Hlavní obsah

Stopáž: Úkol příští vlády? Spravit veřejné finance. Babišovi může opozice svědčit

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Pokud ho to bude bavit a vydrží, tak se má nová vláda s Andrejem Babišem v opozici na co „těšit“.

Reklama

Článek

Zatímco Miloš Zeman měl vládu sebevrahů, znovuzvolený poslanec ODS Marek Benda tento týden prohlásil, že „vstupuje na palubu Titaniku“. Příští vládu čeká mnoho výzev a řadu z nich zdědí po kabinetu Andreje Babiše.

„Babišova vláda za sebou nechává spoustu strukturálních problémů v ekonomice. Kvůli covidu nás zavedla do nevídaných 300miliardových deficitů, ze kterých bychom se měli nějak dostat, ale zatím u vítězných koalic nevidím moc konkrétních receptů. A řítí se na nás i vnější výzvy,“ říká komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban v podcastu Stopáž.

„Hádat se v závěru kampaně o inflaci a vytasit se s pojmem Babišova drahota nepovažuji za chytré. Nový kabinet budou také tlačit postcovidové turbulence, nedostatky čipů, energetické problémy související s rostoucí cenou plynu nebo Zelený úděl a dojednávání jeho detailů. Vláda na tyhle globální výzvy bude muset reagovat,“ dodává komentátor.

Čaban to ilustruje na situaci Škodovky a celého českého autolandu, který ohrožuje zmíněný nedostatek čipů.

„Škoda Auto vyhrožovala, že může zastavit linky až do konce roku, což je nevídaná věc. Autoprůmysl je páteří české ekonomiky, jakmile tam něco začne drhnout, tak to znamená minimálně nejistotu a ohrožení pro stovky tisíc zaměstnanců a stovky subdodavatelů. Problémy s výrobou čipů nevznikly tady, ale přelily se sem. Je to nepříjemná věc. Vláda by podle mého v případě Škodovky zasáhnout měla, byť se českým automobilkám v předcovidových časech dařilo velmi dobře a dalo by se namítnout, že mají mít nachystanou vatu,“ říká.

V podcastu Stopáž se dostává i k pravděpodobné nové roli Andreje Babiše jako člena opozice.

„Andrej Babiš zatím nepřestal vést kampaň. Možná je to povolební setrvačnost, možná v tom chce vydržet celé volební období. Jestli mu to vydrží, tak se má vláda na co těšit. Už teď si neodpustí kopnutí do koalice na žádné tiskové konferenci. Pokud ho to bude bavit a vydrží, bude velmi nepříjemnou opozicí,“ dodává Čaban.

Jak se zorientovat v povolební situaci, kterou komplikují nejasné informace o zdravotním stavu Miloše Zemana? Je namístě vyvolat ústavní článek 66? Kdo bude v nové Sněmovně zastupovat levici? A co komentátorovi tento týden udělalo největší radost? A nezapomeňte počítat mrože z vesmíru.

Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované