Hlavní obsah

Střelba v Kazani: Osm mrtvých dětí, pachatel jen jeden

Foto: Profimedia.cz

Ozbrojená jednotka vstupuje do školy v ruské Kazani, kde došlo ke střelbě s tragickými následky.

Reklama

aktualizováno •

Střelec na gymnázium v Kazani byl podle policie jen jeden. Policie ho aktuálně vyslýchá. Obětí je zatím devět, z toho osm dětí. Kreml posílá do státu zdravotnickou i psychologickou pomoc.

Článek

Ozbrojený útok v jedné ze škol v Kazani v ruském Tatarstánu si zatím vyžádal devět lidských životů, uvádí ruská agentura TASS. Zemřelo osm dětí a učitelka páté třídy, uvádí různé zdroje.

Zraněných je dohromady minimálně 32. Tatarstánské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že šest hospitalizovaných studentů je ve vážném stavu. Podle dosavadních informací jich do nemocnice bylo přijato celkem 18. Další zranění utrpěli zlomeniny nebo podlitiny, uvedla agentura TASS.

Ozbrojený útok 19letého Ilnaze Galjavieva začal podle zdrojů lehce před půl desátou ráno. V budově se nacházelo 714 studentů a 70 zaměstnanců včetně učitelů. Přestože se nejprve mluvilo o dvou útočnících, mluvčí prezidenta Tatarstánu Liliya Galimova uvedla, že útočník byl jeden. Video z jeho dopadení se objevilo i na sociálních sítích.

„Útočník byl jeden. Informace o dvou byly nepravdivé,“ uvedla. Policií dopadený Galjaviev je podle serveru Lenta bývalý student gymnázia. Podle prohlášení prezidenta Tatarstánu Rustama Minnichanova měl mladík zbraně použité při útoku registrované.

Policie také již dříve zadržela jednačtyřicetiletého muže, Ramila Mukhamedshina, kterého podezírá, že byl do incidentu zapojený.

Dopadený pachatel údajně několikrát o svých plánech zaútočit na vzdělávací instituci informoval přes sociální síť Telegram. Účet útočníka objevila ruská rádiová stanice Radio Moskva.

V postu vyhrožuje „zabitím velkého množství biologického odpadu“ a spácháním sebevraždy. Podle policie Galjaviev uvedl při zadržení, že ve svém bydlišti umístil bombu.

Podle serveru Lenta dále zadržený uvedl, že všechny nenávidí a chtěl všem ukázat, že je bůh. Policii také vysvětlil, jak se naučil vyrobit bombu na základě informací z internetu.

Na sociálních sítích dále kolují videa dětí, které se skokem z okna chtěly před útočníky zachránit. Dvě seskok nicméně nepřežily. Další děti si zachránily život, když se schovávaly pod lavicemi či v kabinetech.

„Všichni začali poplašeně pobíhat a křičet: Zavřete dveře,“ líčil jeden ze žáků podle ruské redakce zpravodajské stanice BBC. „Asi po deseti patnácti minutách jsme vyšli ze školy. Nikoli okny. Chtěl jsem, ale učitel hned okno zavřel a řekl: Ne. Pak policisté začali bušit na dveře a volali: Otevřete, to jsme my. Tak jsme otevřeli,“ dodal.

Gymnázium navštěvovala více než tisícovka žáků a působí v něm 57 pedagogů. Podle agentury TASS byla dnešní výuka v Kazani kompletně zrušena.

Reakce přišla i z Mosky. Prezident Putin nařídil zpřísnit předpisy týkající se držení zbraní. „Problém je v tom, že někdy se jako lovecké zbraně registrují pušky, které se v některých zemích používají jako (armádní) útočné pušky. To se přepracuje,“ vysvětlil prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov. Nejen v Rusku se prodávají pod názvem Sajga lovecké karabiny, které jsou vlastně civilními verzemi proslulého „kalašnikova“.

Peskov také potvrdil, že bude do Tatarstánu vypraveno speciální letadlo se zdravotníky, psychology a další potřebnou výbavou.

Úřady vyhlásily v Tatarstánu na středu 12. května státní smutek. Kazaň, která leží asi 725 kilometrů východně od Moskvy, má více než 1,25 milionu obyvatel a je správním střediskem Tatarstánu, obývaného převážně muslimy.

Západní agentury připomínají, že střelba na ruských školách je poměrně vzácná a krveprolití jsou obvykle dílem žáků. V říjnu 2018 osmnáctiletý student školy v Kerči na anektovaném Krymu zabil dvě desítky lidí, než se po činu sám zastřelil.

Reklama

Doporučované