Hlavní obsah

Lyžařka hájila internetovou svobodu v Číně. Její slova zcenzurovali

Foto: Profimedia.cz

Eileen Gu v Číně znají také pod jménem Gu Ailing. Média o ní často mluví jako o „sněhové princezně“.

Reklama

Eileen Gu se místo Spojených států rozhodla reprezentovat Čínu, a to nejen na olympiádě. V instagramovém komentáři hájila internetovou svobodu v zemi, její komentář však čínské platformy paradoxně cenzurují.

Článek

„Jak to, že můžeš používat Instagram a miliony lidí z pevninské Číny nemůžou? Proč se ti dostává speciálního zacházení jakožto čínské občance? Není to fér, můžeš se ozvat za miliony Číňanů, kteří nemají internetovou svobodu?“ udeřil na zázrak freestylového lyžování jeden z uživatelů sociální sítě Instagram pod příspěvkem, který dokumentuje pobyt Eileen Gu na olympiádě v Pekingu.

„Kdokoliv si může stáhnout VPN, na App Store je doslova zadarmo,“ reagovala olympionička v komentáři, který zvedl nejedno obočí. Lyžařka jím bránila internetovou svobodu v Číně, dosud se přitom opakovaně vyhýbala otázkám o geopolitice, porušování lidských práv i o svém občanství.

VPN

VPN znamená virtuální privátní síť. Je to služba, která chrání údaje a online soukromí uživatelů. Při připojování k veřejným sítím Wi-Fi vytváří šifrovaný tunel, aby uživatel zůstal v anonymitě, čímž skrývá jeho IP adresu.

Instagram je spolu s dalšími mezinárodními aplikacemi, mezi které patří i Facebook nebo WhatsApp, v Číně ošemetným tématem. Tamní vláda přístup k těmto platformám blokuje. Číňané místo toho využívají například čínskou aplikaci Weibo, která se podobá síti Twitter.

Právě na Weibo se poté, co Eileen začátkem týdne vybojovala zlatou olympijskou medaili v disciplíně Big Air, začal šířit snímek obrazovky, který zachytil její instagramovou výměnu názorů. Zatímco někteří žasli nad její schopností postavit se internetovému útoku, druhé její komentář popudil.

Foto: Instagram @eileen_gu_

Výměna názorů na Instagramu, která obletěla platformu Weibo.

„Opravdu nejsem ‚kdokoliv‘. Opravdu je pro mě ilegální VPN používat. Opravdu to ku**a není zadarmo,“ cituje web Protocol jednoho z kritiků na čínské sociální síti. Čínské úřady v posledních letech občany, kteří VPN používali k obcházení takzvaného Great Firewall systému, trestaly a některé kriminalizovaly za jejich projevy mimo čínský internet.

Ironie celého příběhu ale spočívá i v tom, že výrok lyžařky byl na Weibo následně cenzurován. Poté, co ho přesdílely tisíce lidí, se snímek obrazovky u původního příspěvku přestal načítat. Uživatelé platformy tak dostali další důvod k výsměchu podle nich privilegované „sněhové princezně“.

O svém rozhodnutí soutěžit na olympiádě za Čínu informovala osmnáctiletá Eileen již v červnu 2019. Od té doby zemi reprezentuje i v jiných závodech. Nabídku jezdit za Čínu sportovkyně obdržela díky svým kořenům; její matka i babička pocházejí právě odtud. Za lyžařkou tak nyní stojí jak čínští sponzoři, tak i ti američtí. Původem je totiž lyžařka ze San Francisca.

Jak v podcastu Tupý hrany již v březnu minulého roku zmínila bývalá česká reprezentantka ve freestyle lyžování Barbora Nováková, pro Eileen byla změna týmu výhodná i z dalších důvodů: „Američané mají strašně drsnou kvalifikaci na olympiádu – můžou si vyjet světové body, ale když je nevyjedou na domácí půdě, tak jet prostě nemusí.“

Čína neumožňuje svým občanům mít dvojí občanství a v případě samotné Eileen není zcela jasné, jak se situace má. Její jméno se nikdy neobjevilo na seznamu expatriovaných osob amerického ministerstva financí. V roce 2021 se navíc stala kandidátkou prezidentského stipendijního programu, který je otevřen pouze americkým občanům nebo osobám s trvalým pobytem.

Sportovkyně také stále tráví mnohem více času v Americe než v Číně a na podzim plánuje nastoupit na Stanfordovu univerzitu. Tam by podle rozhovoru s Forbes z minulého roku mohla studovat mezinárodní vztahy nebo veřejnou politiku, případně i molekulární genetiku. Sama pro magazín připomněla své zkušenosti ohledně čínsko-amerických vztahů.

Jméno Eileen Gu, známé také jako Gu Ailing, v Číně postupně nabralo na důležitosti. Její tvář zdobí billboardy a titulní stránky časopisů. Čínskou veřejnost si dívka získala svou plynulou mandarínštinou i znalostí čínské kultury, ke které má blízko, protože v zemi často trávila prázdniny.

Sportovkyně dominuje dnešnímu freeskiingu, sportu, který je v Číně do značné míry spíše neznámý, informoval The Economist v rozsáhlém profilu lyžařky. Čína v roce 2018 v Pchjongčchangu získala pouze jedno olympijské zlato, což je podle listu pro rostoucí velmoc ponižující. Samotná Eileen by však nyní mohla získat až tři, jednu už vyhrála.

V době intenzivního geopolitického napětí mezi Čínou a Spojenými státy je však i na populární lyžařku vyvíjen tlak a její snaha být „pouhým“ sportovcem během jedněch z nejkontroverznějších olympijských her v novodobé historii čelí těžkým zkouškám.

Spojené státy začátkem prosince vyhlásily diplomatický bojkot olympijských her a během několika dní se připojily i další země. Bílý dům své rozhodnutí odůvodnil tím, že Čína porušuje lidská práva. V hledáčku nejen představitelů USA je čínské zacházení s ujgurskou menšinou.

Právě Američané tak spokojeni s volbou sportovkyně příliš nejsou, moderátor jednoho z pořadů na kanálu Fox News například Eileen nazval „nevděčným dítětem Ameriky“. Na útočné komentáře je pak možné narazit i na sociálních sítích lyžařky. Někteří uživatelé ji obviňují třeba z toho, že jsou jí přednější zisk a prestiž než otázky lidských práv.

Reklama

Doporučované