Hlavní obsah

Spotřebitelské ceny v eurozóně v srpnu poprvé od roku 2016 klesly

Foto: Seznam Zprávy, Getty Images

V celé Evropské unii inflace zpomalila na 0,4 procenta.

Reklama

Spotřebitelské ceny v eurozóně poprvé za čtyři roky klesly. Inflace se ve srovnání s červencem snížila v 16 zemích EU, v šesti vzrostla.

Článek

Spotřebitelské ceny v eurozóně v srpnu v meziročním srovnání klesly o 0,2 procenta. Zaznamenaly tak první propad od roku 2016. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil předběžný odhad z počátku tohoto měsíce. V celé Evropské unii inflace zpomalila na 0,4 procenta.

V červenci inflace v eurozóně činila 0,4 procenta a v celé EU 0,9 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny v zemích platících eurem i v celé Unii snížily o 0,4 procenta.

Jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny čerstvých potravin a energií, v eurozóně v srpnu činila 0,6 procenta. Výrazně tak zpomalila z červencových 1,3 procenta. Bez zahrnutí cen energií, potravin, alkoholu a tabáku inflace dosáhla 0,4 procenta.

Hlavní podíl na srpnovém propadu měly ceny energií, které klesly o 7,8 procenta. Ceny potravin, alkoholu a tabáku naopak stouply o 1,7 procenta a ceny ve službách o 0,7 procenta. Ceny neenergetického průmyslového zboží se snížily o 0,1 procenta.

Ve srovnání s červencem se inflace snížila v 16 členských zemích EU, v pěti zůstala stabilní a v šesti rostla. Nejvíce klesly ceny na Kypru, a to o 2,9 procenta. V Řecku se snížily o 2,3 procenta a v Estonsku o 1,3 procenta. Naopak nejvyšší byla inflace v Maďarsku, kde dosáhla čtyř procent. V Polsku ceny stouply o 3,7 procenta a v Česku o 3,5 procenta.

Eurostat upozornil, že v srpnu pokračovalo postupné uvolňování opatření zavedených proti šíření nového typu koronaviru, která omezila ekonomickou aktivitu. Inflace se však ještě více než v předchozích měsících vzdálila cíli Evropské centrální banky (ECB), která chce držet meziroční růst cen těsně pod dvěma procenty. ECB už letos podnikla sérii mimořádných opatření na podporu inflace a ekonomiky, která se potýká s negativními dopady krize. Tento měsíc ale na svém zasedání nechala měnovou politiku, včetně úrokových sazeb, opět beze změny.

Reklama

Doporučované