Hlavní obsah

Olympijské sliby Paříže berou za své

Foto: Shutterstock.com

Olympijské kruhy na náměstéí Trocadéro u Eiffelovy věže.

Reklama

Řada slibů a plánů, které prezentovali Francouzi při kandidatuře na pořádání letních olympijských her, přichází vniveč. Rozpočet se organizátorům nafukuje a zdražení metra pocítí i návštěvníci, které hry nezajímají.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Budete-li mít vstupenku na jakoukoliv z olympijských soutěží, čeká vás během her cestování po Paříži zdarma.

Tento velkorysý slib měl přispět k úspěchu pařížské kandidatury. A lidem ulehčit už tak finančně náročné sledování akce přímo na místě.

Realita je ovšem jiná - už na konci roku 2022 šéfka regionu Île-de-France Valérie Pécresseová oznámila, že slib nelze dodržet. Důvodem je inflace i dodatečné náklady ve výši 200 milionů eur, s nimiž se původně nepočítalo.

Nezůstalo ale jen u toho. Pécresseová přiznala, že městská hromadná doprava dokonce zdraží, a to dvojnásobně. Od 20. července do 8. září 2024 tak návštěvníci her i běžní turisté zaplatí za jízdenku na metro čtyři eura, tedy v přepočtu asi 100 korun.

Ušetřit nepůjde ani nákupem denní či týdenní jízdenky, které se v době olympiády nebudou výjimečně prodávat, informoval server Huffington Post.

„Zjevné podhodnocení rozpočtu“

Podobně dopadly i sliby na nové linky, které by měly návštěvníky her rychle přivézt do centra města.

Nový přímý vlak Charles-de-Gaulle Express měl spojovat hlavní pařížské letiště s centrem za pouhých 20 minut, z letiště Orly do Paříže pak měla mířit nová linka metra číslo 14. A na předměstí pak měli lidé použít nové linky 15, 16 a 17. 

Realita je ovšem taková, že žádná z těchto linek nebyla dodnes realizována.

Přesto je současný rozpočet akce výrazně vyšší, než organizátoři v roce 2017 plánovali. Místo původních 6,8 miliardy eur se už mluví o 8,8 miliardy, a to ještě do začátku zbývají celé měsíce.

Podle odhadů firmy Astarès, která se zabývá akcemi globálního významu, se výše nákladů vyšplhá na 11,8 miliardy eur. Loňská zpráva Účetního dvora mluví o „zjevném podhodnocení rozpočtu“.

Politicky neutrální olympiáda?

Organizátoři olympiády tvrdí, že sport by měl stát mimo politiku. Mluvčí pro Peking 2022 ale vybočila z řady. Porušování lidských práv mezi ujgurskou populací odmítla jako lži a trvala také na tom, že Tchaj-wan je součástí Číny.

Šéf organizačního výboru Tony Estanguet sliboval, že půjde o „lidové hry“, které budou levnější než ty poslední v Londýně. I zde ale skutečnost pokulhává - zatímco v Londýně nabízeli organizátoři na 2,5 milionu lístků po 23 eurech, v Paříži je nejlevnějších lístků jen milion (asi desetina kapacity) po 24 eurech.

„Lidé nedůvěřují organizátorům, že zajistí hladký průběh soutěží. Na druhou stranu je to pořád zajímavá akce a člověk čeká, že město takovou událost zorganizuje,“ řekl Seznam Zprávám třicátník Hamza, který pracuje v Paříži v jedné z nadnárodních potravinářských firem.

Co se týče dopravy, připomněl, že většina Pařížanů má roční jízdenku, takže se jí zdražení nedotkne. „Je to spíše o její kapacitě absorbovat příval lidí,“ dodal.

Trhliny dostalo i velkorysé zahájení her, na němž měla vystoupit ve světě zřejmě nejznámější francouzská kapela Daft Punk. Po jednání s hudebníky ale pořadatelé her oznámili, že Daft Punk divákům nezahrají. Ceremoniál odehrávající se na březích Seiny mělo podle prohlášení ministra vnitra Géralda Darmanina sledovat na 600 tisíc lidí, později kapacita spadla na polovinu.

Aby měli lidé lepší přístup k nábřeží, plánovaly úřady vyklizení stánků tzv. bukinistů, kteří zde prodávají knihy, plakáty a další zboží. Po složitých jednáních s jejich zástupci Elysejský palác rozhodl, že prodejci se svými stánky u Seiny zůstanou.

Seina je špinavá, plavat se v ní ale bude

Právě Seina, respektive její čistota, je jedním z největších témat před začátkem her. Organizátoři jsou stále odhodlaní pořádat plavání mužů i žen v triatlonovém závodu v Seině.

Závod by měl sportovcům i divákům předvést všechny krásy francouzské metropole: start je naplánovaný na slavném mostě Alexandra III. S Eiffelovou věží a Invalidovnou na pozadí, plavat by se mělo kolem Musée d’Orsay a Grand Palais.

Když ale vloni v srpnu měli triatlonisté trasu otestovat, měli smůlu. Hygienici závod zakázali, protože hodnoty bakterie e-coli byly šestkrát vyšší, než dovolují normy. Problém nastává s příchodem silných dešťů, kdy stoupne hladina odpadních vod a do řeky se z nich dostávají bakterie.

Pařížské úřady nicméně tvrdí, že se už poučily a že plán B pro triatlon nemají. Starostka Anne Hidalgová slíbila, že si v Seině i ona sama ještě před olympiádou zaplave a že běžní Pařížané to budou mít povolené od roku 2025. Jedinou možností, kterou organizátoři připouštějí pro případ náhlého deště, je odložení závodu o několik dní.

Část Pařížanů plánuje, že město v létě kvůli olympiádě opustí. Chtějí se tak vyhnout dopravním omezením a využít vysokých cen k pronájmu svých bytů. Starostka Hidalgová už na ně proto naléhala, aby si svůj záměr rozmysleli: „Neodjíždějte, Paříž bude úžasná, byla by to hloupost,“ vzkázala jim, když na začátku února slavnostně otevírala novou sportovní halu ve čtvrti Chapelle.

Olympijské hry 2024 v Paříži

Reklama

Doporučované