Hlavní obsah
Online

Každý pátý pacient v Británii chytil v nemocnici koronavirus

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Pandemie covid-19 stále drží v sevření téměř celý svět, ale zatímco v Brazílii či v Rusku je nyní na vzestupu, v evropských zemích jako jsou Německo, Itálie či Španělsko se situace pomalu zlepšuje. Situaci sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Vir Sars-CoV-2 může nakažený člověk přenést na jiného ještě před tím, než se u něj projeví první příznaky nemoci covid-19. Potvrdili to němečtí vědci ve studii, kterou otiskl odborný časopis The Lancet Infectious Diseases. Podle expertů to znamená komplikaci ve snaze pandemii utlumit.

- Itálie po téměř třech měsících restrikcí přijatých kvůli šíření koronaviru zruší 3. června všechna dosud platná omezení pohybu, otevře své hranice a dovolí přeshraniční cesty. Příslušný vládní dekret v noci na neděli podepsal premiér Giuseppe Conte. Od začátku června budou moci do Itálie volně cestovat i lidé ze zemí schengenského prostoru včetně českých občanů a už pro ně nebude povinná dvoutýdenní karanténa, uvedl list La Stampa.

- Ve Spojených státech byla koronavirová nákaza potvrzena u 1 435 098 lidí, což znamená od pátku nárůst o 22 977. Počet zemřelých vzrostl za den o 1325 na 87 315. Informovalo o tom v noci na neděli americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Světové dění jsme sledovali i včera:

  • O kolik zchudli britští miliardáři a kdo z nich sáhl po státní pomoci?

    54 miliard liber, v přepočtu 1,7 bilionu korun. Právě takovou „díru“ už koronakrize vyhlodala u nejbohatších lidí v Británii. Někteří miliardáři neváhali a schovali se pod deštník státní pomoci.

  • Salvadorský prezident vyhlásil nouzový stav dekretem

    Salvadorský prezident Nayib Bukele v sobotu v noci bez schválení parlamentu vyhlásil v zemi nouzový stav umožňující rozšířit restriktivní opatření proti šíření nákazy koronavirem. Vyvolal tak příval kritiky, že je tento postup neústavní, uvedla agentura Reuters. Salvadorští zákonodárci a žalobci dnes prohlásili, že prezidentský dekret napadnou, protože podle nich překračuje Bukeleho pravomoci.

    Bukeleho úřad tvrdí, že riziko dalšího šíření koronavirové nákazy ospravedlňuje prezidentův dekret. V zemi je nyní registrováno 1 338 potvrzených případů nákazy a 27 úmrtí.

    Vyhlášení nouzového stavu, který zůstane v platnosti příštích 30 dnů, rozšiřuje zavírání škol, omezování pohybu lidí v oblastech zasažených pandemií a zákaz shromažďování početných skupin lidí. Schvaluje také dodatečné vládní výdaje v tomto období.

  • Bloomberg: Emirates chtějí zrušit 30 procent pracovních míst

    Společnost Emirates hodlá zrušit až 30 000 pracovních míst. To je asi 30 procent současného stavu, informovala dnes agentura Bloomberg. Jednoho z největších provozovatelů dálkových letů na světě k tomuto rozhodnutí vedou dopady pandemie způsobené šířením koronaviru. Emirates, podobně jako další letecké společnosti, se potýkají s propadem poptávky a musejí výrazně snížit náklady.

    Emirates měly na konci března více než 105 000 zaměstnanců. Vedle snížení nákladů tento dubajský podnik zvažuje podle zdrojů Bloombergu také urychlení dřívějšího záměru vyřadit z flotily velkokapacitní letadla Airbus A380.

    Mluvčí firmy uvedla, že aerolinky zatím žádné veřejné oznámení v této věci neučinily. Připustila nicméně, že Emirates posuzují nákladovou stránku svého podnikání s ohledem na situaci v odvětví a na další vyhlídky sektoru.

  • Ve Francii přibylo 483 mrtvých s covid-19, nejvíce od 23. dubna

    Počet lidí, kteří ve Francii zemřeli s novým typem koronaviru, překonal hranici 28 000. Za poslední den přibylo dalších 483 mrtvých, informovalo dnes ministerstvo zdravotnictví. Denní přírůstek je tak nejvyšší od 23. dubna. Případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 se ve Francii potvrdilo už 142 291.

    Rozdíl oproti počtu mrtvých s nemocí covid-19, které Francie hlásila v sobotu a dnes, je výrazný. Zatímco dnes je zemřelých 483, v sobotu jich bylo 96. Vyšší denní bilance byla naposledy 23. dubna, kdy úřady hlásily 516 mrtvých. Celková bilance zemřelých od začátku epidemie dnes vzrostla na 28 108.

  • The Guardian: Každý pátý pacient v Británii chytl v nemocnici koronavirus

    20 procent pacientů v nemocnici, kteří tam byli kvůli něčemu jinému, dostalo koronavirus, píše The Guardian.

  • 25 fotek, které ukazují život v bezpečné vzdálenosti

    Značky na chodnících, znamení na lavičkách, pásky v kavárnách. Přepážky. A měření teplot. Tak vypadá svět v době krátce po uvolnění nejpřísnějších restrikcí kvůli koronavirové nákaze. Podívejte se.

  • Pokus na křečcích dokázal, že roušky snižují šíření koronaviru

    Pokusy na křečcích odhalily, že hromadné používání roušek snižuje přenos koronaviru, jenž způsobuje nemoc covid-19. Oznámil to dnes tým vědců z Hongkongu, které citovala agentura AFP. Výzkum Hongkongské univerzity je jedním z prvních, které se konkrétně zaměřily na zjištění, zda roušky nebo obličejové masky mohou zabránit symptomatickým i nesymptomatickým nositelům koronaviru nakazit ostatní.

    Tým vedený profesorem Yuenem Kwok Yungem, který patří mezi nejlepší světové experty na koronaviry, umístil uměle nakažené křečky do blízkosti zdravých zvířat.

    Mezi klece s nemocnými a zdravými křečky vědci umístili roušky a nechali proudit vzduch od nakažených zvířat ke zdravým. Zjistili přitom, že bezkontaktní přenos viru se může při použití roušek snížit o více než 60 procent. Když mezi klecemi nebyly roušky, dvě třetiny zdravých křečků se nakazily během týdne.

  • Norsko oslavilo Den ústavy v koronavirovém stylu

    Kapely hrající bez diváků, dětské průvody zrušené poprvé od války a národní hymna zpívaná z balkonů. Norský národní svátek Den ústavy je obvykle barvitou oslavou, ale dnes ho oslavily jen malé hrstky lidí, anebo se oslavy kvůli pandemii nemoci covid-19 přesunuly online.

    Jak napsala agentura AFP, po staletích pod dánskou a švédskou kontrolou se Norsko obvykle 17. května koupe v moři červeno-bílo-modrých vlajek na oslavu podepsání první ústavy z roku 1814 - celá desetiletí před získáním plné nezávislosti v roce 1905.

    Na promenádě před palácem se žádné davy nesešly a král Harald s rodinou mával poddaným z balkonu do televizních kamer. Ulice Karla Johana, hlavní tepna, která obvykle přetéká slavícími lidmi s vlaječkami, byla vylidněná. Kvůli pandemii covid-19 jsou zakázané průvody a shromáždění jsou omezena maximálně na 50 lidí. V některých pobřežních městech nahradily průvody flotily stovek lodí, které vypluly na moře.

    „Tento den si budeme pamatovat jako velmi výjimečný,“ napsala Christine Ronnefeldtová v dnešním vydání hlavního deníku Aftenposten. „Budeme si ho pamatovat jako den, kdy jsme zůstali daleko jeden od druhého, a přitom blíže než kdy jindy.“

  • Šéf Fedu: K plnému zotavení ekonomiky bude asi nutná vakcína

    K tomu, aby se americká ekonomika plně zotavila z dopadů pandemie, bude zřejmě nutná vakcína proti koronaviru. V pořadu Face the Nation televizní sítě CBS to dnes řekl šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell. Je tedy podle něj pravděpodobné, že proces zotavení se protáhne hluboko do příštího roku.

    „Ekonomika se zotaví. Možná to nějakou dobu potrvá… mohlo by se to protáhnout až do konce příštího roku. To opravdu nevíme,“ řekl Powell.

    „Za předpokladu, že nepřijde druhá vlna koronaviru, tak si myslím, že se dočkáme stabilního oživení ekonomiky ve druhé polovině tohoto roku. Aby se ekonomika plně zotavila, budou lidé muset mít naprostou důvěru, což bude možná až s příchodem vakcíny,“ dodal.

  • V Itálii zemřelo s koronavirem za den nejméně lidí od 9. března

    V Itálii za poslední den zemřelo dalších 145 lidí s koronavirem. To je nejnižší denní přírůstek od 9. března. Celková bilance zemřelých tak vzrostla na 31 908, informovala dnes agentura Reuters. V zemi se od začátku epidemie potvrdilo už 225 435 případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2.

    Nově nakažených za 24 hodin zaznamenaly úřady 675, což je o dvě stovky méně, než kolik jich hlásily v sobotu. Aktivních případů je teď 68 351. Ze srovnání se sobotními daty vyplývá, že se za den uzdravilo téměř 2000 lidí. Celkově se pak z covid-19 uzdravilo v Itálii už více než 125 000 nemocných.

    V nemocnicích zůstává 10 311 pacientů, kteří se nakazili novým typem koronaviru. Na jednotkách intenzivní péče jich je 762.

    Nejhorší je nadále situace v Lombardii, která je v Itálii ohniskem epidemie. Nemocných je tam stále přes 27 000 lidí. Celkem v tomto severoitalském regionu zemřelo s koronavirem už 15 519 lidí.

  • Indická vláda prodloužila zákaz vycházení do konce května

    Indická vláda dnes prodloužila zákaz vycházení do 31. května. V mírnějších oblastech nákazy bude ale možné zmírnit restrikce v zájmu usnadnění ekonomické aktivity, informovaly zahraniční agentury. K prodloužení zákazu vycházení, který se vztahuje na 1,3 miliardy lidí, přistoupilo ministerstvo vnitra na žádost celonárodního krizového štábu.

    Zákaz vycházení vyhlásil indický premiér Naréndra Módí 25. března ve snaze omezit epidemii způsobenou koronavirem. Jeho platnost by bez prodloužení vypršela o nedělní půlnoci. Přísná opatření, včetně zastavení provozu vlaků, autobusů a další veřejné dopravy, měla dramatické dopady na život především těch nejchudších a nejohroženějších Indů - miliony z nich se ocitly bez práce a prostředků.

    Prodloužení zákazu vycházení a dalších restrikcí bylo oznámeno právě v den, kdy byl v zemi zaregistrován nejvyšší počet nově infikovaných osob za poslední den, konkrétně 4987. Celkový počet nakažených tak v zemi překročil 90 000, s nemocí covid-19 pak zemřelo 2872 pacientů.

  • V Británii zemřelo s covid-19 za den nejméně lidí od 24. března

    V Británii zemřelo s covid-19 za poslední den dalších 170 lidí. Podle specializovaného vládního webu je to nejnižší denní přírůstek od 24. března. Celková bilance mrtvých vystoupila na 34 636, informovala dnes agentura Reuters. Případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 se v Británii potvrdilo už 243 303.

    Novou bilanci mrtvých zveřejnil na pravidelné tiskové konferenci ministr pro podnikání, energetiku a průmysl Alok Sharma. Upozornil nicméně, že v ní kvůli „technickým problémům“ nejsou zahrnuta data o úmrtích ze Severního Irska. Bilance tak zahrnuje pouze zemřelé s covid-19 z Anglie, Walesu a Skotska.

    Dnešní denní přírůstek je výrazně nižší než sobotní, kdy úřady hlásily 468 mrtvých s koronavirem za posledních 24 hodin. Je dokonce nejnižší od 24. března, kdy britské úřady v počátcích pandemie hlásily 149 mrtvých.

    Spojené království se v počtu mrtvých s covid-19 drží celosvětově na druhé příčce, první Spojené státy mají už téměř 89 000 zemřelých. V Evropě je Británie nejvíce zasaženou zemí před Itálií a Španělskem.

  • TOP songy z karantény: Bodují Rolling Stones i předělávka MC Hammera

    Kapely a zpěváci napříč planetou si sice mohou nechat zdát o vyprodaných halách, nechtěná izolace však v mnohých probudila touhu tvořit. Zrodily se hity, které v notách odráží realitu našich dní.

  • Jak pandemie změní města?

    Z ulic měst se po celém světě na týdny či měsíce ztratili lidé. Veřejné prostory zpustly tak, jak dosud nikdy. Nyní se život začíná ve velkém do ulic vracet. Vrátí se ale do stavu jako před pandemií i samotná města?

  • AFP: Za pandemie covid-19 se urychluje odlesňování Amazonie

    Celý svět je soustředěn na pandemii covid-19. V této době se však odlesňování amazonské džungle tak urychlilo, že vyvolalo obavy, aby se neopakovala rekordní katastrofa z loňského roku. Píše o tom agentura AFP.

    Odlesňování brazilské Amazonie dosáhlo v prvních čtyřech měsících tohoto roku nového vrcholu, uvádí se ve zprávě brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru, který používá satelitní snímky pro sledování této destrukce: od začátku ledna do konce dubna zmizelo 1202 kilometrů čtverečních lesa.

    To představuje nárůst o 55 procent oproti stejnému období loňského roku. Tehdy bylo zaznamenáno největší odlesňování od srpna 2015, kdy pozorování započalo.

    Tyto údaje vyvolávají nové otázky ohledně toho, jak Brazílie chrání svou část největšího tropického lesa na světě za vlády krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara, notorického skeptika v otázkách klimatu, který prosazuje poskytnutí chráněných území pro účely těžby a zemědělství.

  • Írán má skoro 7000 obětí koronaviru, hlásí nová ohniska nákazy

    Počet mrtvých v souvislosti s nemocí covid-19 se v Íránu blíží hranici 7000. Za poslední den zemřelo 51 pacientů s koronavirem, čímž se celková bilance úmrtí zvýšila na 6988. Nově nakažených přibylo 1806, více než o den dříve. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví o tom dnes informovala agentura AFP.

    Írán, kde se první případ nákazy potvrdil 19. února, patří ke státům Blízkého východu nejvíce zasaženým koronavirem. Dosud se v zemi infikovalo přes 120 000 lidí a po zpomalení šíření nákazy v druhé půli dubna počty pozitivně testovaných nyní opět rostou. V pátek bylo nakažených přes 2000, nejvíce za poslední více než měsíc.

  • Němci se dožadují, aby mohli na Mallorku, pokud tam vlastní dům

    Němci se u španělských úřadů dožadují, aby jim umožnily cestu na Mallorku, jestliže tam vlastní nemovitost. Madrid to ale odmítá a trvá na tom, že si Němci musejí počkat, až skončí celostátní karanténa. Nouzový stav má ve Španělsku skončit 24. května, němečtí majitelé nemovitostí na ostrově by jej ale rádi viděli zrušený dříve. Premiér Pedro Sánchez v sobotu uvedl, že parlament naposledy požádá o jeho prodloužení o další měsíc. Němci neváhají pohrozit stažením investic z ostrova, uvedla agentura AFP.

    Od začátku dubna se na úřady Baleárských ostrovů, jejichž je Mallorca součástí, v dopise obrátilo několik set rozhořčených Němců. Tamní protikoronavirová opatření, která omezují cestování, považují za „naprosto přehnaná“ a argumentují poklesem počtu nových případů nákazy ve Španělsku.

  • AFP: Číně může hrozit druhá vlna pandemie

    Podle čínského medicínského poradce hrozí Číně druhá vlna pandemie. Důvodem je nedostatečná imunita čínské populace. Informoval o tom server AFP.

  • Nepál hlásí první úmrtí související s covid-19

    Nepál v sobotu oznámil první oběť covid-19 v zemi. Je jí 29letá žena, která nedávno porodila dítě. Jihoasijská země dosud eviduje dohromady 281 osob s koronavirovou nákazou, informovala v neděli agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy