Hlavní obsah

Sportovní talent roku. Poznejte největší naděje z Česka

Foto: Jakub Čaja, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Už podruhé hledá redakce Seznam Zpráv spolu s experty nejtalentovanější české sportovce mezi juniory.

Reklama

Jsou mladí, pracovití a především mimořádně talentovaní. Seznam Zprávy představí největší sportovní naděje České republiky. Kdo ví: třeba jsou to příští olympijští vítězové nebo mistři světa.

Článek

Přesně před rokem jsme se poprvé vydali hledat největší talenty českého sportu.

Zavítali jsme mezi fotbalisty, na zimní stadiony k hokejistům, na tenisové kurty a k dalším sportům. Letos se mezi talenty podíváme znovu v devíti odvětvích – a premiérově také do světa virtuálního sportu. Je tu Sportovní talent roku 2023 (interaktivní tabulku níže budeme postupně v průběhu příštích dnů odtajňovat).

Ve výběru devítky sportů jsme udělali pár změn: například jsme zařadili ragby, které už příští měsíc čeká sportovní událost roku, mistrovství světa ve Francii.

Nováčkem v anketě je také badminton, mnohem rozšířenější sport, než jak to vypadá třeba podle účasti Čechů na olympijských hrách. A premiérově zařazujeme také největší talent od počítače, tedy reprezentanta esportu.

Naše tipy se vyplatí sledovat

Pojďte se podívat, jak dopadli loňští talenti roku (v tabulce vidíte jejich přehled, text pokračuje pod tabulkou).

Hokejistovi Davidu Jiříčkovi jsme před rokem předpovídali brzké angažmá ve slavné NHL. Po plzeňském obránci nakonec sáhl Columbus jako po šestém hráči loňského draftu, ale odborníci se shodují, že mohl být na draftu ještě o dost výš. Na malé „nedokonalosti“ vydělal Columbus, který je s Davidem Jiříčkem náramně spokojený.

Na farmě v Clevelandu Jiříček válí a premiéru ve slavné NHL stihl ještě před koncem loňského roku. Jméno Jiříček bude v následujících letech v těch nejvyšších hokejových kruzích hodně slyšet, a to nejen kvůli Davidovi…

Fotbalista Lukáš Ambros měl už v době, kdy jsme na něj loni upozorňovali, profesionální smlouvu podepsanou. Lukáš z cesty ke hvězdám v žádném případě nesešel.

Trenér jej vzal v zimě ve Wolsburgu do přípravy A-týmu a jen krátce po zimní přestávce už si Ambros odbyl očekávaný debut v Bundeslize. Ve věku 18 let, 8 měsíců a 13 dnů se stal nejmladším Čechem, který kdy nastoupil v německé nejvyšší soutěži. A v té české ho asi jen tak neuvidíme.

Cyklista Mathias Vacek se v červnu stal mistrem České republiky, když ve společném závodě Čechů a Slováků porazil i Petera Sagana.

Česko bude samozřejmě reprezentovat na blížícím se světovém šampionátu ve Skotsku, kde bude patřit k největším českým nadějím. Ačkoli by Vacek ještě mohl startovat v kategorii U23, v Glasgow už bude závodit v nejsilnější kategorii.

Chceme-li se chlubit, jak dobře jsme v loňském roce talenty vybírali, rozhodně nesmíme zapomenout na tenisový zázrak jménem Brenda Fruhvirtová.

Spanilou jízdu šestnáctileté tenistky wimbledonskou kvalifikací ukončily až ve finálovém kole zdravotní komplikace, a jen proto postoupila do hlavní soutěže Číňanka Jüe Jüan. Před Wimbledonem už se ale Fruhvirtová kvalifikovala do hlavních soutěží na Australian Open i French Open.

V Melbourne se z kraje roku dokázala vůbec poprvé probojovat do hlavní fáze grandslamu, v té době jí bylo jen 15 let. V Paříži svedla v prvním kole vyrovnanou bitvu se čtvrtou hráčkou světa Rybakinovou. Hrát od patnácti dospělé grandslamy, to je něco, nad čím žasne celý tenisový svět. Na žebříčku WTA už Brendě Fruhvirtové patří 133. příčka.

Nabízí se otázka, zda je u dětí navštěvujících teprve (základní) školu možné předvídat zářnou sportovní kariéru. Trenéři, s nimiž jsme o výběru těch největších talentů diskutovali, potvrzují, že ano.

Proniknout do světové špičky v jakémkoli sportu dnes vedle vrozených pohybových schopností vyžaduje extrémní úsilí a dlouhodobou systematickou přípravu. A začínat s ní v 16 nebo 17 letech je pozdě.

O nejlepších sportovcích světa se tak často dozvídáme o dost dřív, než smějí řídit auto.

Reklama

Doporučované