Hlavní obsah

Superboty prý vylepšují běžecké výkony. Sportovci to nechtějí přiznat

Foto: Nike

Boty Nike Air Zoom Victory přezdívané supertretry.

Reklama

„Supertretry“ budí v posledních měsících otazníky nad běžeckými výkony předních sportovců. Někteří tvrdí, že má technologie nové obuvi na rekordních časech značnou zásluhu. Atleti to však popírají.

Článek

32. letní olympijské hry jsou téměř za dveřmi. Několik týdnů před jejich začátkem začaly vzbuzovat kontroverze běžecké boty Nike Air Zoom Victory od americké firmy Nike, která vyrábí sportovní oblečení a obuv. Právě ony se na nohou atletů objeví i v Tokiu.

Na atletickém oválu začaly letos padat rekordy a všechny vítěze spojovala stejná obuv. Například novozélandský běžec na střední tratě a dvojnásobný olympijský medailista v běhu na 1500 metrů Nick Willis vyzkoušel „supertretry“ už na začátku roku.

„Byl jsem opravdu překvapený,“ uvedl běžec, když zaběhl trať 1200 metrů o dvě sekundy rychleji, než očekával. Willis se domnívá, že nové tretry pohání vysoce citlivý materiál. Další olympionik, kterého server The Guardian nejmenoval, odhaduje, že se s botami čas zkrátil o dvě až tři sekundy.

Někteří připisují zásluhy právě novým botám, ostatní tvrdí, že chvála je jen marketingovým tahem ze strany společnosti Nike.

„Obvykle vás sponzor požádá, abyste přednesli propagační řeč a často to působí falešně a vykonstruovaně. Tady mají jedinou příležitost o tom kázat. Přesto to neudělají,“ říká Willis. Sám pracuje pro běžeckou značku Tracksmith. „Sportovcům to bere zásluhy za lepší výkon.“

Protože se mi daří, lidé říkají, že to musí být těmi botami. Je to nesmysl a také trochu urážka.
Elliot Giles, britský sprinter

Zdá se ale, že žádný z Nikem sponzorovaných atletů nechce za své lepší časy poděkovat tretrám. „Protože se mi daří, lidé říkají, že to musí být těmi botami. Je to nesmysl a také trochu urážka,“ řekl britský sprinter Elliot Giles.

Odborník na technologii obuvi Geoff Burns říká, že v atletice jsou časy a výkony měnou sportovců. „Ale některé obuvnické firmy vytiskly spoustu dalších peněz a my jsme právě zažili inflaci. Takže se musíme přestat vzrušovat rychlými časy – protože se všechno změnilo.“

Burns se domnívá, že je příliš brzy na to, aby se dalo říct, nakolik nové boty výkony vylepšují. Upozorňuje, že jejich dopad se může lišit závod od závodu, protože mechanika, rychlost a doba kontaktu s dráhou se v každém případě liší.

„Nezní to jako mnoho, ale i jedno procento je na elitní úrovni obrovské. Je to 15 metrů z 1500 metrů. Kolik závodů rozhoduje mnohem méně?“ Burns dodává, že různí atleti mohou na tretry reagovat jinak.

Bez značek bot, zejména jako je Nike, je světová vrcholová atletika mrtvá.
Sebastian Coe, čtyřnásobný olympijský medailista a prezident Mezinárodní asociace atletických federací

Čtyřnásobný olympijský medailista a prezident Mezinárodní asociace atletických federací Sebastian Coe, dopad bot také zlehčuje. „Bez značek bot, zejména jako je Nike, je světová vrcholová atletika mrtvá. Kde je tedy motivace to hlídat?“

Další britský reprezentant Marc Scott přičítá 46sekundové vylepšení svého osobního rekordu na 10 000 metrů „tvrdému a chytrému tréninku“. Když televizní komentátor Tim Hutchings naznačil, že svůj podíl na tom mají i tretry, Scott se proti tomu ohradil. Podle něj měl raději přiznat zásluhy sportovci, než aby „neustále rýpal do technologie bot“.

V posledních měsících padlo několik dalších světových rekordů – v závodě mužů na 5 000 a 10 000 metrů a v závodě žen na 5 000 metrů. Giles, který se nikdy předtím nedostal do finále v závodu světového formátu, zaběhl na trase 800 metrů druhý nejrychlejší čas v historii – 1 minuta 43.63 sekund. Překonal tak britský rekord Sebastiana Coea.

Také osminásobný olympijský vítěz Usain Bolt věří, že kdyby si při závodě na 100 metrů, který zaběhl za rekordních 9,58 sekundy obul „supertretry“, mohl by běžet rychleji. „Pod 9,5 sekundy určitě. Bezpochyby,“ prohlásil Bolt v rozhovoru pro The Guardian.

Nechci dělat zadarmo reklamu žádné společnosti, o které si myslím, že nemá správnou etiku.
Nick Willis, novozélandský běžec a dvojnásobný olympijský medailista

Někteří atleti chtějí „supertretry“ obout právě pod pěti kruhy. Willis se zatím nerozhodl, kterou značku na hrách obuje. Slibuje však, že si nutně nevybere tu, která bude nejrychlejší.

„Nechci dělat zadarmo reklamu žádné společnosti, o které si myslím, že nemá správnou etiku.“ Bude na sobě mít ale nové boty. „Je těžké vrátit se zpět, jakmile si člověk vyzkouší novou technologii,“ přiznává.

Olympiáda v Tokiu byla původně naplánována na léto 2020. Kvůli pandemii koronaviru ji však pořadatelé přesunuli na letošní rok. Hry budou zahájeny 23. července a skončí 8. srpna.

Reklama

Doporučované