Hlavní obsah

Vyrostli v USA, zavodí za Čínu. Olympionici, kterým se přešlapy neodpouští

Foto: Profimedia.cz

Eileen Gu v Číně znají také pod jménem Gu Ailing. Média o ní často mluví jako o „sněhové princezně“.

Reklama

Čínská krasobruslařka spadla, ohrozila naděje svého týmu a stala se kvůli tomu cílem nenávistných komentářů na sociálních sítích. Hlavně proto, že se narodila v USA. Není zdaleka jediná, kdo je kvůli podobnému osudu pod tlakem.

Článek

V posledních dnech mohli lidé častěji slyšet o „sněhové princezně“ na lyžích, čínských hokejistkách i hokejistech nebo o padající krasobruslařce. Pozornost na letošní zimní olympiádě v Pekingu totiž mimo jiné směřuje ke skupině sportovců, kteří se navzdory svému místu narození rozhodli sportovní akce zúčastnit pod vlajkou Čínské lidové republiky.

Asi nejčerstvější příběh se týká devatenáctileté krasobruslařky Beverly Zhu. Ta vyrostla ve Spojených státech, na probíhající olympiádě ale závodí v barvách Číny a pod jménem Zhu Yi. Při svém nedělním olympijském debutu v soutěži družstev sportovkyně dvakrát spadla a čínský tým její chyba málem stála postup do dalšího kola.

Sama Zhu Yi se nechala slyšet, že není se svým výkonem spokojená a že se cítila pod velkým tlakem kvůli překvapení, které v Číně vyvolal již její výběr do reprezentace. „Opravdu jsem jim chtěla ukázat, co dokážu, ale bohužel jsem to neudělala,“ cituje web CNN krasobruslařku.

Zhu Yi se narodila v americkém Los Angeles do rodiny čínského přistěhovalce a za Čínu se rozhodla soutěžit v roce 2018. Země neumožňuje svým občanům mít dvojí občanství, proto se vzdala toho amerického.

Někteří uživatelé sociálních sítí pro mladou sportovkyni měli jen málo soucitu. Na čínské platformě Weibo získal hashtag #ZhuYiFellOver (#ZhuYiSeSkácela) velmi brzy po vystoupení více než 230 milionů zhlédnutí. Příspěvky kolující internetem pak kritizovaly jak sportovní výkon, tak i dívku samotnou.

„Než začne mluvit o vlastenectví, ať se nejdřív naučí čínsky,“ stálo v jednom z nedělních příspěvků na sociální síti. Jiní uživatelé si zase vzali na mušku její údajně privilegované zázemí a rodinné vazby, které jí měly zajistit místo v čínském olympijském výběru.

Jak upozorňují různá média, příval kritiky byl následně utlumen, nejspíše ze strany cenzorů. Hashtagy odkazující na nešťastné pády sportovkyně totiž nefungují a zmizely také ze seznamu těch nejpoužívanějších, které lze na čínské platformě nalézt.

„Nevděčné dítě Ameriky“

V kontrastu útoků na adresu Zhu Yi nelze nepřipomenout velkou popularitu zázraku freestylového lyžování Eileen Gu. Stejně jako krasobruslařka se i tato osmnáctiletá sportovkyně narodila na území Spojených států, na olympiádě však oblékla dres čínského výběru.

O svém rozhodnutí soutěžit na olympiádě za Čínu informovala již v červnu 2019. Od té doby pak zemi reprezentuje i v jiných závodech.

„Má maminku Číňanku a babičku Číňanku, všichni žijí v San Franciscu. Eileen proto nabídli, aby jezdila za Čínu. Je to podle mě výhodné už jen proto, že Američané mají strašně drsnou kvalifikaci na olympiádu – můžou si vyjet světové body, ale když je nevyjedou na domácí půdě, tak jet prostě nemusí,“ rozpovídala se o tématu v podcastu Tupý hrany již v březnu minulého roku bývalá česká reprezentantka ve freestyle lyžování Barbora Nováková.

Jméno Eileen Gu, známé také jako Gu Ailing, v Číně mezitím nabralo na důležitosti. Její tvář zdobí billboardy, titulní stránky časopisů a v kariéře ji kromě amerických sponzorů podporují i ti čínští. Čínskou veřejnost si dívka získala svou plynulou mandarínštinou i znalostí čínské kultury, ke které má blízko, protože v zemi často trávila prázdniny.

Sportovkyně dominuje dnešnímu freeskiingu, sportu, který je v Číně do značné míry spíše neznámý, informoval The Economist v rozsáhlém profilu lyžařky. Čína v roce 2018 v Pchjongčchangu získala pouze jedno olympijské zlato, což je podle listu pro rostoucí velmoc ponižující. Samotná Eileen by však v roce 2022 mohla vyhrát až tři.

V době intenzivního geopolitického napětí mezi Čínou a Spojenými státy je však i na populární lyžařku vyvíjen tlak a její snaha být „pouhým“ sportovcem během jedněch z nejkontroverznějších olympijských her v novodobé historii čelí těžkým zkouškám.

Spojené státy začátkem prosince vyhlásily diplomatický bojkot olympijských her a během několika dní se připojily i další země. Bílý dům své rozhodnutí odůvodnil tím, že Čína porušuje lidská práva. V hledáčku nejen představitelů USA je čínské zacházení s ujgurskou menšinou.

Právě Američané tak spokojeni s volbou sportovkyně příliš nejsou, moderátor jednoho z pořadů na kanálu Fox News například Eileen nazval „nevděčným dítětem Ameriky“. Na útočné komentáře je pak možné narazit i na sociálních sítích lyžařky. Někteří uživatelé ji obviňují třeba z toho, že jsou jí přednější zisk a prestiž než otázky lidských práv.

Na křehkém ledě popularity se ale dvě zmiňované sportovkyně nepohybují samy. Jak ženská, tak mužská hokejová reprezentace Číny na olympijských hrách totiž čítá hned několik sportovců nenarozených v Číně. K okolnostem svých rozhodnutí se ani samotní hráči nechtějí příliš vyjadřovat a jak upozorňuje agentura Reuters, někteří hráči ani nemají kompletní olympijský životopis, podle kterého by bylo možné zjistit, odkud vlastně pochází.

„Kdybyste mi to neřekli, nevěděl bych, že to je čínský mužský hokejový tým,“ napsal v sobotu na platformu Weibo jeden z jejích uživatelů a k příspěvku připojil fotografii zmiňovaného týmu. Další pak kritizovali například nedostatek domácích talentů.

Atmosféra na sociální síti však nebyla pouze pochmurná. Navzdory „smíšené“ sestavě v pátek sociální síť zaplavila pozitivní vlna, když Číňanky na ledě porazily dánský hokejový výběr.

Reklama

Související témata:
Beverly Zhu (Zhu Yi)

Doporučované