Hlavní obsah

Číslo 83. Shiffrinová je nejlepší sjezdařkou dějin, blíží se Stenmarkovi

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Mikaela Shiffrinová, nejlepší sjezdařka historie.

Reklama

aktualizováno •

Mikaela Shiffrinová v pouhých 27 letech překonala s 83 vítězstvími ve Světovém poháru dosud první Američanku Lindsey Vonnovou.

Článek

Sympatická Američanka Mikaela Shiffrinová má za sebou kariéru jako hrom, která přitom zdaleka nekončí.

V obřím slalomu na Kronplatzu v úterý získala rekordní 83. vítězství ve Světovém poháru a stala se nejúspěšnější lyžařkou v historii seriálu.

Možná už letos překoná i prvního sjezdaře historie, Švéda Ingemara Stenmarka, který drží absolutní prvenství s 86 vítězstvími. Sám Švéd před několika dny prohlásil, že není pochyb o tom, že ho Shiffrinová brzy předstihne.

Mladá lyžařská superstar se stala sportovní globální hvězdou. V zimních sportech je to něco výjimečného. Pojďme se proletět její úžasnou kariérou.

Shiffrinová je dvojnásobnou olympijskou vítězkou, čtyřnásobnou celkovou šampionkou Světového poháru, čtyřnásobnou mistryní světa ve slalomu a šestinásobnou vítězkou disciplíny Světového poháru. To ale není zdaleka všechno.

V 18 letech se stala nejmladší vítězkou olympijského slalomu v historii. V sezoně 2019 vyhrála 17 závodů Světového poháru během sezony, čímž překonala rekord 14 vítězství, který držela 30 let Vreni Schneiderová. A ziskem zlata ve slalomu na MS 2019 se stala první sjezdařkou, která vyhrála šampionát ve stejné disciplíně čtyřikrát po sobě.

Když mi byly dva roky, rodiče mi na boty připevnili pár plastových lyžiček a vyrazili se mnou po zasněžené cestě ve Vailu. Samozřejmě mě celou dobu drželi, ale to byla moje první zkušenost s lyžováním.
Mikaela Shiffrinová

Má skvělé lyžařské geny, zatím minimum zranění a také notnou dávku štěstí.

Její otec, anesteziolog Jeff Shiffrin, vyrůstal v New Jersey a o víkendech se stával vášnivým lyžařem na svazích sousedního hornatého Vermontu. Jako vysokoškolák dokonce závodil. Podobně matka Eileen.

Shiffrinová se narodila v jednom z nejlepších lyžařských středisek Ameriky – ve Vailu. Hned bylo samozřejmé, že i ona bude lyžovat a brzy závodit. Jako dítě vystřídala Vail, New Hampshire, aby se pak znovu vrátila s rodiči do Colorada. Ve 13 letech už byla velmi nadějnou mladou sjezdařkou, která v březnu 2010 vyhrála slalom i obří slalom na mládežnické lyžařské olympiádě Topolino 2010 v Itálii.

Světovou kariéru začala ve Špindlerově Mlýně

Za rok poté vylovila bronzovou ze slalomu na MSJ 2011 v Crans Montaně a hned po šampionátu, 11. března 2011, debutovala ve Světovém poháru v obřím slalomu ve Špindlerově Mlýně. Na konci sezony, pár týdnů po 16. narozeninách, vyhrála jako nejmladší Američanka národní slalomový titul.

Bylo naprosto jasné, že se rodí mimořádný světový talent. Obdivovatelka Janici Kosteličové a Bodeho Millera to potvrdila ještě v prosinci téhož roku v rakouském Lienzu. Vystartovala jako čtyřicátá, v půli první jízdy přišla o levý chránič holeně, ale stejně i s tak vysokým startovním číslem dojela dvanáctá. Byl to teprve začátek, ve druhé jízdě byla dokonce nejrychlejší, a tak vystoupala na celkové třetí místo, poprvé na pódium ve Světovém poháru.

Všimněte si, jak stabilně a nezadržitelně stoupala k nejvyšším metám. Bylo jen otázkou času, kdy zvítězí. Stalo se to skoro přesně za rok od Lienzu, když v 17 letech dominovala v nočním slalomu ve švédském Åre. V zápětí vyhrála další dva noční slalomy a mezitím se stala ve Schladmingu poprvé světovou šampionkou ve slalomu. V 17 byla nejmladší od roku 1985.

Když pak na konci sezony ukořistila ještě čtvrtou výhru ve finále Světového poháru v Lenzerheide, zajistila si v sezoně 2013 poprvé i malý křišťálový glóbus v disciplíně.

Plynně mluví německy

Nebyla to jen smršť sportovních úspěchů. Na začátku léta získala diplom z Burke Mountain Academy a je třeba i zdůraznit, že plynně mluví německy.

Až do sezony 2013 se představovala hlavně jako výborná slalomářka. Ale to jí nestačilo, přidala i výborný obřák. V Beaver Creeku dojela druhá, což bylo její první pódium Světového poháru v této disciplíně. Sezonu ukončila na celkově 7. místě v obřáku, ale hlavně jako olympijská vítězka ve slalomu.

V dalším roce přidala druhý titul na MS ve slalomu, obhájila v této disciplíně i celkové prvenství a připojila první vítězství v obřáku.

Pak přišla první komplikovaná sezona, kdy Shiffrinovou přibrzdilo zraněné koleno. Vyhrála „jen“ 5 slalomů, ale jako by jí to do budoucna pomohlo. Možná si odpočinula a v sezoně 2017 vystřelila ještě výš. Znovu obhájila titul mistryně světa ve slalomu, ale hlavně poprvé vybojovala celkové prvenství ve Světovém poháru. Už se etablovala i jako vynikající „obřákářka“, když získala celkové druhé místo v této disciplíně.

Zvítězila ve všem

Další roky byly skoro jako přes kopírák, brilantní výkony završila v sezoně 2019, kdy vyhrála skoro všechno, co mohla. Stala se také jediným alpským lyžařem, který zvítězil ve všech šesti disciplínách – slalom, obří slalom, sjezd, super-G, kombinaci i nejnověji přidaný paralelní slalom.

Jenže tahle dálnice do nebe asi nemohla trvat donekonečna. 2. února 2020 přišla nečekaná rodinná tragédie. Otec Mikaely zemřel při pádu ze střechy a dívce se obrátil svět vzhůru nohama. Pro Mikaelu to byla osobní katastrofa, takže si musela dát od lyžování na čas pauzu. Co by za to dali jiní, ale vyhrála „jen“ 6 závodů a celkové prvenství přenechala Italce Federice Brignoneové.

V určitém útlumu pokračovala i v roce 2021. K vrcholné formě se vrátila loni, kdy počtvrté v kariéře získala velký křišťálový glóbus za celkové vítězství ve Světovém poháru. Ale… Úplně tragický výkon podala na olympiádě v Pekingu. Jako by se tam v tak odlišných sněhových podmínkách její věčně skvěle namazaný stroj zadrhl. Nedojela své parádní disciplíny slalom a obří slalom ani kombinaci. V SG a ve sjezdu vybouchla. Byl to jeden z největších propadů favorita poslední doby.

Letos je vše zapomenuto a Mikaela Shiffrinová už zase na svazích řádí. Dominuje slalomu, je výborná v obřáku a k tomu sbírá body v rychlostních disciplínách. Vypadá to, že celkové prvenství ve Světovém poháru už jí nikdo nevezme.

V 27 letech je Američanka na vrcholu svých sil a nejlepší sjezdařkou (sjezdařem) všech dob. Nikdo toho nevyhrál víc prakticky ve všech hlavních parametrech.

Stala se globální hvězdou, která překonala předchozí lyžařskou superstar Lyndsey Vonnovou. Začalo to už před deseti lety. Několik dní po svém prvním finále Světového poháru poskytla rozhovor Davidu Lettermanovi v Late Night Show. Její vztah s norskou sjezdařskou hvězdou Aleksanderem Aamodtem Kildem sledují na sociálních sítích miliony fanoušků.

Shiffrinová například předávala před časem cenu pro nejlepšího rakouského sportovce Marcelu Hirscherovi na sportovním galavečeru v Rakousku. Kdo zná Rakušany, pochopí, že to je něco naprosto mimořádného.

Ačkoli toho už tolik vyhrála, působí sympaticky a skromně. A těch 5 milionů dolarů odhadovaného čistého jmění jsou ve srovnání s jinými sporty tvrdě vydělané peníze.

Reklama

Doporučované