Hlavní obsah

Studenti opět půjdou stávkovat. „Nová vláda musí řešit klima,“ vzkazují

Foto: ČTK

Studenti stávkovali za klima už v září 2019.

Reklama

Po téměř dvou letech se studenti bojující za udržitelné klima vrátí do ulic. V pátek proběhne další stávka hnutí Fridays for Future. Někteří pedagogové by však uvítali, kdyby se protest konal mimo dobu výuky.

Článek

Tento pátek půjdou středoškoláci znovu upozornit na problematiku klimatické změny. Naposledy se takto sešli 29. listopadu 2019, kdy v Česku vyvrcholily četné protesty, které se konaly jako součást takřka celosvětového hnutí v čele s Gretou Thunbergovou. Švédská středoškolačka se stala tváří boje s klimatickou změnou a protestní pátky drží dodnes. Čeští studenti se k ní opět připojí.

„Shromáždíme se v Praze na Malostranském náměstí, v Ostravě na Masarykově náměstí, v Brně na Dominikánském náměstí a v dalších českých městech, ale i na různých místech po světě, a to přesně v čase za minutu dvanáct. Má to být symbolika toho, že není už mnoho času k řešení klimatické krize,“ říká mluvčí iniciativy Klára Bělíčková.

Studenti v pátek v 11:59 opustí školy a v případě Prahy bude na Malostranském náměstí probíhat shromáždění, na němž vystoupí řečníci. Následně pak studenti vyrazí na pochod městem a budou stávkovat.

Bělíčková upozorňuje, že stávky nejsou jediným způsobem, jak hnutí na problematiku klimatické změny upozorňuje: „Během pandemie jsme dělali mnoho akcí, které nebyly tolik komunikované na veřejnosti. Například jsme v červnu známkovali politické strany z hlediska angažování v řešení klimatické krize. Většina stran propadla, přičemž nejlepší známka byla trojka. Vysvědčení jsme podávali i na Sněmovnu a posílali jsme ho lídryním a lídrům stran.“

Mezi cíle hnutí patří dlouhodobé udržení oteplení pod 1,5 stupně Celsia v porovnání s teplotami před průmyslovou revolucí. Hnutí by také chtělo, aby příští vláda zavedla nezávislé ministerstvo klimatu a udělala z klimatu prioritní téma. Dále také chce ukončení uhelné energetiky do roku 2030.

Bohulibé cíle protestního hnutí ale budí smíšené ohlasy z řad pedagogů. „Pokud to má být stávka, tak to znamená přerušení nějaké dlouhodobé činnosti. Typicky to bývá práce, v jejich případě studium. Pokud by šli protestovat v sobotu, tak to nebude mít takový dopad. A ten dopad je důležitý. Zcela chápu, že to dělají v pátek a plně podporuji, že tento problém řeší. Myslím si, že životní prostředí neřešíme tolik, jak bychom měli,“ zastává se studentů Petra Mazancová, předsedkyně Učitelské platformy a Gymnázia Josefa Jungmanna v Litoměřicích.

Opačného názoru je předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR a ředitelka Gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalová: „Podporuji všechny aktivity mladých, ale myslím si, že tohle by mohli dělat v době mimo školu. Zvlášť když se tak dlouho neučilo a sami chtěli tolik chodit do školy.“

K ní se přidává Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací CZESHA a ředitel Masarykovy střední školy chemické: „Nedomnívám se, že je tento způsob podpory zlepšení klimatu optimální. Svůj postoj mohou studenti projevit i jinou formou. Například víkendovým happeningem a podobně.“

Hnutí Fridays for Future má kromě organizace Greenpeace podporu i dalších podobných iniciativ, jako je Hnutí Duha, Rodiče za klima nebo Univerzity za klima. „Jsme apolitické hnutí a chceme, aby vláda, ať už bude složená kýmkoli, řešila klima. Klimatická krize se musí řešit na všech polích,“ dodává Bělíčková s tím, že do voleb zatím žádnou další stávku studentů nechystají.

Reklama

Doporučované