Hlavní obsah

Studenti středních a vysokých škol protestovali proti Benešové, vládě i prezidentovi

Demonstranti požadují odstoupení ministryně spravedlnosti Marie Benešové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Demonstranti požadují odstoupení ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Dále chtějí, aby vláda Andreje Babiše požádala Sněmovnu o vyslovení důvěry, protože výměnu šesti ministrů ze čtrnácti pokládají za zásadní obměnu kabinetu.

Článek

Studenti středních i vysokých škol svolali demonstraci za obranu demokracie, ústavy a nezávislé justice. Akci nazvanou #VyjdiVen ohlásili vedle Prahy i v Brně, Ostravě, Hradci Králové a dalších městech. Výstražná studentská stávka stejné iniciativy se konala i loni v březnu, kdy se do ní zapojilo přes 300 škol po celé zemi.

Organizátoři akce vyzvali veřejnost, aby se k nim přidala tím, že v pravé poledne lidé vyjdou ven ze škol, tříd, pracovišť a domovů. Avizovali také, že chtějí navázat na tradici studentských protestů.

V Praze si demonstranti dali sraz v centru na náměstí Jana Palacha, kde promluvilo několik řečníků. Lukáš Hulínský ze Studentské komory Rady vysokých škol připomněl loňský protest pod stejným heslem ‚Vyjdi ven!’ Podle Hulínského Babiš obhajuje neobhajitelné.

„Člověk, který je postavený před situaci, kdy obhajuje neobhajitelné, má tři cesty. První cesta je, že ustoupí a uzná, že nemá pravdu. Další možnost je, že bude situaci bagatelizovat nebo odvede pozornost jinam,“ řekl Hulínský. „Když Andrej Babiš řekl, že domnstrace jsou divadlo, tak ji bagatelizoval. A když řekl, že to je předvolební kampaň, tak ji opět bagatelizoval a ještě odvádí pozornost na jiné politiky. Andrej Babiš vám vlastně říká: ‚Vy máte pravdu, ale já se nemůžu chovat jinak’,“ řekl Hulínský.

V Hradci Králové se mezi 13:00 a 14:00 hodinou sešly desítky mladých lidí na Masarykově náměstí. V Královéhradeckém kraji se k akci připojili studenti několika škol. V Pardubicích se menší skupina studentů sešla u Lavičky Václava Havla. Organizátorka Anna Křížková tam vyzvala přítomné, aby nebyli lhostejní. Pravidla podle ní mají platit pro všechny, politici ale nedávají mladým lidem dobrý příklad.

Na Masarykově náměstí v centru Ostravy se k akci připojila zhruba desítka lidí, kteří přečetli požadavky #VyjdiVen. V Brně se akce měla konat na náměstí Svobody, pořadatelé ji ale na poslední chvíli z technických důvodů zrušili. Na náměstí jsou nyní trhy, některé školy se navíc podle organizátorů rozhodly, že si uspořádají vlastní stávku v prostorách školy, řekl ČTK za pořadatele Tadeáš Múdry. Na Biskupském gymnáziu se podle něj akce zúčastnilo asi 250 studentů a s projevem tam vystoupil i senátor Zdeněk Papoušek (za KDU-ČSL).

Organizátoři důraznili, že nepropagují žádnou politickou stranu ani nejsou součástí žádné politické kampaně.„Nechceme žít v totalitě či oligarchii, chceme žít ve svobodné a demokratické zemi, a proto jsme připraveni tuto zemi bránit a nejsme lhostejní k tomu, co se děje,“ uvedli iniciátoři protestu v písemné výzvě.

Protest nazvaný podpořil i Pražský akademický klub 48, spolek sdružující studenty, kteří se zúčastnili pochodu za svobodu a demokracii v únoru 1948. „Podporujeme výzvu Vyjdi ven – jen aktivním vystoupením na ochranu ústavních hodnot studenti naplňují úlohu vzdělání jako pilíře demokratické společnosti,“ uvedl předseda spolku Martin Špolc.

Demonstranti požadují odstoupení ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Dále chtějí, aby vláda Andreje Babiše (ANO) požádala Sněmovnu o vyslovení důvěry, protože výměnu šesti ministrů ze 14 pokládají za zásadní obměnu kabinetu. Podporují také senátní ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana a žádají, aby prezident „jednal státotvorně, v zájmu své země a v zájmu občanů České republiky“. Senátoři podle nich musí nadále důrazně vystupovat na obranu demokracie.

Před začátkem demonstrace organizátoři na internetu uváděli seznam 27 škol, na kterých studenti vyhlásili stávku. Jsou mezi nimi gymnázia, odborné školy nebo Vysoká škola ekonomická a České vysoké učení technické.

Demonstrace proti Benešové a premiéru Babišovi uspořádal tři pondělky za sebou také spolek Milion chvilek pro demokracii, který svolal na příští úterý celorepublikový protest na pražské Václavské náměstí. Organizátoři studentské akce uvedli, že jejich cílem není tříštit síly, ale spíše se s touto iniciativou vzájemně doplnit.

Reklama

Doporučované