Hlavní obsah

Rusko se domáhá neomezené účasti na olympiádě. MOV o tom nechce ani slyšet

Foto: Profimedia.cz

Záběr z loňské zimní olympiády v Pekingu. Rusové Alexandr Bolšunov a Denis Spicov slaví první a druhé místo ve skiatlonu.

Reklama

Mezinárodní olympijský výbor už navzdory kritice umožnil za určitých podmínek účast ruských a běloruských sportovců. Moskvě to ale nestačí. Chce zajistit, aby její reprezentanti směli na olympiádu bez jakýchkoli omezení.

Článek

„Rusové se musí účastnit za stejných podmínek jako všichni ostatní sportovci. Jakékoliv dodatečné podmínky či kritéria jsou nežádoucí, zejména pak ty, které mají politický podtext, což je pro olympijské hnutí zcela nepřijatelné,“ cituje úterní slova Stanislava Pozdňakova, šéfa ruského olympijského výboru, list The Moscow Times.

Pozdňakov reagoval na nedávné prohlášení Mezinárodního olympijského výboru (MOV), které nastínilo scénář možné účasti sportovců z Ruska na letní olympiádě v Paříži. Ti se nejspíše budou moci olympiády zúčastnit, avšak pouze za určitých omezení: tedy jako „neutrální sportovci“ i za předpokladu, že aktivně nepodporují válku na Ukrajině.

Pozdňakov uvedl, že jeho organizace vítá snahu MOV umožnit ruským sportovcům soutěžit. „Pokud však jde o další podmínky, rozhodně s nimi nesouhlasíme. Olympijská charta uvádí, že všichni sportovci se musí účastnit za rovných podmínek,“ dodal.

Kromě ruských závodníků by se omezení měla týkat i sportovců z Běloruska. Země totiž Kremlu posloužila jako „odrazový můstek“, když v únoru minulého roku odstartovala ruská invaze na Ukrajinu.

Na Pozdňakova už zareagoval i MOV, který zdůraznil, že o sportovních sankcích vůči Rusku a Bělorusku, které již byly potvrzeny na oficiálním zasedání, nelze vyjednávat. Zahrnují mimo jiné zákaz vyvěšování vlajek či hraní hymny sankcionovaných států na jakékoli sportovní akci i v areálu sportovišť.

Více o prohlášení MOV

Mezinárodní olympijský výbor dal zelenou ruským sportovcům, kteří se chtějí zúčastnit letní olympiády v Paříži. Opět budou moci soutěžit jako „neutrální sportovci“, nesmí ale aktivně podporovat válku na Ukrajině. Detailnější podmínky, za jakých by se na akci mohli dostat, prý ještě budou prodiskutovány.

Odmítnutí výboru by alespoň částečně mohlo potěšit Ukrajince, rozhodně však ne úplně. Kyjev totiž již od minulého týdne obviňuje MOV z podpory „brutální války“ a požaduje úplné vyloučení Rusů i Bělorusů z chystané akce. Pokud se to nestane, Ukrajina prý nevylučuje bojkot olympijských her.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navíc pozval předsedu výboru Thomase Bacha do frontového města Bachmut, aby se mohl na vlastní oči přesvědčit, že neutralita, kterou se sportovní organizace snaží razit, neexistuje. „Je zřejmé, že jakýkoli neutrální prapor ruských sportovců je potřísněn krví,“ pronesla hlava státu bránícího se ruské agresi.

Ruští sportovci na olympijských hrách nesoutěží pod vlajkou své země od roku 2016, kdy pořadatelé celé třetině ruského týmu neumožnili startovat na základě odhalení státem organizovaného dopingu. I když Rusko vinu odmítá, ruští reprezentanti se jménem své země dalších her zúčastnit nemohli.

Ruští sportovci ale z olympiády úplně nezmizeli, směli se zúčastnit za podmínek, kdy na oděvu sice mohli mít napsané jméno své země a její barvy, stejně dominantní ale musela být také slova zdůrazňující, že jsou „neutrální“. Právě podobnou podívanou diváci nejspíše uvidí i příští rok v Paříži.

Na posledních letních olympijských hrách v Tokiu v roce 2021 se ruští sportovci „pod neutrální vlajkou“ v takzvaném pořadí národů umístili celkově pátí se 20 zlatými medailemi a dohromady 71 cennými kovy. Na poslední zimní olympiádě v Pekingu v roce 2022 zase skončili na devátém místě se šesti zlatými a 32 medailemi celkem, což byl druhý nejvyšší absolutní počet cenných kovů na hrách.

Reklama

Doporučované