Hlavní obsah

Střelec z Lutychu má na svědomí další oběť. Před útokem na policistky zabil spoluvězně

Střelec z Lutychu má na svědomí čtyři vraždy.Video: Veronika Krátká, AP, Reuters

 

Reklama

Útočník, který zastřelil v belgickém Lutychu dvě policistky a jednoho muže, zabil ještě předtím svého bývalého spoluvězně. Ten byl podle belgického ministra vnitra Jana Jambona nalezen mrtvý ve svém domě. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Nelze ale ověřit, zdali za ním skutečně stojí.

Článek

Muž, který v úterý v centru belgického města Lutych zastřelil dvě policistky a jednoho civilistu, zabil den předtím ještě jednu osobu, svého někdejšího spoluvězně. Oznámil to dnes belgický ministr vnitra Jan Jambon. Obyvatelé Lutychu budou za oběti útoku držet minutu ticha.

Útočníkův bývalý spoluvězeň byl podle Jambona nalezen mrtev ve svém bydlišti v obci On na jihu Belgie. Podle policejních zdrojů, které citovala belgická média, mu vrah zasadil smrtelný úder do hlavy, patrně kladivem.

Pachatelem úterního útoku byl podle belgických médií Belgičan Benjamin Herman, jenž byl ve výkonu trestu mimo jiné za obchod s drogami. Čin spáchal během jednodenní propustky z vězení. Muž ozbrojený nožem podle prokuratury zezadu napadl dvě policistky ve věku 45 a 53 let, které pak zastřelil jejich vlastní zbraní. Potom zabil i dvaadvacetiletého muže v nedalekém autě. Případ převzala belgická federální prokuratura, jež se zabývá terorismem.

„Původce útoku ve městě Lutych v Belgii je vojákem Islámského státu,” přihlásila se ve středu večer sama teroristická organizace na internetovém portálu Amak využívaném muslimskými radikály.

IS se přihlašuje prakticky ke všem útokům islamistů, ať se již sami k organizaci hlásí či nikoliv. Zdali teroristé opravdu stojí i za tímto trestným činem, nelze prokázat.

Podle televize RTBF úřady muže od loňského roku vedly v evidenci jako bezpečnostní hrozbu, protože se ocitl v podezření, že se ve vězení dostal do kontaktu s islamisty a sám se stal radikálem.

Reklama

Doporučované