Hlavní obsah

Stáli v mrazu frontu na respirátory. Nebude se to opakovat, říká nemocnice

Foto: Profimedia.cz

Respirátory FFP3.

Reklama

Fakultní nemocnice v Olomouci v pondělí zahájila distribuci ochranných zdravotnických prostředků pro místní lékaře. Zdravotníci, kteří si pro respirátory přišli, však museli čekat až dvoukilometrové fronty.

Článek

„To, co se dnes dělo při výdeji respirátorů pro zdravotníky Olomouce, bylo absolutně nedůstojné a ponižující. Dvoukilometrová fronta zimou se klepajících lékařů a sester! Kdo ještě nebyl nemocen, tak se dnes úplně dorazil,“ upozorňovala na situaci u výdejního místa FN v Olomouci lékařka Andrea Adamcová.

Na vyzvednutí měli všichni olomoučtí lékaři vyhrazeny pouze dvě hodiny: od 14:00 do 16:00, přičemž podle Adamcové akutním nedostatkem ochranných pomůcek trpěli všichni.

„O situaci jsme se bavili v rámci krizového štábu. Vnímali jsme, že vznikla velká fronta. Jednalo se o první den výdeje a momentálně určitě máme personální kapacity i z řad studentů dobrovolníků, abychom to podchytili. Nemělo by se to opakovat,“ okomentoval pondělní situaci pro Seznam Zprávy mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Olomoucká nemocnice na situaci reagovala hned následující den prodloužením výdejní doby. „V úterý proběhl další výdej od devíti do tří a už bez problémů,“ řekla serveru Seznam Zprávy doktorka Adamcová. „Nicméně další problémy byly i ve zbytku kraje. Třeba lékaři z Kojetína by museli pro pomůcky do Hranic, tedy nějakých 61 km,“ dodala.

Reklama

Doporučované