Hlavní obsah

Lyžařský fenomén Shiffrinová. Rekordy, které ještě může překonat

Před rekordmankou Mikaelou Shiffrinovou stojí ještě další historické mety.Video: Jan Marek, Petr Pravda

 

Reklama

Shiffrinová vyhrála více závodů Světového poháru než kterýkoli lyžař v historii. V Levi získala 89. vítězství. Stále však platí, že může překonat další mety, na něž ještě nedosáhla.

Článek

Za posledních 13 sezon překonala Američanka Mikaela Shiffrinová hodně rekordů, víc než kterákoli lyžařka moderní doby.

Tak předně má nejvíc vítězství ve Světovém poháru. Po loňsku se číslo zastavilo na 88 a v Levi přidala první vítězství této sezony. Má také nejvíce výher v jedné disciplíně – 54 ve slalomu. Nejvíce výher v jedné sezoně – 17 během zimy 2018/2019. Nejvíce vyhraných prize money v jedné sezoně – minulou zimu to bylo v přepočtu 24,5 milionu korun, což je skoro o 600 000 korun víc než vítěz Světového poháru mužů Marco Odermatt.

Shiffrinová vždy říkala, že jí nejde o rekordy, že chce hlavně dobře lyžovat. A když rekordy překoná, volí podle amerického Ski Magazinu pro takovou situaci výraz „reset“, aby nesnižovala úspěchy těch, kteří lyžovali před ní.

Zde je tedy seznam položek, které by mohla Shiffrinová v nadcházejících letech resetovat.

Celkově nejvíce titulů Světového poháru. Rakušan Marcel Hirscher jich vyhrál osm, jeho krajanka Annemarie Moser-Pröllová šest. Shiffrinová má dosud pět velkých křišťálových glóbů, letos bude bojovat o další, tím by Rakušanku vyrovnala.

„To byl vždy jeden z mých největších cílů, sezonní tituly,“ řekla minulý měsíc na tiskové konferenci před Söldenem. Vzhledem k tomu, kolik je Shiffrinové let (28) a jak jezdila loni, se to nezdá být nesplnitelný úkol. Mnohem těžší už bude dohnat Hirschera.

Dalším cílem může být nejvíc vítězství v jednotlivých disciplínách Světového poháru. Lindsey Vonnová posbírala v letech 2008–2016 osm vítězství ve sjezdu (nejvíc ze všech lyžařek) a spolu s pěti v super-G a třemi v kombinaci má dohromady 16 malých křišťálových glóbů.

Shiffrinová byla podobně dominantní ve slalomu, z něhož má dosud sedm titulů. Letos by tedy mohla Vonnovou dostihnout.

Mnohem těžší bude však dohnat Vonnovou a Ingemara Stenmarka v celkovém počtu malých glóbů – oba jich totiž mají dohromady 16, zatímco Shiffrinová dosud „jen“ deset.

Nejvíc bodů

V roce 2013 nasbírala Tina Mazeová rekordních 2414 bodů ve Světovém poháru, o 1313 více než její nejbližší konkurentka. Té zimy se Slovinka zúčastnila 35 závodů v šesti disciplínách a ve 32 z nich skončila v Top 10 (což je další rekord).

Shiffrinová si v minulé sezoně Světového poháru připsala 2206 bodů na cestě k pátému celkovému titulu (překonala tak svou předchozí hranici 2204 bodů z roku 2019). Zda se jí však podaří získat ještě o 200 bodů víc, už je velmi těžké predikovat. Navíc Shiffrinová vždy zdůrazňovala, že jí jde o kvalitu, ne o kvantitu.

Nejvíc umístění na stupních vítězů

Tohle je určitě velmi zajímavé. Shiffrinová v minulé sezoně „resetovala“ Stenmarkův rekord ve Světovém poháru z 86 na 88. Teď to posunula na 89. Legendární Švéd však stále drží rekord v počtu umístění na stupních vítězů. Má jich 155, zatímco Shiffrinová 139, což je o 16 méně. Zdá se to hodně, ale protože Shiffrinová v minulé sezoně skončila na stupních vítězů osmnáctkrát, mohla by mít šanci na pokoření dalšího Stenmarkova rekordu.

Nejvíc medailí z MS

Christl Cranzová dominovala ženským lyžařským závodům ve 30. letech 20. století, když mezi lety 1934–1939 vyhrála 15 medailí z mistrovství světa – nejvíce ze všech lyžařů. Tehdy sjezdaři závodili pouze ve slalomu, sjezdu a kombinaci. Ale MS se konala každoročně, ne dvakrát ročně, jako tomu bylo od druhé světové války. Shiffrinová má ve své sbírce 14 medailí z mistrovství světa. Je tudíž možné, že Američanka vyrovná a možná i překoná rekord Cranzové na MS 2025 v rakouském Saalbachu.

Nejvíc vítězství na MS

Z 15 Cranzových medailí z mistrovství světa bylo 12 zlatých – opět více než kterýkoli jiný sjezdař. Shiffrinová má zatím sedm zlatých medailí. To by znamenalo vyhrát dalších pět nebo šest, což už je opravdu hodně.

Nejvíc olympijských medailí

Seznamu sjezdařů s největším počtem olympijských medailí zatím kraluje Nor Kjetil André Aamodt. Mezi zimními olympijskými hrami 1992 a 2006 jich získal osm: čtyři zlaté, dvě stříbrné a dvě bronzové.

Ze žen Chorvatka Janica Kostelićová a Švédka Anja Pärsonová vyhrály po šesti na konci 90. let, resp. na začátku milénia. Kostelićová má dohromady čtyři zlata a dvě stříbra, Pärsonová má zlato pouze jedno.

Olympiáda byla dosud pro Shiffrinovou nejtěžším oříškem. Může za to i nepovedené vstoupení na hrách v Pekingu, kde se jí vůbec nedařilo. Dosud vyhrála tři olympijské medaile: dvě zlaté (2014 a 2018) a stříbrnou (2018). Aby mohla v Cortině 2026 aspoň dohnat Aamodta, musela by tam vyhrát dvě zlaté a další tři medaile. To je pořádná porce, navíc až za tři roky, což je dost dlouhá doba.

Reklama

Doporučované