Hlavní obsah

Štěňata kvůli koronaviru zdražila. V Británii až dvojnásobně

Foto: Unsplash - Lydia Torrey

Ilustrační fotografie

Reklama

V době karanténních opatření lidé více hledali rozptýlení u štěňátek. Na jaře stoupla poptávka i jejich cena. Existují ale obavy, že je lidé po návratu k normálu opustí, i z nárůstu černého obchodu s domácími mazlíčky.

Článek

Kdo by nechtěl v době karanténních opatření domácího kamaráda? Zájem o štěňata na jaře prudce stoupl a s tím i jejich cena. Velmi razantní zdražení, a to více než dvojnásobné, zaznamenala Velká Británie, informuje BBC.

Ve Spojeném království průměrná cena štěněte během jara vyšplhala k 1900 librám (přes 56 tisíc korun). Za stejné období v minulém roce přitom cena byla pouze 888 liber. A podle dat inzertního webu Pets4Homes, z nichž BBC vychází, se cena u populárních plemen dostala až ke třem tisícům liber (téměř 90 tisíc korun).

Dobročinné organizace zabývající se dobrými životními podmínkami zvířat varují, že vysoké ceny by mohly podpořit množírny štěňat, pašování nebo krádeže psů. Navíc se obávají návratu lidí do práce, kdy přestanou mít čas na své mazlíčky.

Největší meziroční nárůst zaznamenali kokršpanělé (184 %), následovali Jack Russell teriér (180 %), hybridní plemeno pudla a kokršpaněla, tzv. cockapoos (168 %), a border kolie (163 %). Cavapoos – kříženec Kavalír King Charles španěla a pudla – nyní stojí v průměru asi 2800 liber, zatímco angličtí nebo američtí buldoci se nejčastěji prodávají za zhruba 2700 liber.

Lee Gibson z Pets4Homes pro BBC uvedl, že mezi dubnem a červnem dosáhla návštěvnost webových stránek svého vrcholu na 20 milionů uživatelů měsíčně, což je dvojnásobek oproti loňskému roku. Podle něj za tím stojí osamělost lidí v karanténě, ale i více volného času, ve kterém se rodiny mohly věnovat novým mazlíčkům.

Profesionální chovatelé v Česku zatím podobný nárůst zájmu nezaznamenali. Z dotazovaných předsedů chovatelských klubů nikdo pro Seznam Zprávy nedokázal určit, zda se poptávka v minulých měsících změnila, protože si nevedou žádné statistiky.

Lze však vysledovat, že i v Česku vzrostla touha po vlastním štěněti. Oba nejpoužívanější vyhledávače v Česku, Google a Seznam, které společně dle zjištění společnosti eVision pokrývají 97 procent trhu, evidují na jaře nárůst vyhledávání termínů, jako je „štěně“ či „prodej štěňat“.

Černý obchod s mazlíčky

Kvůli zvyšování cen štěňat se znovu začíná rozjíždět černý obchod s mazlíčky, a to včetně jejich pašování. Před tím varuje i britská vláda na svých stránkách. Například v září česká Státní veterinární správa zadržela podezřelou zásilku sedmi psů a šesti koček z Bulharska, která směřovala do Německa. Některá zvířata byla nemocná a některým chyběly v pasu důležité údaje. „Ve správním řízení hrozí přepravci za přestupek dle veterinárního zákona sankce až do výše 1 milionu korun a vedle toho se rovněž řeší postih za týrání zvířat při přepravě,“ píše veterinární správa na svém webu.

Problematické jsou také často skloňované množírny, kterým by se při zvýšeném zájmu mohlo znovu začít dařit. „Nemalá část osob pořizujících si psa či kočku si totiž stále neuvědomuje, že za určitých okolností to může svým nezodpovědným přístupem k nákupu zvířete být právě ona, kdo existenci množíren podporuje,“ uvedl v tiskové zprávě ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. „Pokud zde bude dostatečná poptávka po levných štěňatech bez ohledu na původ a chov v nevhodných podmínkách, sebepřísnější represe existenci množíren nezabrání,“ dodal.

Správa před nedávnem vydala návod, jak alespoň omezit riziko nákupu přes množírnu.

Raději do útulku

Před ilegálními chovateli se snaží bránit i společnost Sbazar.cz. „Na Sbazar.cz vybízíme uživatele k tomu, aby nám pomohli zastavit množírny, přímo v záhlaví stránky. A upozorňujeme, na co si dát pozor při nákupu zvířat. Kupující by měl například zpozornět, pokud je cena za zvíře vysoká, i když pes nemá průkaz původu, nebo je naopak nápadně nízká,“ říká Pavel Kolář, manažer produktového týmu divize služby Seznam.cz. Taktéž odkazuje na příručku „Na co si dát pozor při koupi zvířete“.

Před nákupem mazlíčka na internetu odrazuje i tajemník Českého kynologického svazu Ondřej Šiška. „I když se nelze bavit o množírnách, existují lidé, kteří se chybně domnívají, že fena by měla mít alespoň jednou za život štěňata. Toto je ale naprosto mylná domněnka, která se nezakládá na pravdě. Doporučuji zájemcům o štěně bez průkazu původu navštívit útulek, kde mohou udělat radost nejen sobě, ale i opuštěnému pejskovi tím, že mu poskytnou nový domov,“ řekl Seznam Zprávám. Pokud by měl člověk zájem o štěně s průkazem původu, vyzývá Šiška, aby zájemce vyhledal certifikovaného chovatele na stránkách svazu.

Reklama

Doporučované