Hlavní obsah

Srbsko začalo vyrábět vakcínu Sputnik, Putin pozval cizince na očkování

Foto: Profimedia.cz

Rusko zatím schválilo čtyři místní vakcíny proti covidu-19, z nichž nejhojněji se používá právě Sputnik V.

Reklama

Srbsko začalo s licenční výrobou ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Putin mezitím vyzval cizince, aby se přijeli očkovat proti koronaviru do Ruska.

Článek

Srbsko začalo s licenční výrobou ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Produkci v bělehradském Institutu virologie, vakcín a sér Torlak dnes prostřednictvím videokonference slavnostně zahájili srbský prezident Aleksandar Vučić a jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Večerního on-line setkání hlav států se zúčastnil také argentinský prezident Alberto Fernández, jehož země bude ruskou vakcínu taktéž vyrábět.

Podle místních médií je Srbsko jedinou zemí v Evropě kromě Ruska, kde se tento očkovací preparát vyrábí. Agentura DPA naopak uvádí, že Srbsko je v tomto ohledu druhou zemí v Evropě, neboť Sputnik V se vyrábí již také v Bělorusku.

Srbský ministr bez portfeje Nenad Popović podle veřejnoprávního rozhlasu a televize RTS uvedl, že Srbsko vyrobí v příštích šesti měsících čtyři miliony dávek ruské vakcíny. Určené mají být v první řadě srbskému obyvatelstvu, v pozdějších fázích půjdou vakcíny i na export do zemí regionu. Těmito vakcínami by se mohlo začít očkovat už do deseti dnů.

Sputnikem V očkuje zhruba sedm desítek zemí světa. Z Evropy jsou to kromě Ruska a Srbska též Maďarsko, Slovensko a některé další balkánské státy. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) preparát dosud neschválila.

Srbsko se od října chystá vyrábět také čínskou vakcínu Sinopharm. Prezident Vučić dříve uvedl, že by ve spolupráci s Čínou a Spojenými arabskými emiráty měla v zemi vzniknout nová továrna, která bude schopna produkovat dva až tři miliony dávek měsíčně.

Přijeďte se k nám naočkovat, láká Putin

Ruský prezident Vladimir Putin dnes na ekonomickém fóru v Petrohradu řekl, že nařídil vládě, aby do konce června připravila půdu pro placené očkování cizinců vakcínou proti covidu-19. „Domácí farmaceutický průmysl je připraven dále zvyšovat výrobu vakcín. Nejen že plně uspokojujeme vlastní potřeby, ale můžeme poskytnout cizincům (možnost) přijet do Ruska a nechat se zde naočkovat,“ uvedl podle agentury Interfax šéf Kremlu. Vládu, regiony a podniky rovněž požádal, aby se zabývaly otázkou očkování pracovních migrantů, dodala agentura TASS.

Agentura Reuters před zahájením fóra napsala, že očkování v Rusku je ve srovnání s mnoha rozvinutými zeměmi pomalejší, a připomněla, že Moskva navzdory tomu vyváží vlastní vakcínu Sputnik V do zahraničí. Putin podle ruských agentur označil „zákaz“ ruských vakcín v některých dalších zemích za politicky motivovaný a absurdní.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Vladimir Putin během dnešního fóra v ruském Petrohradu.

Ruské ministerstvo zdravotnictví minulý týden informovalo, že dosud bylo naočkováno alespoň jednou dávkou vakcíny 17 milionů ze 146 milionů Rusů. Odborníci podle agentury AP pochybují o splnitelnosti vládních cílů naočkovat do poloviny června více než 30 milionů Rusů a skoro 69 milionů do srpna.

Prezident zároveň znovu apeloval na obyvatele Ruska, aby se nechali očkovat, a připomněl, že pro občany federace je vakcína proti covidu-19 bezplatná. Zdůrazňoval také, že ruské očkovací látky „prokázaly, že jsou nejbezpečnější a nejúčinnější“ a že s jejich použitím nebyla spojována žádná úmrtí.

Reklama

Doporučované