Hlavní obsah

Starý most u Velkého Meziříčí chce státní úřad nabídnout veřejnosti

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Starý most poblíž Velkého Meziříčí, který nechtějí převzít státní instituce ani okolní samosprávy, se Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) chystá nabídnout veřejnosti.

Článek

Mluvčí úřadu Radek Ležatka sdělil, že možná cena se vzhledem k charakteru tohoto majetku v současnosti nedá odhadnout, stanovená bude na základě znaleckého posudku.

„Minimální cena pro první kolo prodeje musí být ze zákona stanovena jako minimálně v čase a místě obvyklá. Nejprve tak musíme nechat zpracovat znalecký posudek,“ uvedl Ležatka. Most by se podle něj mohl v nabídce úřadu objevit nejdříve v druhé polovině roku.

Zchátralý most je v katastru obce Petráveč, žádná silnice už přes něj nevede. Most byl součástí staré zemské cesty, dnes je u něj skládka odpadu. K jeho vlastnictví se nikdo nehlásil, soud most přiřkl státu.

„Most je pro náš úřad nepotřebný, přímo ze zákona do něj nemůžeme investovat nad rámec zcela základní údržby,“ uvedl mluvčí. Doplnil, že také například na rozdíl od obcí tento úřad nemůže čerpat dotace na opravy mostu, proto se mu snaží najít nového majitele. „V souladu se zákonem o majetku státu jsme nejprve nabídli most všem organizačním složkám státu, žádná z nich však o převzetí mostu neprojevila zájem,“ uvedl Ležatka.

O památkově chráněný most nestojí ani Petráveč. Nabídku na jeho bezúplatné převzetí v minulém týdnu odmítlo také městské zastupitelstvo Velkého Meziříčí. „Odmítavé rozhodnutí místní samosprávy nezbývá než vzít na vědomí,“ uvedl dnes Ležatka.

Jednoobloukový most je vysoký asi deset metrů, překlenuje údolí Radslavického potoka. Usuzuje se, že ho vybudoval stavitel Antonín Vlach v roce 1593, vzniknout také mohl až v polovině 18. století. Mostu se přezdívá „vysoký“ nebo „loupežnický“. Podrobnosti jsou na webu Národního památkového ústavu.

Reklama

Doporučované