Hlavní obsah

Sucho v praxi. Školka v Plzni je bez vody. Rodiče musí vozit děti do sousední obce

Školka v Malesicích je kvůli chybějící vodě zavřená.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Až do odvolání je zavřená školka v Plzni-Malesicích. Už před Vánoci tu klesla hladina vody ve studni natolik, že přestala téct voda. Situace se nezlepšila ani po vánočních prázdninách, 25 dětí kvůli tomu musí dojíždět do sousedního plzeňského obvodu Radčice. Problémy s nedostatkem vody mají i jinde v Malesicích, vodovod tu zatím chybí.

Článek

„Druhé auto nemáme, musíme tedy dojíždět autobusem,“ popsala situaci jedna z maminek Naďa Bělohlávková. Odvézt syna do školky a zase se vrátit domů s druhým, mladším dítětem jí zabere přibližně hodinu. Před Vánoci syna nechala doma, v lednu ale do školky chtěl sám začít chodit.

To, že má školka problémy s vodou, Bělohlávkovou nepřekvapilo. Stejné obtíže totiž řešila i její rodina. „Nechali jsme si udělat vrt, od té doby je to v pořádku,“ krčí rameny Naďa Bělohlávková.

Podle starosty Malesic Aleše Tolara (PRO Plzeň) trápí nedostatek vody zejména místní žijící ve staré zástavbě. Voda ale chybí i v obecních studnách. „Na obecním úřadě nemáme pitnou vodu,“ konstatuje Tolar.

Situaci podle některých mohlo zhoršit vypuštění malesického rybníka. Ani po jeho částečném napuštění vody ale výrazně nepřibylo. „Mysleli jsme si, že hladina vody ve studni u školky se dorovná sama během vánočních svátků. To se ale nestalo, 2. ledna jsme zjistili, že hladina je tam, kde byla,“ posteskl si Tolar.

Nejnovější měření hydrologů ukázala, že studnu už není možné prohloubit. Krátkodobě by ale mohlo pomoci nové čerpadlo. „Dalším řešením je udělat vrt. Už jsme si zadali studii,“ říká Aleš Tolar. Sám je přesvědčen, že nejlepším a dlouhodobým řešením by bylo vybudování vodovodu a kanalizace v Malesicích.

„Jako nejakutnější pomoc jsme nabídli dodávky cisteren. Panu starostovi jsme nabídli také pomoc při zpracování studie na vrt. Dlouhodobější vizí je pak dotažení vodovodu a kanalizace do Malesic, které se projektuje již několik let,“ konstatuje Pavel Šindelář (ODS), technický náměstek primátora města Plzně. „Není to ale jediná lokalita v Plzni, dnes jsou pro nás prioritní Koterov, Výsluní a Malesice,“ dodal Šindelář.

Plzeň si kvůli zhoršující se situaci s vodou nechala zpracovat také novou studii sucha, kterou za pomoci satelitních snímků vytvořila start-upová firma World from Space. Data ukazují na zdroje tepla v jednotlivých oblastech města, na zóny, které nejvíce přispívají k zvyšování teploty západočeské metropole, ale také na podíl zastavěných ploch, vodních ploch nebo zeleně.

Reklama

Doporučované