Hlavní obsah

Ledecká oživuje kariéru v Zermattu. Vrací se silnější Ester

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ester Ledecká se chystá po dlouhé pauze na závod Světového poháru ve sjezdu.

Reklama

aktualizováno •

Když se umoudří počasí, nastoupí Ester Ledecká v sobotu vysoko nad Zermattem k prvnímu sjezdu po předlouhých 612 dnech. Bude to už jiná Ester, i když si to sama nebude chtít připustit. A bude závodit i ve značně jiných podmínkách.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za ten jeden rok, osm měsíců a dva dny, co Ester nezávodila na lyžích, se toho stalo hodně. Pojďme si ukázat, co všechno se změnilo.

Tak předně, Ester je starší, ve 28 letech by už měla být zkušenou závodnicí. Určitě bude stejně hladová, možná dokonce víc než dřív. Ale vážné zranění klíční kosti, kvůli kterému vypadla ze sjezdařských závodů, ji muselo změnit. Sama to říká…

Jinak už na ni budou pohlížet i odborníci. Před vynucenou přestávkou byla ještě tím zázračným dítětem, úkazem, který úspěšně kombinoval dvě zcela rozdílné disciplíny – lyže a snowboard. Zatímco ve snowboardu naprosto dominovala, v lyžích to jednou vyšlo zázračně, pak průměrně, pak dobře, občas velmi dobře.

Za osm let ve světovém lyžování získala zlato v super-G na olympiádě v Pchjongčchangu v roce 2018, třikrát vyhrála závod Světového poháru, dvakrát byla druhá a třikrát třetí. Na děvče z nealpské země skvělé výsledky. Ale teď se už od ní bude chtít stabilizace vysoké formy.

Co to znamená? Nikdo to zatím nijak nekvantifikoval, ale troufáme si říct, že cílem Ester by mělo být jezdit rychlostní disciplíny stabilně do první desítky a přitom neustále atakovat pódium. Má v tom dobrý vzor. Její kamarádka Sofia Goggiaová vystřelila ve 24 letech. Pak se vážně zranila a znovu se do top formy vrátila ve 28 letech, v dnešním věku Ester.

K tomu bude potřebovat nejen perfektní formu, ale i skvělé zázemí.

Jak sama říká, vrátila se v něčem ještě silnější, než byla. A tak by to také mělo být. Mentálně silný vrcholový sportovec by měl využít zranění a pauzu k tomu, aby se vrátil o něco lepší. Letní příprava proběhla dobře, první sníh v Chile také.

A teď k tomu zázemí. Osvědčený trenér Tomáš Bank zůstává, Ester změnila materiál a tak trochu i část týmu. Co to s ní udělá, je velká neznámá, i když vše zatím vypadá, že to jde dobrým směrem.

Dosud závodila pod ochranným křídlem Red Bullu na lyžích značky Atomic. Teď přešla z „korporátu“ obřího světového výrobce do minitýmu česko-rakouské značky Kästle, kterou koupil miliardář Tomáš Němec.

Nové lyže jsou pro sjezdaře vždy obrovskou změnou. Dobrou zprávou je, že Ledecká se pro ně dobrovolně rozhodla, lyže jezdí skvěle a tým je malý, inovativní, flexibilní a veškeré změny provádí s neuvěřitelnou profesionalitou a rychlostí.

Lidé ze značky Kästle svému řemeslu rozumějí a mají na starost jen pár špičkových závodníků. Lyžařský konstruktér Rainer Nachbaur je prakticky na každých závodech, intenzivně sleduje, jak se lyže chovají, a je připraven provádět okamžité změny. Nový servisman Guntram „Tschunti“ Mathis je ze stejné líhně. Velmi zkušený odborník pracoval donedávna pro Head a Rossignol, teď přešel do Kästle. S Nachbaurem se nejenom dobře znají, ale i spolupracují. Jsou jako pravá a levá ruka.

A ještě něco. Zdá se, že svérázný „Tschunti“ Ester okouzlil a od prvních závodů mu důvěřuje. Všimněte si, že není tiskové konference, aby neřekla: „Mám toho nejlepšího servisáka na světě!“ Jak to může vědět? Guntram Mathis jí totiž perfektně připravil i snowboardy při jejím letošním krátkém návratu do světového seriálu.

Kästle nakoupil do malého týmu další hvězdy. S Ester Ledeckou bude letos závodit na stejném materiálu i dvojnásobná mistryně světa Ilka Štuhecová a nová mistryně světa Jasmine Fluryová.

Slovinská 33letá veteránka už na lyžích Kästle v uplynulé sezoně závodila – a parádně. Dvakrát vyhrála sjezd Světového poháru, dvakrát byla druhá a druhá skončila i celkově v disciplíně sjezd.

Nově příchozí Švýcarka do týmu pak letos v Méribelu vyhrála ve sjezdu titul mistryně světa.

Proč je tahle sestava dobrá pro Ledeckou?

Když Ester tuto megasilnou konkurenci ustojí, má k sobě výborné parťačky, od nichž se může hodně učit a které jí pomůžou se vytáhnout výš. Jak ji známe, právě tohle by ji mělo pořádně nakopnout.

Reklama

Doporučované