Hlavní obsah

Stát se nechce omluvit za pomlouvačný výrok prezidenta Zemana

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Soud pravomocně rozhodl, ať se stát omluví za prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Ministerstvo financí místo toho, aby se podle pravomocného verdiktu omluvilo bývalému Zemanovu poradci Zdeňku Šarapatkovi, podá dovolání a bude žádat soud o odklad omluvy.

Článek

Stát se navzdory pravomocnému rozsudku nechce omluvit za výroky prezidenta Miloše Zemana.

Jde o případ, kdy Miloš Zeman v pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem řekl o svém bývalém spolupracovníkovi Zdeňku Šarapatkovi, že před lety, ještě jako premiér, jej vyhodil z týmu poradců pro neschopnost.

Šarapatka se ohradil žalobou a soudy – obvodní a pak i městský – rozhodly, že Zemanův výrok se nezakládal na pravdě, a nařídily státu, konkrétně ministerstvu financí, aby se Šarapatkovi omluvil.

Jenže ministerstvo financí neplánuje, že by soudnímu verdiktu dostálo.

Už sice dostalo pravomocný rozsudek, ale místo omluvného dopisu podá dovolání a požádá Nejvyšší soud, aby se nemusel omlouvat do doby, než bude o dovolání rozhodnuto.

„Ministerstvo financí využije možnost podat dovolání proti předmětnému rozsudku, včetně žádosti o odklad vykonatelnosti rozhodnutí v části týkající se jemu uložené omluvy, a to obdobně, jako tomu již v minulosti bylo v případě uložené omluvy paní Kaslové,“ uvedla Šárka Pavlasová z tiskového oddělení ministerstva financí.

Právě v případě Terezie Kaslové, vnučky po novináři Ferdinandu Peroutkovi, která také žádá po státu omluvu za Zemanova slova, Nejvyšší soud takové žádosti o odklad (tehdy ji však podali advokáti Hradu) vyhověl.

Podle Šarapatkova advokáta Artura Ostrého je krok ministerstva, kdy se nechce omluvit do rozhodnutí Nejvyššího soudu, absurdní.

„Nejde o nic jiného než o prostou, slušnou omluvu, která by měla být v civilizovaném právní státě naprostou samozřejmostí, zvláště pokud ji přikazuje svým pravomocným rozhodnutím soud,“ uvedl Ostrý.

„Těžko v takovém případě dovozovat nějakou zásadní újmu, kterou by ministerstvo mělo utrpět zasláním písemné omluvy před rozhodnutím o dovolání ze strany Nejvyššího soudu,“ dodal.

Zdeněk Šarapatka je v současné době členem Rady České televize.

Podle soudu právě práce v Radě České televize vyžaduje vysoký morální kredit. A tak podle soudu Miloš Zeman svým výrokem Šarapatkovi uškodil.

Zdeněk Šarapatka se stal poradcem Miloše Zemana v roce 1998, kdy byl nynější prezident předsedou vlády. Jejich vztah poškodila takzvaná kauza Olovo, kdy ve sboru Zemanových poradců vznikl dokument, který měl diskreditovat tehdejší významnou představitelku ČSSD Petru Buzkovou (chemická značka olova Pb se shoduje s jejími iniciálami).

Šarapatka kvůli kauze podal v roce 2000 výpověď, zdůvodnil ji tím, že ztratil důvěru v čestnost, statečnost, pravdomluvnost a otevřený postoj Zemana. Nešlo tedy o vyhazov.

Reklama

Doporučované