Hlavní obsah

Straka má jasno: Bayern vyhraje bavorské derby 4:0! Ověřte si jeho tip sledováním přenosu TV Seznam

Foto: Profimedia

František Straka.

Reklama

Uměřený věcný styl vyjadřování Tomáše Rosického vystřídá v druhém velkém přenosu z těch nejluxusnějších fotbalových soutěží Evropy na Televizi Seznam slovní uragán. Nespoutaný živel jménem František Straka přislíbil účast coby host studia, jež v péči moderátora Jindřicha Šídla obemkne tentokrát bundesligový zápas Bayern Mnichov-1. FC Norimberk. Studio začíná v sobotu v 15:15.

Článek

Německý fotbal má František Straka opravdu hluboko zarytý pod kůží. Třináct let, jež v Německu strávil v nepřetržité řadě, spolu s pozdějším trenérským angažmá v Ahlenu, z něj učinily doživotního obdivovatele německé Bundesligy – a Bayernu Mnichov obzvlášť, k čemuž se hrdě hlásí při každé příležitosti.

Takže sotva uslyšel o zápase Bayern-Norimberk, vyhrkl do telefonu: „4:0 pro Bayern! A Lewandowski dá dva góly. Přinejmenším.“

Straka tedy podobně jako statisíce dalších fanoušků Bayernu sází na to, že tentokrát už se kletba domácích bundesligových utkání zhroutí a zmizí. Věřte tomu, či nikoli, v Allianz Areně vyhrál Bayern bundesligový zápas naposledy 15. září. Téma podzimního tápání Bayernu už jsme důkladněji probrali zde.

Ale zpět k Františku Strakovi a jeho německé kariéře. Ta dokázala o něco málo předběhnout i politický vývoj a pád železné opony. Ověnčen 4 tituly, jež získal s pražskou Spartou, zamířil do Borussie Mönchengladbach už v roce 1988. Bylo mu tehdy 30 let.

A pamětníci vyprávějí, kterak do německého živlu skočil hned od začátku po hlavě. Což dokladují tím, že se už ve druhém týdnu pobytu v bundesligovém týmu představoval do zvonícího telefonu: „Ja, Franz Štraka!“

Dva roky nato se jeho životní dráha fatálně střetla s německým fotbalem i při vrcholu Strakovy reprezentační kariéry. A to na MS 1990, kde ho trenéři Jozef Vengloš a Václav Ježek postavili do tří zápasů. Ve vítězné premiéře proti USA, pak v osmifinále proti Kostarice i ve čtvrtfinálovém utkání s Německem.

Češi a Slováci vstoupili do zápasu s možná až přehnaným respektem k úřadujícím vicemistrům (a budoucím mistrům) světa. V úvodu zápasu se dostali pod tlak, který našel své vyústění v průniku Jürgena Klinsmanna, jenž se s jasným cílem pustil do trychtýře mezi Chovance a Straku. Ten sice v poslední chvíli nohou uhýbal, nicméně Klinsmann si za svůj pád kýženou penaltu od rakouského sudího Helmutha Kohla vysloužil. A Lothar Matthäus ji ve 25. minutě utkání proměnil.

Ve druhé půli hráli Straka a spol. odvážněji a v 70. minutě měli správně také kopat penaltu. Na úrovni brankové čáry, především však uvnitř pokutového území, přišlápl Littbarski pronikajícímu Moravčíkovi kopačku tak, že mu ji vyzul. Když odchovanec Nitry a pozdější hvězda Celtiku Glasgow zjistila, že Kohl penaltu neodpíská, dal průchod svojí frustraci a uvolněnou kopačku vykopl vztekle do vzduchu. Tentokrát rakouský sudí, který byl shodou náhod jmenovcem tehdy úřadujícího německého premiéra, nezaváhal. A Moravčíka vykázal ze hřiště červenou kartou.

Ostatně, podívejte se na fragmenty z utkání sami:

I v deseti ještě outsider zápasu kousal. A náhradník Václav Němeček se své možná životní šance trochu polekal.

Od té doby hráli Češi na MS jedinkrát, když v roce 2006 vypadli v Německu už v základní skupině, Čtvrtfinále uhrané v roce 1990 v Itáli tak zůstává největším úspěchem našeho fotbalu na světových šampionátech od chilského finále z roku 1962.

František Straka odehrál v národním týmu 35 utkání, přičemž jeho start ve čtvrtfinále proti Německu byl pro něj v dresu se lvíčkem posledním.

V Bundeslize však nastupoval dál, po třech sezonách v Mönchengladbachu hrál nejvyšší soutěž ještě za Hansu Rostock.

Pak přišly ještě roky v nižších soutěžích, ve Wuppertalu a v klubu Preussen Köln. Aktivní kariéru ukončil český stoper ve 40 letech. A hned začal v Německu i trénovat, s týmem Wuppertalu se umisťoval na předních příčkách Regionální ligy – Sever.

Následovala angažmá v Teplicích, s nimiž získal pohárovou trofej a dařilo se mu i v pohárové Evropě, kdy vyřadil Kaiserslautern a Feyenoord, načež potrápil i Celtic Glasgow.

Takhle na jeden z klíčových zápasů svého teplického působení zavzpomínal před časem právě Straka:

Na sklonku éry košťálovské se stal František Straka koučem Sparty, kterou v roce 2004 dostal do Ligy mistrů. Ta se mu pak ale stala osudovou, protože v ní získal jediný bod a po debaklu 0:5 v Lyonu byl z funkce sparťanského kouče už novým klubovým bossem Danielem Křetínským na konci roku odvolán, navzdory devítibodovému náskoku v lize.

„Franz” to tehdy kousal těžce, ale už čtvrt roku nato měl zase opět plnou hlavu německého fotbalu, to když ho jako vyhlášeného trenéra-motivátora angažoval ve druhé lize se zachraňující Ahlen. A Straka pověst naplnil beze zbytku: tým vskutku vybudil k záchraně. Ale nový tým rozjel vlažněji, takže na konci října Straka balil kufry.

Mimochodem, právě v době svého působení v Ahlenu byl Franz Straka vyhlášen nejelegantněji se oblékajícím trenérem II. bundesligy. A tím prozatím Strakovy německé kapitoly končí, byť svým způsobem k nim lze zařadit i jeho pozdější působení u sousedů v Rakousku. Co by dnes čeští trenéři za angažmá v klubu, jako je Tirol Innsbruck, dali!

Svůj nepochybný šarm nechá František Straka bezpochyby rozehrát i teď v sobotu, kdy bude hostem studia Televize Seznam, která zcela zdarma nabídne všem fanouškům Bundesligy utkání Bayern Mnichov-1. FC Norimberk.

Reklama

Doporučované