Hlavní obsah

Výjimečná obojživelnice. V čem spočívá kouzlo zlaté Ester Ledecké

Foto: Profimedia.cz

Ester Ledecká.

Reklama

Byla suverénní. Ester Ledecká v závodě na snowboardu v Pekingu získala pro českou výpravu první zlatou medaili.

Článek

Výjimečná obojživelnice Ester Ledecká se stala šampionkou také na olympiádě v Pekingu. V paralelním obřím slalomu ve snowboardingu vyhrála velké finále a patří jí zlato, první medaile české výpravy na těchto hrách.

Ve finále Ledecká porazila Rakušanku Danielu Ulbingovou. Bronz získala Slovinka Gloria Kotniková.

(Online ze závodu najdete na webu sport.cz ZDE)

Ledecká potvrzovala roli favoritky už v kvalifikaci, kterou suverénně vyhrála. V součtu dvou kvalifikačních jízd překonala druhou Němku Ramonu Theresii Hofmeisterovou o více než dvě a půl sekundy. Pak už vyřazovala jednu soupeřku za druhou – v prvním kole Italku Ochnerovou, ve čtvrtfinále Polku Krolovou a v semifinále Nizozemku Dekkerovou.

+8

Ester Ledecká je špičkovou snowboardistkou i lyžařkou.

Na hrách v Pchjongčchangu v roce 2018 získala dvě zlaté medaile, když nejprve vyhrála na lyžích superobří slalom a o týden později paralelní obří slalom na snowboardu. Jako první sportovec v olympijské historii tak zvítězila na jedné zimní olympiádě v disciplínách s různým vybavením.

Ester je také velmi nestandardní sportovkyní. Taková je celá její kariéra, sportovní zaměření, fyzický potenciál, trénink, ale i detaily: třeba kombinéza od bratra Jonáše. Také celý „rodinný“ STR tým i jejich komunikace s vnějším světem. Mimochodem, Ester Ledecká žila v bublině ještě dříve, než svět sevřela koronavirová pandemie. I proto vám klidně řekne, že ji covid vlastně nezajímá.

Za každých okolností je jiná než ostatní.

Kdyby to tak nebylo, nebyla by před Pekingem jedinou velkou favoritkou na českou medaili.

Má za sebou čtyři roky, v nichž často slýchávala pochybnost, zda má smysl být obojživelnicí a tříštit kariéru mezi snowboard a lyže. Kdyby se soustředila jen na lyže, už mohla být v této disciplíně mnohem dál, říkají mnozí lyžařští experti. Mají pravdu? Možná ano. Ale Ester by určitě neměla olympijskou medaili ze snowboardu.

Spojení snowboardu a lyží je její vynález, její know-how, výjimečnost, bez které by nebyla tím, kým je.

Jediná obojživelnice

Buďte si jisti, že maminka Zuzana a tatínek Janek nesedí se svou dcerou každý měsíc nad strategickými plány a nepřesvědčují ji, že právě obojživelnost je nejlepší obchodní značkou, kterou se velmi dobře povedlo prodat.

Ne, takhle si to vymyslela sama Ester. Takhle ji to baví. Že je to nestandardní, proti proudu? Nezájem, nikdo a nic s ní nehne. Máma, táta a brácha ji tak nechají, protože vědí, že takhle je šťastná. A to je to, co všichni chtějí. Tak to má rodina nastavené.

Ester není produkt českého sportovního systému, žádného vrcholového střediska. Je to zázrak „Made in Ledecky“. Proto je všechno kolem ní jinak.
.

Možná by teď vedla suverénně žebříček světového poháru ve sjezdu. Ale dost možná by se jen čtyři roky přetahovala s dalšími čtyřmi pěti závodnicemi o titul královny rychlostních alpských disciplín. Přinejlepším by byla jednou z mnoha ve světové špičce.

Takhle je jedinou (!) obojživelnicí.

A všichni to donekonečna řeší. Před každou sezonou, před každou olympiádou. Píší o ní The New York Times, zlákal ji Red Bull a soupeřky si o ní špitají a sledují, jak se protahuje.

Ester není produkt českého sportovního systému, žádného vrcholového střediska. Je to zázrak „Made in Ledecky“. Proto je všechno kolem ní jinak.

Mimochodem, už jste někde někdy slyšeli, že to s STR a jejím týmem není vůbec lehké? Ano, přesně to sedí. Není, protože je maximalista. Potvrdí vám to i bratři Bankové.

Ve snowboardingu je už mistryní světa z paralelního a obřího paralelního slalomu. Čtyřikrát po sobě vyhrála celkové hodnocení paralelních disciplín ve Světovém poháru. Vynikající byla na snowboardu už jako juniorka. Je dvojnásobnou juniorskou mistryní světa.

Zápolila už na zimních olympijských hrách 2014 v Soči – a to dokonce ve dvou snowboardových disciplínách. V paralelním obřím slalomu byla 7., v paralelním slalomu 6. V Rusku šlo ale zároveň o zdraví. Válčila s vyhřezlou ploténkou a hroznými bolestmi zad.

Teprve po sezoně 2018/2019 svoji účast ve snowboardových závodech omezila, aby mohla více závodit na lyžích. Když s ní ale budete dělat rozhovor nebo si jen povídat, nikdy nenechte snowboard na druhé koleji. To vám Ester neodpustí. A buďte si přitom jisti, že v Číně teď bude startovat v co nejvíce lyžařských disciplínách. Nebude se šetřit, to ani neumí.

Tipněte si, v čem všem. Ve sjezdu a superobřím slalomu určitě. V kombinaci velmi pravděpodobně. Možná i v týmovém závodu.

Co možná nevíte o Ester Ledecké

Její lyžařskou a snowboardovou kariéru hlídá 6 koučů: 3 trenéři, 1 fyzioterapeut, 1 kondiční trenér a 1 servisman.

Zpovzdálí, většího či menšího, ji sleduje i maminka Zuzana a tatínek Janek. A také bratr Jonáš, který ukončil kariéru profesionálního sportovce a nyní se věnuje kresbě komiksů. Vymyslel Ester komiksovou identitu a designuje jí závodní kombinézu i snowboard.

Pražská rodačka a vnučka slavného hokejisty Jana Klapáče, který získal zlato na MS 1972, bronz na ZOH 1964 a stříbro na ZOH 1968, odstartovala sportovní kariéru už jako dítě. První závod, kterého se pětiletá Ester zúčastnila, byl Mila Cup. Hned ho také vyhrála.

V létě nejraději brázdí moře na windsurfu u řeckých ostrovů.

Reklama

Doporučované