Hlavní obsah

Sportovní boss Černošek by měl 28. října obdržet státní vyznamenání

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Černošek (vlevo) vedle prezidenta Miloše Zemana na utkání tenisového Fed Cupu v roce 2014. Vpravo tajemník Jaroslav Hlinovský.

Reklama

Miroslav Černošek, po dlouhá léta klíčová zákulisní figura v oblasti marketingu českého sportu, by měl patřit mezi osobnosti, které na státní svátek – tedy 28. října – obdrží na Pražském hradě státní vyznamenání.

Článek

Pokud to prezidentovi republiky Miloši Zemanovi jeho zdravotní stav dovolí, měl by z jeho rukou při tradiční příležitosti výročí vzniku samostatného státu převzít medaili i Miroslav Černošek, známý sportovní promotér. Fanoušci ho znají zejména jako muže, který stál za úspěšnými kariérami tenistů Tomáše Berdycha, Radka Štěpánka či Petry Kvitové.

Shodlo se na tom několik obvykle dobře informovaných zdrojů ze sportovního prostředí. Prezidenta republiky Miloše Zemana sužují v posledních týdnech zdravotní potíže, kvůli kterým byl opakovaně hospitalizován. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček ovšem sdělil médiím, že i v této situaci se oslavy 28. října připravují na Pražském hradě standardním způsobem.

Miroslav Černošek letos oslavil své 73. narozeniny. Poslední dobou už míra jeho vlivu na dění v českém sportu výrazně poklesla. Jeho firmě Česká sportovní už nebyla prodloužena smlouva s Českým olympijským výborem. Už předtím Černošek ztratil kontrolu nad tenisovou Spartou. O pomyslný zlatý důl přišel, když po změně herního systému Davis Cupu a Fed Cupu vypadla z tenisového kalendáře tradiční jednotlivá vyřazovací kola. Jejich „impresáriem“ a promotérem býval na českém území po léta právě Černošek.

Právě přes sponzoring ČOV, tenisových zápasů, Zlaté tretry a dalších sportovních podniků z Černoškova portfolia odtékaly po dlouhá léta z pokladen státem kontrolovaných firem – jako byly například ČEZ, Česká pošta nebo Lesy ČR – v úhrnu stovky milionů korun.

Miroslav Černošek byl v oslovování státem kontrolovaných firem roky a roky jasně nejúspěšnějším „šíbrem“. Jeho politické konexe fungovaly nadstandardně.

Stejně tak se do sportovních klubů, jež patřily do Černoškova impéria, hrnuly po léta masivně i státní dotace z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Černoškovy dotační žádosti se zde tradičně těšily mimořádně vysoké míře úspěšnosti.

V říjnu 2020 vyvolal zájem článek webu iRozhlas, který rozkryl způsob nakládání se sponzorskými příspěvky, které přes Černoškovu firmu Česká sportovní tekly do Českého olympijského výboru.

Rozruch vyvolalo zjištění novinářů, jak vysoký podíl z těchto transakcí si Černoškova firma strhávala coby svou provizi. Firmy Lesy ČR, Česká pošta a ČEZ vynaložily na podporu ČOV v letech 2012 až 2016 (elektrárenský gigant ČEZ i v dalším období) celkem 120 milionů korun. Leč olympijský výbor z toho dostal téměř o čtvrtinu méně.

Podle citované zprávy totiž v Černoškově agentuře zůstalo na provizích celkem 28 milionů korun. Nutno dodat, že na základě platných smluvních ujednání. Překvapivá výše provize ovšem vyvolala kritické komentáře a znepokojení sponzorů.

Dnes působí Miroslav Černošek především v rodném Prostějově, kde z jeho impéria zůstal tenisový klub Agrofert Prostějov. Název klubu odkazuje na léta, kdy míval Černošek prostřednictvím svého kamaráda Jaroslava Faltýnka otevřené dveře i do koncernu Andreje Babiše. To vše ale o mnoho let dříve, než dosavadní premiér vůbec vstoupil do politiky. V posledních letech se jeho vztahy s Černoškem naopak zkomplikovaly.

Na Pražském hradě zůstával ovšem Miroslav Černošek i nadále vítán. Jeho vztahy s prezidentem Milošem Zemanem, kancléřem Vratislavem Mynářem a poradcem Martinem Nejedlým se tradičně veřejně deklarovaly v rámci tenisové exhibice, na kterou do areálu v Lánech přijížděly i největší hvězdy z Černoškovy „stáje“, tedy například již zmiňovaní Tomáš Berdych, Radek Štěpánek či Petra Kvitová.

Reklama

Doporučované