Michal pochází z krušnohorských Nových Hamrů a na běžkách začal jezdit v šesti letech. Je odchovancem Slovanu Karlovy Vary, v současnosti je členem Dukly Liberec. Běhu na lyžích se věnuje i jeho starší sestra Petra, která skončila 28. ve skiatlonu na olympiádě v Pchjongčchangu v roce 2018.

Český talent už není začátečník. Poprvé startoval ve Světovém poháru v lednu 2016. O rok později už závodil na MS 2017 v Lahti a v týmovém sprintu skončil 12. V sezoně 2017/18 poprvé ve Světovém poháru bodoval, když ve sprintech obsadil 28. místo v Lenzerheide a 24. místo ve Falunu. Premiérově také absolvoval celou Tour de Ski a dokončil ji na 39. místě, čímž si vybojoval nominaci na olympiádu v korejském Pchjongčchangu v roce 2018.

Jedničkou mezi mladíky

Byla to pro český běh náročná doba. Ze hry už byl pár let Lukáš Bauer a kariéru ukončili Martin Jakš, Aleš Razým i Dušan Kožíšek. Michal se tak náhle stal jedničkou radikálně omlazeného reprezentačního týmu. Ale hned začal ukazovat, co v něm je.

Na MS do 23 let v Lahti v roce 2019 získal na bruslařské patnáctce stříbrnou medaili. Startoval také na MS v Seefeldu a v závěru sezony ve Světovém poháru poprvé pronikl do nejlepší dvacítky. Čtrnáctým místem v závodě na 15 km volnou technikou ve Falunu si vylepšil své maximum.

Vlastně se každým rokem výrazně zlepšoval. V sezoně 2020/21 se ve Světovém poháru dvakrát probojoval do elitní desítky. Na Nový rok v zahajovacím sprintu na Tour de Ski ve Val Müstair dojel na devátém místě a své maximum vyrovnal v únoru ve sprintu volnou technikou v Ulricehamnu.

Zlepšení pak potvrdil i na MS v Oberstdorfu, kde ve všech závodech zajel svá životní maxima v rámci šampionátů.

V sezoně 2021/22 pronikl do užší světové špičky a dosáhl nejlepšího umístění českého reprezentanta ve Světovém poháru v běhu na lyžích za posledních několik let – ve stíhacím závodě na 15 km v Ruce byl pátý a stejné umístění zopakoval v Lillehammeru v závodě na 15 km volně.

Letos na jaře už byl ve Světovém poháru celkově devátý. Na MS v Planici pak atakoval pódium v klasickém sprintu, když dojel čtvrtý.

Chytrý jezdec

Michal Novák ukazuje nebývalou konzistenci a zjevně těží ze své vysoké základní rychlosti. Ukázal to i v neděli, i když se v jednom momentu nechal Norem podjet, a tím možná ztratil šanci na vítězství.

Novák je evidentně chytrý jezdec, který se s týmem snaží neustále zlepšovat a odstraňovat nedostatky. Jeho fyzické předpoklady jsou výborné. VO2 max mu naměřili i 82, vysokou má i vitální kapacitu plic.

V poslední době začal pracovat na zvýšení odolnosti neuromuskulárního prahu, chcete-li snížení svalové únavy. To ho dosud limitovalo v druhé části náročných závodů.

Teď ukázal, že je na správné cestě. Mimochodem, až ho potkáte, neříkejte mu, že je běžkař, tím byste ho trošku naštvali. Běžkaři jsou pro něj turisté, on se považuje za běžce na lyžích.

Stejně tak nečekejte, že vás překvapí nějakými iracionálními rituály. Je rozumově založený pragmatik, který se nechce pověrčivostí rozptylovat. Už dříve vypozoroval, že mu to nedělá dobře.

Hodně dává na pocity svého těla a vnímá nedostatky, na kterých by měl pracovat. Právě závod je pro něj tou nejlepší zpětnou vazbou. Když se mu pak daří, ví, že jde vlastně skoro všechno samo. „Jedete na autopilota, nic nevnímáte, jen diváci vás ještě víc vtáhnou do hry,“ říkal před časem pro podcast olympijského týmu.

Reklama

Doporučované