Hlavní obsah

Srovnání krajů: Počty nakažených, očkovaných a aktuální kapacity nemocnic

Foto: Seznam Zprávy

Interaktivní mapa níže v článku.

Reklama

Nejvyšší počet nakažených eviduje Praha. Karlovarský kraj má volných pouze pět lůžek na jednotkách intenzivní péče. V hlavním městě už je naočkováno téměř pět lidí ze sta. Jaká je aktuální situace v krajích?

Článek

Zhruba v polovině února, kdy požádali o vyhlášení nouzového stavu, se v boji proti neustupující pandemii covidu-19 v Česku dostali do popředí hejtmani. Role krajů je navíc nezastupitelná, pokud jde o očkování populace. Hejtmanům tak narůstá zodpovědnost a navíc před nimi stojí nelehký úkol: kapacity zdravotnických zařízení jsou na hraně a nakažení dále přibývají.

Nejvíce aktivních případů má v současné době Praha, po přepočtu na počet obyvatel ji však na pomyslném prvním místě střídá Královéhradecký kraj. Následuje západ republiky s Karlovarskem a Plzeňskem. Ve všech těchto regionech je na 100 tisíc obyvatel více než 2,5 tisíce aktivních případů.

Nejvíce volných kapacit mají podle dat Ministerstva zdravotnictví jednotky intenzivní péče ve Zlínském kraji. A to o něco méně než čtvrtinu, konkrétně necelých 24 procent. Naopak v Praze jsou kapacity JIP a ARO jen mírně nad hranicí šesti procent. Hlavní město přitom disponuje nejvíce lůžky – necelou tisícovkou. Volných je 61 a z toho jen 10 pro covid pacienty.

Také Karlovarský kraj má k dispozici kapacitu menší než deset procent. Ze 78 lůžek je volných pět a žádné pro pacienta s koronavirem. Stejný problém má i Plzeňský kraj, na hraně je Liberecký.

Naopak v Moravskoslezském kraji mají dostatečné kapacity pro pomoc ostatním krajům. „Minulý týden jsme byli schopni přijímat i nové pacienty s koronavirem. Nabídli jsme pomoc krajům, kde jsou na tom hůře,“ uvedla Petra Petlachová z Fakultní nemocnice Ostrava. Jak dodala, jde o lidi z Olomouckého a také Pardubického či Libereckého kraje.

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček uvedl, že se bude snažit o zajištění spolupráce mezi Českou republikou a Polskem, pro případ, kdy by již nebylo možné přemísťovat pacienty v rámci České republiky.

Vysvětlení pojmů:

ECMO - Extrakorporální membránová oxygenace, známější pod pojmem „mimotělní podpora života“.

IHD - Mimotělní oběh.

CRRT - Mimotělní oběh.

UPV - Umělá plicní ventilace.

Největší procento lidí s ukončeným očkováním má hlavní město. Druhou dávku vakcíny dostalo necelých pět procent obyvatel. V Jihomoravském kraji je to podle nejčerstvějších dat 2,5 % a Jihočeský s Olomoucký evidují 2,3 % očkované populace. Naopak nejméně ukončených očkování hlásí Ústecký a Středočeský kraj: 1,2, resp. 1,3 procenta.

Reklama

Doporučované