Hlavní obsah

Vondroušová v Austrálii senzačně zaskočila světovou dvojku

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Markéta Vondroušová při utkání s Ons Džábirovou.

Reklama

České tenistky dělají v Melbourne pěkný průvan. Všichni čekali, že se ve třetím kole střetne talentovaná Linda Fruhvirtová se světovou dvojkou Ons Džábirovou. Jenže tu teď překvapila další česká tenistka Markéta Vondroušová.

Článek

Jde o největší překvapení mezi ženami na tenisovém Australian Open. 23letá Markéta Vondroušová si na Tunisanku pořádně vyšlápla a porazila ji ve třech setech. Čekal to málokdo, ale stačí se podívat na dosavadní kariéru Češky ze Sokolova a hned se přestanete divit.

Levoruká Vondroušová už v roce 2019 prošla až do finále French Open, kde nakonec prohrála s Australankou Ashleigh Bartyovou. Byla tehdy první teenagerkou finalistkou grandslamu od Caroline Wozniacké. Loni pak získala stříbro na olympiádě v Tokiu, když podlehla ve finále po boji Švýcarce Belindě Bencicové.

Na žebříčku WTA byla ve dvouhře nejvýše klasifikována právě po pařížském grandslamu v roce 2019 jako 14. na světě. Jenže přišla nešťastná zranění.

Zářila už jako juniorka. Na juniorském kombinovaném žebříčku ITF se v květnu 2015 stala dokonce světovou jedničkou a vyhrála dva grandslamové tituly ve čtyřhře. Na WTA Tour rychle prorazila, když v roce 2017 vyhrála Ladies Open Biel Bienne v 17 letech ve druhém turnaji WTA ve dvouhře v kariéře. Pomohlo jí to dostat se do první stovky žebříčku WTA ještě před dovršením 18 let.

Rychlý vzestup v dospělých jí brzy přibrzdila zmíněná zranění. Kvůli poranění lokte vynechala velkou část sezóny 2016. Podobně i druhou polovinu 2019, krátce po svém prvním finále na French Open. Stalo se to po úvodním kole ve Wimbledonu. Kvůli problémům s levým zápěstím musela vynechat několik měsíců. V září podstoupila operativní zákrok v Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou u stejného Radka Kebrleho, jenž operoval také Petru Kvitovou.

Další problémy se stejným zápěstím pak nastaly loni. V květnu podstoupila další operaci a na okruhu chyběla více než půl roku, čímž se propadla mimo první stovku žebříčku. Teď je snad zase zpátky v plné síle.

Charakteristickým prvkem Vondroušové je rychlé zkrácení hry. Ale dá se říct, že její styl vychází z chytrého tenisu se širokou paletou úderů. Hraje dlouhé výměny, při nichž dělá minimum chyb a spoléhá na jistý levoručný forhend s vysokým topspinem. A má i kvalitní příjem.

„Snažím se o agresivní hru, a možná o něco na způsob mixování úderů, při snaze dobře podávat a pohybovat se,“ říká.

Začínala tam, kde se narodila, v Sokolově. Otec ji přivedl k tenisu už ve čtyřech letech, přitom ale sám hrával jen rekreačně. Zato maminka smečovala vrcholově za extraligový volejbalový tým SK Slavia Praha. Ne každý ví, že už její dědeček František Frk byl dobrý „sportsman“. V roce 1935 se stal mistrem Československa v pětiboji.

Markéta měla tu výhodu, že nehrála jen tenis, ale zkoušela i další sporty. Lyže, fotbal, stolní tenis nebo florbal. A prý vždycky ve všem docela vynikala. Přesto si do budoucna bude muset hlídat zejména ohroženou levou ruku.

Reklama

Doporučované