Hlavní obsah

Favoriti selhali. Zlatou v superobřím slalomu si do Kanady odveze „Jack“

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Vypadalo to, že James „Jack“ Crawford nemohl dlouho uvěřit svému vítězství.

Reklama

Superobří slalom na MS v Courchevelu 2023 skončil totálním překvapením. James Crawford uštědřil šokující porážku Kildemu, Odermattovi i ostatním adeptům na vítězství.

Článek

Na MS v lyžování je to skoro zákonité. Všichni čekají na velké překvapení a ono nakonec většinou přijde. Nejinak tomu bylo teď ve Francii. Jak je to možné?

Většinou se jede na sjezdovce, kterou málokdo zná. Favorité jsou pod obrovským tlakem, aby získali medaili, často ani jinou než zlatou neberou za opravdový úspěch.

Navíc u superobřího slalomu (SG) jde trochu o loterii, protože se před ním nejezdí tréninkové jízdy jako ve sjezdu. A to bývá v závodě, kde muži jezdí rychlostí klidně i přes 120 km/h, velký problém. Jediný způsob, jak si aspoň osahat sjezdovku, je jet superobří slalom v rámci kombinace.

Tohle všechno nakonec sehrálo roli a jeden z vrcholů mužského sjezdového programu proto skončil překvapením. A také pořádným dramatem. Nejprve si pro nejrychlejší čas dojel s č. 7 favorit favoritů Švýcar Marco Odermatt. Hned poté ho předjel francouzský šampion Alexis Pinturault. Vzápětí se na prvním místě usadil další horký favorit Nor Alexander Aamodt Kilde.

Ti tři už se smiřovali se svým umístěním, když s „desítkou“ vyrazil na trať 25letý Kanaďan, který zatím nikdy nic nevyhrál. Ze začátku to vůbec nevypadalo na vítězství. Ale na trati L'Eclipse neustále stupňoval tempo, až se v cíli zničehonic objevil o pouhou setinu sekundy na prvním místě. Zklamaný Kilde zahodil rukavice.

James Crawford, kterému nikdo neřekne jinak než Jack, přitom pro sjezdařské odborníky nemůže být až tak velkým překvapením. Ještě nikdy nic ve velkém dospělém sjezdařském sportu (z MSJ už má zlato a stříbro) nevyhrál. Ale…

Loni byl bronzový v kombinaci v Pekingu a v závěru sezony stříbrný v SG v Kvitfjellu. Letos pak dojel nejprve třetí ve sjezdu v Beaver Creeku a pak dokonce druhý ve velmi těžkém sjezdu v italském Bormiu. Experti ho začínali pomalu brát za pokračovatele slavných kanadských sjezdařů „Crazy Cunacks“ - Kena Reada, Steva Podborskeho… nebo i Johna Kucery.

Ten posledně jmenovaný, vítěz sjezdu na MS 2009, tvoří mimochodem v celém Crawfordově příběhu malou českou stopu. Syn českých emigrantů byl několik let úspěšný v rychlostních disciplínách. Dnes je John Kucera trenérem kanadských sjezdařů, a má tak na úspěchu nemalý podíl.

Ne každý ví, že James Crawford je ze staré kanadské lyžařské dynastie. Jeho teta Judy Crawfordová byla před 50 lety jednou z prvních sjezdařek, které reprezentovaly Kanadu na zimních olympijských hrách – bylo to v Sapporu 1972, kde závodila ve slalomu (skončila 4.), obřím slalomu a sjezdu.

„Vypracoval jsem o ní několik školních projektů, protože jsem k ní vždy vzhlížel,“ řekl Jack, než odjížděl na svou první olympiádu v Pchjončchangu 2018. „Vždycky jsem si říkal, že by bylo opravdu skvělé být dalším Crawfordem, který pojede na olympijské hry.“

Jack a jeho rovněž lyžující sestra Candace neměli začátky úplně snadné, protože v Torontu, kde zpočátku žili, nejsou žádné hory. Oba dnes oceňují, co všechno pro ně musela rodina i přátelé udělat, aby mohli pořádně trénovat a nakonec se dostat na špičkovou úroveň.

Reklama

Doporučované