Hlavní obsah

Peter Sagan, největší sportovní odchod roku 2023

Foto: Getty Images, Getty Images

Peter Sagan se letos rozloučil s velmi úspěšnou kariérou silničního cyklisty.

Reklama

Mnoho velkých sportovců ukončilo letos své bohaté, úspěšné kariéry. Jeden odchod však ční nade všemi. Své působení na silnici skončil jeden z největších cyklistů poslední dekády.

Článek

Úplně nekončí, ještě chvíli bude pokračovat. Zkusí si olympijský závod v horských kolech 2024 a vrátí s tím ke kořenům – začínal přeci jako biker. Tušíme, že to je spíš ředění jeho slavné kariéry. Pokus ještě jednou zaujmout, překvapit. Udržet se o chlup déle na vlně obřího fanouškovského zájmu a něco na tom vydělat.

Ale ať to je jakkoli, Peter Sagan byl neobyčejným cyklistou. Třikrát po sobě mistrem světa (2015, 16, 17). Sedmkrát vyhrál bodovací dres na Tour de France a zvítězil tam celkově ve 12 etapách. Ovládl dva velké klasické monumenty: Paříž-Roubaix (2018) a Kolem Flander (2016). Dohromady zaznamenal celkem 121 vítězství.

Ale to není zdaleka všechno. Peter Sagan byl ještě mnohem víc než jen vyhrávajícím cyklistou. Stal se globální sportovní celebritou, zábavnou superstar, která bavila fanoušky nejen svými výsledky, ale i zábavnými kousky a charakterem. Před závodem nebo dokonce i při něm, ve volnější chvíli, trhnul řídítky a balancoval za jízdy jen na zadním kole. Při tom mával divákům. Má dva miliony sledujících na instagramu.

Na začátku nevědomky zachraňoval nemocnou světovou cyklistiku, postiženou nekonečnými dopingovými skandály.

Sagan se stal tahákem cyklistiky, povzbuzujícím lékem v době, kdy americká antidopingová agentura odhalila doping Lance Armstronga a zbavila ho sedmi titulů z Tour de France. I další hvězdy následně přiznaly užívání zakázaných látek a cyklistiku opouštěli prominentní sponzoři.

Slovák byl průkopníkem nové cyklistické generace. Všechny bavil svou univerzálností a výbornou orientací v pelotonu. Uměl skvěle zasprintovat, i když nebyl pravověrným sprinterem. Dokázal zabrat v kratších kopcích a ty dlouhé solidně přejel, i když nebyl vrchařem. Zkušeně si počínal na kostkách a byl skvělý ve sjezdech.

Občas o tom vypráví se svým typickým humorem. „Jsem takový smíšený jezdec… Nejsem vrchař, časovkář, nejsem ani sprinter… Získal jsem zelený trikot (na Tour de France), aniž bych vyhrál etapu. Protože se mi podařilo získat body tam, kde to pro sprintery nebylo možné. Nejsem nejlepší v žádné disciplíně. Možná budu dobrý ve sjezdech,“ říkal před časem pro bicycling.com.

Zářil od roku 2011 do roku 2019. Od té doby byl míň a míň výrazný. Možná až překvapivě se stáhl z předních pozic. Jaké to mělo příčiny? Asi nebyla jen jedna.

Jakoby všechno odstartoval rozvod s Katarínou Smolkovou v roce 2019. Bývalý trenér Peter Zánický a bratr Juraj naznačují, že má stejná silová čísla jako v dobách největší slávy. Sám Sagan tvrdí, že ještě vyšší. Zároveň přiznává, že v cyklistice už řádí nová generace, která má ta čísla ještě lepší.

Brzy pak slavného Slováka tvrdě zasáhl covid. Onemocněl hned třikrát, nejhorší to bylo potřetí na začátku ledna 2022. Návrat do plné formy vůbec nebyl snadný.

Těsně před ročníkem 2023 se pak ukázalo, že mívá i problémy s disciplínou. Soud v Monaku mu udělil podmíněný trest odnětí svobody za řízení v opilosti a napadení policisty.

Letos vyhrál jediný závod. Loni dva. Předloni šest a v roce 2020 jen jeden. Už dlouho to není ten starý dobrý Sagan. Jakoby z něj část energie vyprchala. Ale můžete mu něco vyčítat? Vyhrál už toho tolik, možná za dva tři jiné světové cyklisty a ze silnice odchází jako legenda.

A jak dopadne na horském kole v Paříži? Troufáme si říct, že by se musel stát zázrak, aby mohl konkurovat takovým borcům jako Thomas Pidcock, Mathias Flückiger, Nino Schurter nebo Jordan Sarrou. Ale určitě budou tisíce fandů věřit, že se ten zázrak stane.

Reklama

Doporučované