Hlavní obsah

Stačí, že odešel ze Sněmovny. Poslanci Hniličku podrželi

Foto: Profimedia.cz

Poslanec Jakub Janda (vpravo) vyzval Milana Hniličku, ať skončí jako šéf Národní sportovní agentury.

Reklama

Dva poslanci vyzvali Milana Hniličku k tomu, aby po křesle poslance opustil také místo šéfa Národní sportovní agentury. Jenže při jednání podvýboru zůstali osamoceni.

Článek

Poslanci v úterý podrželi svého nyní už bývalého sněmovního kolegu Milana Hniličku.

Toho si poslanecký podvýbor pro sport pozval na své zasedání, kde po něm chtěl vysvětlení jeho účasti na víkendové narozeninové oslavě v Teplicích.

Právě na ní se Hnilička objevil. A poté, co deník Blesk v pondělí zveřejnil jeho fotografie z této párty, bývalý hokejový brankář oznámil, že rezignuje na svůj poslanecký mandát. Což se také v úterý stalo.

Dále však Milan Hnilička zůstává předsedou Národní sportovní agentury. A na tom by se podle předsedkyně podvýboru pro sport Věry Procházkové (ANO) nemělo nic měnit.

„Ještě bude mít správní řízení. Bude z toho mít nějaké problémy. Dal 50 tisíc na charitu. Já si myslím, že toho udělal relativně dost. Ve vedení Národní sportovní agentury by měl zůstat,“ uvedla Procházková.

Proti Hniličkovi se naopak postavili poslanci Jakub Janda (ODS) a Lukáš Bartoň (Piráti).

„Jak může šéf sportu říkat sportovcům, aby nosili na tréninku roušku, a sám po nocích chodí na mejdany bez roušky,“ uvedl Janda a zároveň napsal, aby vláda Hniličku odvolala, když sám skončit nechce.

K rezignaci Hniličku vyzval i Bartoň. „U ostatních měl podporu, nebo se nevyjádřili,“ popsal Bartoň situaci na podvýboru.

Podle předsedkyně podvýboru Procházkové poslanci nakonec přijali usnesení, podle něhož vzali na vědomí Hniličkovo vyjádření. Zároveň uvedli, že jim stačí, že rezignoval na poslanecký mandát.

Už v pondělí se Hniličky zastali představitelé sportovního prostředí v čele se šéfem České unie sportu Miroslavem Janstou, předsedou fotbalové asociace Martinem Malíkem nebo členy Národní rady pro sport Jaromírem Jágrem, Radkem Štěpánkem a Barborou Špotákovou.

Hnilička není jediný, kdo o funkci kvůli účasti na víkendové narozeninové oslavě v Teplicích přišel. Na postu krajského ředitele policie v Libereckém kraji končí také Vladislav Husák. Nebylo to dobrovolně – policejní prezident Jan Švejdar Husáka odvolal.

Reklama

Doporučované