Hlavní obsah

Jeden mrtvý a čtyři zranění po střelbě na klinice v Minnesotě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Minnesotská policie (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Úterní střelba na klinice v americké Minnesotě má první oběť. Zranění podlehl jeden z pěti postřelených. Tři další zůstávají v kritickém stavu. Jeden již byl propuštěn. Podle úřadů je pachatelem bývalý nespokojený pacient.

Článek

Úterní střelba na klinice v americkém státě Minnesota má první oběť na životě. Zraněním podlehl jeden z pěti postřelených, informovala v noci na dnešek agentura AP. Útočníkem byl podle úřadů 67letý bývalý pacient nespokojený ze zdravotní péčí, které se mu dostávalo.

Střelba začala kolem 11:00 místního času (17:00 SEČ) na klinice Allina v Buffalu, asi 55 kilometrů severozápadně od Minneapolisu. Zranil pět lidí, z toho jednoho smrtelně. Pyrotechnici zkoumali také podezřelé výbušné zařízení, které zůstalo na místě činu, a další, které se našlo v motelu, v němž útočník pobýval.

Úřady střelce identifikovaly jako Gregoryho Paula Ulricha a označily jako nespokojeného bývalého pacienta, kterého dobře znaly. Muž byl zatčen a dán do vazby. Místní šerif Sean Deringer médiím řekl, že Ulrich byl úřadům před útokem dobře znám a policejní šéf Pat Budke doplnil, že útok se nejeví jako případ domácího terorismu. Podrobnosti však neuvedl.

Všech pět postřelených obětí bylo převezeno do nemocnice, jejíž mluvčí podle AP v úterý v noci potvrdila úmrtí jedné z nich. Stav tří zraněných je stabilní, ale kritický. Čtvrtý raněný už byl z nemocnice propuštěn.

Ačkoli je podle policie příliš brzy hovořit o tom, že Ulrich cílil na konkrétního lékaře, soudní záznamy ukazují, že měl dříve zapovězen kontakt s mužem, jehož jméno se podle AP shoduje se jménem jednoho z lékařů kliniky.

Při prohledávání kliniky vyšetřovatelé našli podezřelé zařízení a budova byla evakuována. Není jasné, zda zařízení vybuchlo, ale z televizních záběrů je patrné, že některá okna zdravotního zařízení byla rozbita. Místní šerif Sean Deringer řekl, že podezřelá zařízení se našla také v místním motelu Super 8, v němž Ulrich přebýval. Také zde se vysypala nejméně dvě okna.

Reklama

Související témata:

Doporučované