Hlavní obsah

Poslední šance kluka z Letňan. Vrána po odvykací kúře začal v St. Louis

Foto: Profimedia.cz

Jakub Vrána začal hrát za St. Louis Blues (s číslem 15 stíhá Matiase Maccelliho z Arizony).

Reklama

Talentovaný útočník Jakub Vrána otevřel novou kapitolu své kariéry v NHL. Pokud ji zvládne, může se zapsat mezi české hvězdy, které odehrály v zámořské lize mnoho úspěšných sezon. Pokud ne, může to být i jeho konec.

Článek

Angažmá v St. Louis Blues, kam se dostal po výměně s Detroit Red Wings, by mohlo zafungovat. Blues jsou v problémech, přestavují tým a českého útočníka podle všeho chtějí a potřebují. Možná je to lepší než se dostat do dokonale zaběhnutého našlapaného soukolí, kde by ihned musel ukázat, jak je konkurenceschopný.

„Poskytneme mu podporu, aby se stal naším důležitým hráčem. Bude to pro něj druhá šance. A my už se postaráme, aby ji dostal,“ prohlásil zkušený generální manažer Blues Doug Armstrong.

Jen to Jakub Vrána musí ustát a nespadnout zase do problémů.

Připomeňme, že se do nich dostal v Detroitu, který ho kvůli nespecifikovaným potížím zařadil do asistenčního programu NHL pro pomoc hráčům v boji se závislostmi. Jenže návrat už zřejmě nebyl možný. Říká se, že si to Jakub s týmem rozházel, a detroitský generální manažer Steve Yzerman se ho proto zbavil.

Takže teď jsou tu Blues, dávají Vránovi novou šanci a neskrývají optimismus. Jenže znáte Ameriku. Šanci dává, ale umí být tvrdá. Pokud český útočník brzy nepřesvědčí, rétorika se může rychle zásadně změnit.

Přitom Jakub Vrána v 27 letech už není žádný začínající mladíček. Vyhrál s Washingtonem Stanley Cup (2018/19). Odehrál s nimi čtyři sezony se zápisem až 52 bodů (sezona 2019/20). Dařilo se mu. Jenže pak přišla trochu nečekaná výměna do Detroitu za Anthonyho Manthu. Že se to celé ani jednomu týmu nějak nepodařilo, je druhá věc.

Český hokejový talent měl dlouho našlápnuto ke skvělé kariéře a dělal správné věci. Říká se, že mohl být jako David Pastrňák, s ním ostatně hrál v juniorských reprezentacích.

„Talent k pohledání. Vynikající bruslař válí ve švédském Linköpingu, mezi hromadou vynikajících mladíků se už prosadil do prvního týmu a okusil tamní elitserien. Udivuje tahem na bránu, koncovkou, prací s pukem. Pokud vydrží, zařadí se jednou k velkým hvězdám českého hokeje. Sám hoří odhodláním, aby toho docílil,“ psal o něm hokej.cz, když mu ještě nebylo 17.

On sám tehdy zdůrazňoval: „Mým snem je NHL, to je velká touha.“

Ke sportu a hokeji Jakuba vedli rodiče. Začínal asi v pěti letech na Slavii, ale pořádně hrál až v Letňanech. Tam si ho vzal do parády trenér Zbyněk Zavadil. Trénoval ho deset let a naučil ho všemu, co potřeboval. „Bez něj bych nebyl nic,“ říká sám Vrána. Právě díky Zavadilovi se stal jedním z největších talentů českého hokeje poslední doby.

Už ve 14 letech hrál v kategorii do 18 let, kde si ve 26 zápasech připsal 29 bodů. Po třech sezonách v Letňanech odešel do Švédska. To byl hodně chytrý tah, protože Švédové to s mládeží umí dobře. Vybral si Linköping v nejvyšší švédské lize. Sám uznal, že to byla výborná zkušenost.

V roce 2014 ho draftovali Washington Capitals. Ale po krátkém úvodu ho nezařadili do sestavy, a tak sezonu ještě začal v Linköpingu. Potom šel do zálohy Capitals k Hershey Bears a od roku 2016 začal konečně válet za Washington. Nehrál tam špatně…

Tak kde se stala chyba?

Není vyloučeno, že to bylo právě ono angažmá u hvězdných Capitals. Možná byli na Jakuba Vránu až moc dobří. Tak dobří, že nedostal takový prostor, jaký by býval potřeboval.

„Když Washington draftoval Jakuba, poslal ho brzy na farmu, protože se prý hned neprosadil do 1. a 2. formace. A to mu neprospělo,“ řekl Seznam Zprávám Jakubův trenér Zbyněk Zavadil. „Dostal takovou první ránu. A pak byla nevýhoda, že Washington měl až moc silný kádr. Právě Jakub tam myslím dělal trochu křoví Ovečkinovi, odehrál třeba jen 11 minut za zápas. To David Pastrňák, jeho kamarád, měl v Bostonu víc prostoru. Pro sebevědomí a rozvoj hráče je to moc důležité. Teď v Blues to snad vypadá dobře. Jen to chce, aby se zas brzy dostal do plné hokejové formy, protože měl pauzu.“

V prvním zápase, v němž v noci na dnešek Vrána nastoupil v novém dresu, prohráli Blues 2:6 s Arizonou, která je v tabulce NHL ještě pod nimi. Vrána hrál ve čtvrté lajně, odehrál 16 a půl minuty čistého času. V počtu střel byl druhý nejlepší ze svého týmu (6), ale k bodu za gól nebo nahrávku jeho pokusy nevedly.

Reklama

Související témata:
St. Louis Blues

Doporučované