Hlavní obsah

Djokovič je „GOAT“ – nejlepší hráč všech dob

Foto: Getty Images, Getty Images

Djokovič po vítězství ve finále French Open 2023.

Reklama

Greatest of all time… Djokovič nikdy nebude tak elegantní a noblesní jako Roger Federer. Ani tak živočišně zabijácký jako Rafael Nadal. Srb se však po Paříži 2023 stává v mnoha parametrech nejlepším tenistou všech dob.

Článek

Novak Djokovič svoji „schůzku s osudem“, jak to nazvali odborníci Eurosportu Tim Henman a Mats Wilander, zvládl perfektně. Po téměř neuvěřitelných výkonech proti Carlosi Alcarazovi v semifinále a Casperu Ruudovi ve finále získává Djokovič rekordní 23. grandslamové vítězství. Federer (20 vítězství) už ho nedožene a Nadal (22) je teď ze hry venku a nikdo neví, co s ním bude dál.

Jen zkuste s námi počítat. Nadal se neustále potýká s vážnými zdravotními problémy. Pokud se mu podaří vrátit, největší šanci na grandslamové vítězství bude mít zase až za rok v Paříži. Kdo ví, co bude za rok…

36letý Srb se zároveň znovu vrací na post světové jedničky. Třetím prvenstvím na French Open pak získává jako jediný tenista aspoň tři tituly ze všech čtyř grandslamů.

A pozor, rekordní bilance ještě pokračuje. V Paříži teď zaznamenal rekordní 34. grandslamové finále. Djokovič tím prodloužil mytické období „Velké trojky“, protože 19. rokem po sobě je také ve finále velkého antukového podniku aspoň jeden ze jmenovaných fenoménů.

Ona Velká trojka odchází, ale stále neodešla. Tlačí se tam Alcaraz, Ruud a další mladíci, ale pořád nemůžeme prohlásit, že doba se už konečně zlomila. Protože v cestě této změně stále neochvějně stojí Novak Djokovič.

Zároveň nezničitelný Srb nasbíral nejvíce týdnů jako první hráč světa a byl na této pozici nejvíc let. Jako jediný z největších rivalů vyhrál také čtyři grandslamy v řadě.

Mnoho odborníků, bývalých i současných špičkových tenistů jej označuje za nejkomplexnějšího a nejdokonalejšího hráče. A také nejlepšího navrátilce.

Djokovič teď dosáhl absolutního vrcholu. Má rekordy, porazil všechny soupeře i všechny nepřátele. Můžeme říct, že porazil i covid a nepřízeň osudu, kterou mu pandemie způsobila. Vrátil se do Austrálie, odkud byl loni doslova vyhozen. A vrátil se vítězně. Teď by se měl vrátit i do USA a pokusit se dobýt další vítězství na US Open.

Přesto se nabízí otázka, co bude dál. Djokovič je „GOAT“, už vyhrál prakticky všechno. Co bude jeho dalším motorem? A může ještě takový motor najít?

Reklama

Doporučované