Hlavní obsah

Olympiádu v Paříži by mohly narušit stávky. Francouzské odbory hrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Antonin Albert, Shutterstock.com

Plakát k olympijským a paralympijským hrám v Paříži 2024 vystavují v Musée d'Orsay.

Reklama

Francouzský odborový svaz CGT hodlá vyzvat státní zaměstnance ke stávce během olympiády. Za její přípravu udělili nedávno představitelé odborů vládě „červenou kartu“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Už měsíc opakujeme to samé, a všem je to jedno,“ postěžovala si Sophie Binetová, šéfka odborového svazu CGT (Všeobecná konfederace práce) v deníku Le Monde. „Chceme, aby vláda přijala okamžitá opatření k zajištění úspěchu her, na kterých CGT léta pracovala. K tomu musíme konečně vyslyšet naše varování a hry připravit ze sociálního hlediska,“ řekla.

Co znamená připravit hry ze sociálního hlediska? Podle odborů mimo jiné kompenzace platů za profesionální omezení způsobená hrami, právo na volno, zvolení si práce na dálku (tedy home office) a právo na odpojení.

Olympiáda v Paříži 2024 přehledně

  • Na které sporty se můžeme těšit a kdo je maskotem pařížských olympijských her? Jak se dařilo českým sportovcům v Tokiu 2021? Čtěte níže v článku.
  • Místo stadionů za městem vtáhnou Pařížané sport i ceremoniály do centra a k památkám. Podívejte se na fotky níže, jak bude vypadat zahájení i sport v Paříži.

CGT oznámila svůj záměr svolat stávku na období her ve své tiskové zprávě. Organizace dala zároveň najevo, že neuvažuje o žádném „příměří“, o které ji žádal Tony Estanguet, šéf organizačního výboru her.

Konfederace se tak přidala k další organizaci s názvem Dělnická síla, která rovněž plánuje vyhlásit stávku v období her s požadavkem na zvýšení platů státních zaměstnanců. Další dva velké odborové svazy naopak daly najevo, že „sváteční okamžiky“ nechtějí kazit. Olympijské hry proběhnou ve francouzské metropoli od 26. července do 11. srpna.

Prémie 500 až 1500 eur

Ministr veřejné služby Stanislas Guerini nicméně tvrdí, že dialog s vládou probíhal a že veřejní činitelé mobilizovaní během olympijských her dostanou prémie ve výši 500, 1000, nebo dokonce 1500 eur, v závislosti na jejich míře zapojení a dopadu akce na jejich profesi.

Možná stávka, zejména v hromadné dopravě, by mohla ohrozit fungování olympiády. Někteří politici proto přišli s nápadem, že by se právo na stávku dalo omezit, respektive na několik měsíců pozastavit.

Právo na stávku je zakotveno v ústavě z roku 1946, pro státní zaměstnance jsou však podmínky přísnější a mohou skončit i srážkami ze mzdy. Některé profese jsou navíc povinny poskytovat minimální službu. To je případ mimo jiné hasičů, policistů, četníků, úředníků na magistrátech, vojáků nebo vězeňských dozorců. Stát má za to, že tyto profese jsou nezbytné pro zajištění kontinuity veřejné služby.

Stávky je také nutné oznámit předem – to se od roku 2007 týká železničářů, dispečerů letového provozu, veřejnoprávního vysílání, jaderného sektoru a zaměstnanců nemocnic. Oznámení musí být vydáno 48 hodin předem pro jednu osobu a pět dní pro hromadné oznámení.

Podle ústavní znalkyně Bérénice Baudoinové z univerzity Paris 1 Panthéon-Sorbonne je omezení práva na stávku přísně podmíněno. „Vzhledem k tomu, že právo na stávku je ústavním právem, může být zákonem omezeno pouze tehdy, je-li to odůvodněné,“ vysvětlila deníku Ouest-France.

Takovým odůvodněním může být pouze veřejný zájem, soud by pak posuzoval přiměřenost daného opatření. Zda jsou ale olympijské hry veřejným zájmem, zůstává otázkou. „Tady jsme na nezmapovaném území, je to věcí výkladu,“ nenabízí expertka jasnou odpověď.

Reklama

Doporučované