Hlavní obsah

Studenti v Hradci rekonstruují 50 let starý smuteční průvod. Hledají pamětníky

Netradičně si oběť Jana Palacha připomenou v Hradci Králové. Přesně po 50 letech tam zrekonstruují pochod tehdejších studentů za Palacha. Minutu po minutě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jan Palach neměl 25. ledna pohřeb jen v Praze, ale symbolicky mu ho vypravili i v Hradci Králové.

Článek

V den pohřbu Jana Palacha, který se za účasti desítek tisíc lidí konal v Praze, prošel před 50 lety 25. ledna smuteční průvod také Hradcem Králové.

Centrem města tehdy prošli studenti medicíny a pedagogické fakulty a s nimi několik tisíc obyvatel Hradce. Recitovali Máj a u pomníku, který za první republiky patřil T. G. Masarykovi, položili věnce.

Za týden průvod po 50 letech hradečtí studenti zopakují. Ve stejný čas, po stejné trase a v podobném složení.

„Podíleli jsme se na připomínce srpnové okupace. Měli jsme přímý kontakt s lidmi a zjistili jsme, že se jim to líbí. Tehdy jsme si řekli, že by bylo fajn udělat něco podobného i pro další historický milník,“ popisuje student druhého ročníku Univerzity Hradec Králové Dominik Šípoš.

Spolu s bývalým spolužákem a nynějším učitelem základní školy Jakubem Sofkou proto zapátrali mezi pamětníky a také v archivech a zjistili, jak to s pietou za Palacha před 50 lety bylo. A rozhodli se ji věrně zrekonstruovat.

„Budeme vycházet jako tehdy v 15:30 od radnice na Velkém náměstí směrem k Adalbertinu a kolem muzea na Masarykovo náměstí, kde pod sochou Masaryka proběhne pietní akt,“ říká Sofka.

V roce 1969 pietu ukončil herec tehdejšího Divadla Vítězného února (dnes Klicperovo) Miroslav Zounar recitací Máchovy básně Máj.

„Pan Zounar už bohužel nežije. Oslovili jsme proto jeho syna Martina, avšak v ten den natáčí, takže do Hradce nemůže přijet,“ uvedl Sofka.

Spolu s kolegou proto vyjednává, jestli by se recitace neujal někdo z hereckého souboru Klicperova divadla. Změnou oproti tehdejšímu programu bude i recitace básně Jana Zajíce, kterou pro Palacha napsal před tím, než měsíc poté jeho čin následoval.

Oběma organizátorům se podařilo kontaktovat dokonce tehdejšího studenta medicíny a svolavatele akce. „Nechce se však k tomu vracet. Už několik let se ho snaží přimět i Paměť národa, aby o tehdejší době promluvil, ale nechce, chce zůstat v anonymitě,“ říká Dominik Šípoš, který s kolegou stále shání další přímé pamětníky.

Týden trvající stávky, která po Palachově činu následovala, se účastnil i tehdejší student čtvrtého ročníku hradecké lékařské fakulty Univerzity Karlovy a dnešní senátor Jaroslav Malý. Letos se akce kromě mediků a studentů hradecké univerzity zúčastní i studenti Farmaceutické fakulty UK a Fakulty vojenského zdravotnictví brněnské Univerzity obrany, které v Hradci sídlí.

„Společnost si zaslouží, aby Palachova oběť byla připomenuta, protože my lidé máme ošklivou vlastnost, že rádi zapomínáme,“ říká Jakub Sofka. „Jan Palach obětoval život. Udělal to za své ideály,“ doplňuje ho Dominik Šífoš.

Reklama

Doporučované