Hlavní obsah

Pan Raketa, génius snookeru, zase vyhrál. Už teď je nesmrtelný

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Své fanoušky Ronnie O'Sullivan baví nejen skvělými výkony, ale i obří škálou grimas.

Reklama

Ronnie O'Sullivan, jeden z nejlepších hráčů snookeru všech dob, vyhrál prestižní titul Hong Kong Masters 6-4 nad Markem Fu. Další Angličanovo vítězství sledovalo na místě 9000 fanoušků, miliony u televizí po celém světě.

Článek

K tomu, abyste se se ve sportu stali milionáři, nemusíte měřit 206 cm a trefovat koš z jakékoli pozice. Nemusíte běhat stovku za 9,5 s ani se řítit po sjezdovce rychlostí 150 km/hod. Nemusíte se vůbec zpotit, můžete na sobě dokonce při velkém finále mít elegantní tmavé kalhoty, hezkou košili, vestičku a lakýrky.

A může vám být skoro 50 let.

Disciplína, v níž je toto možné, se jmenuje snooker a vy musíte umět jediné – být kouzelníkem dřevěného tága. Už tušíte, že to je asi hodně těžká disciplína.

Takovým kouzelníkem je už 30 let největší světová hvězda snookeru, Angličan Ronnie O'Sullivan. Je mu 46 let, nyní se stal posedmé světovým šampionem a od roku 2002 je s přestávkami světovou jedničkou.

Za svou kariéru vydělal Ronnie alias „The Rocket“ závratných skoro 13 milionů liber (téměř 380 milionů korun). A ze snookeru pomohl tenhle showman a nositel Řádu britského impéria udělat globální sport, zábavnou disciplínu, na níž koukají miliony fanoušků u televize.

Ale pozor, málokdy je vše tak snadné a blyštivé, jak to na první pohled vypadá. Během své kariéry se pan „Raketa“ potýkal s depresemi, výkyvy nálad, drogami a alkoholem… Dokonce se z těch svých závislostí musel léčit a několikrát byl za své chování a komentáře disciplinárně potrestán Světovou profesionální kulečníkovou a snookerovou asociací.

Jeho kariéra je od samého začátku jedna velká horská dráha. Pojďme si jí rychle prosvištět.

Nejdůležitější věc, největší láska mého života, je můj snooker. Nikdy jsem nebyl k něčemu a nikomu tak citově zakořeněný jako ke snookeru.
Ronnie O'Sullivan

Možná vám připadá, že Ronnie je Angličan jako poleno, ale není tomu tak. A vlastně to ani není Ronnie – jeho přesné rodné jméno zní Ronaldo Antonio O'Sullivan. Narodil se 5. prosince 1975 ve Wordsley ve West Midlands jako syn Ronalda Johna a Marie (rozené Catalanové) O'Sullivanových. Ta paní měla zajímavou práci: Provozovala řadu sexshopů v londýnském Sohu. Tak= pochází ze Sicílie a O'Sullivan trávil prázdniny jako kluk právě tam, v malé vesnici poblíž Agrigenta.

V Anglii vyrůstal v Chigwellu v Essexu a jeho dětství můžeme těžko označit za šťastné. Otec byl v roce 1992 odsouzen za vraždu na doživotí, ale po 18 letech byl propuštěn. Ani matka Marie se nevyhnula opletačkám se zákonem, v roce 1996 byla odsouzena k ročnímu vězení za daňové úniky a 21letý Roonie se tak musel starat o osmiletou sestru Danielle.

I když starat je asi silné slovo. Brzy ji dal na starost známým, začal kouřit marihuanu a pít. Když matku propustili, vyhodila ho nejdřív z domu, ale za pár týdnů se usmířili a Ronnie se mohl vrátit.

Trochu Dr. Jekyll a pan Hyde

Jen Bůh ví, co by s „Raketou“ bylo, kdyby neměl snooker – tuhle kulečníkovou hru, jejíž název je odvozen od označení jednoho druhu obtížné situace na stole. Začal ho hrát, když mu bylo šest, a šlo mu to náramně. První klubový turnaj získal v devíti, první stobodový náběh uhrál už v deseti a ve třinácti se stal britským šampionem do 16 let.

Zkraťme to, Roonie hrál a hrál, zároveň si procházel různými eskapádami. Muž dvou tváří, trochu Dr. Jekyll a pan Hyde. V roce 1996 napadl asistenta tiskového mluvčího turnaje, za což dostal podmíněný dvouletý zákaz činnosti a pokutu 20 000 liber (přes půl milionu korun). Když v roce 1998 vyhrál Irish Masters, byl po zápase zbaven titulu i finanční odměny. Test na drogy objevil v jeho těle marihuanu. O'Sullivan následně uznal časté užívání drog a alkoholu a odešel na léčení.

V roce 2001 se stal poprvé světovým šampionem. Jenže zrovna tehdy byl asi na té největší životní houpačce. Zmítaly jím deprese a málem se vším praštil. Byl to prý jeho nejhorší rok. Naštěstí vydržel a od té doby už to bylo lepší. Tedy o něco lepší… V roce 2006 při zápase se silným protivníkem Stephenem Hendrym náhle rezignoval a opustil arénu. Hned přiletěla tučná pokuta 20 800 liber (přes půl milionu korun).

Nej, nej, nej

Experti říkají, že kdyby měl lepší psychiku, byl by neporazitelný. Ještěže tomu tak není, snooker by byl nuda. Už takhle je O'Sullivan považován za asi nejtalentovanějšího a nejdokonalejšího hráče moderní doby.

On sám však umí být k sobě sebekritický a je sympatické, že se rozhodl se svými stavy něco dělat. Od roku 2011 mu pomáhá blízký přítel, psychiatr a sportovní psycholog Steve Peters. Navíc poté, co se jeho otec vrátil z vězení, se k němu hlásí a zve ho na svá velká utkání.

Mimochodem víte, proč se mu říká „Raketa“? Pro jeho rychlý a útočný styl hry. A ještě něco. Ačkoli je pravák, umí hrát na velmi vysoké úrovni i levačkou. Obě ruce běžně střídá, což přivádí jeho soupeře k šílenství. Na mistrovství světa 1996 ho za to Kanaďan Alain Robidoux obvinil z neúcty k soupeřům a po zápase mu odmítl podat ruku.

Zároveň je takový malý renesanční člověk. Mimo svou hráčskou kariéru je známý jako opinion maker, globální ambasador a moderátor Eurosportu. Napsal tři kriminální novely, které vycházejí z jeho zkušeností z mládí, dvě autobiografie a knihu o zdraví a fitness. Hrál rovněž v minisérii z roku 2017 Ronnie O'Sullivan's American Hustle.

V prosinci 2020 byl O'Sullivan nominován na cenu BBC Sports Personality of the Year Award.

On sám svůj sport miluje, ale je k němu i dost kritický. Loni v podcastovém rozhovoru tvrdil, že většina snookerových hráčů promarnila své životy. Snooker nazval špatným sportem, v tom smyslu, že dlouhý osamělý trénink v uzavřeném prostoru má asociální povahu. Prohlásil, že v něm určitě nebude podporovat své vlastní děti, a pokud by prý mohl znovu prožít svou sportovní kariéru, věnoval by se raději golfu nebo F1.

A jeho koníčky? Rád běhá, 10 km dal za excelentních 34 minut a 54 sekund, vaří, už se objevil v pořadu Saturday Kitchen na BBC, má rád motoristické závody a objevil se ve 4. sezoně Top Gear.

Reklama

Související témata:
Snooker
Kulečník

Doporučované