Hlavní obsah

Svatoanenská nemocnice v Brně má akutní nedostatek krve

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně má nedostatek krve, nutně potřebuje dárce skupin B+ a A-. Denně provede až 30 odběrů a potřebovala by dvakrát tolik.

Článek

Zařízení podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské spotřebuje vše, co odebere, ale stále musí téměř dvě třetiny spotřeby nakupovat. Důvodem nedostatku je větší množství operací, kterým se nemocnice snaží dohnat útlum z období pandemie covidu-19.

Nemocnice krev v minulosti jen nakupovala, před dvěma lety otevřela vlastní odběrové centrum. „Nyní provedeme 20 až 30 odběrů denně, ale potřebovali bychom jednou tolik. Nutně potřebujeme dárce skupin B+ a A-. Nedostatek je i krve skupin 0-, B- a AB-,“ uvedla Lipovská.

Důvodem nedostatku jsou operace. „Máme teď v nemocnici hodně operací, protože se snažíme dohnat jejich útlum v období pandemie. Jedna taková větší klasická operace znamená spotřebu dvou až pěti transfuzních přípravků, pokud ale nastanou komplikace, může si stav pacienta vyžádat i několikanásobně vyšší počet,“ uvedla primářka krevní banky Jarmila Celerová.

V úterý se v nemocnici uskutečnilo 68 operací, nejvíce na chirurgii, kardiologii, ortopedii a plastické chirurgii. Spotřeba krve však roste také na interních odděleních u pacientů se sníženou krvetvorbou. Z krve, kterou daruje jeden člověk, je možné připravit nejméně dva transfuzní přípravky.

Reklama

Doporučované