Hlavní obsah

Svět se řítí do katastrofy, varuje OSN. Zastavit to jde, ale státy musí chtít

Foto: Profimedia.cz

Páteční školní stávka kvůli klimatu v Mnichově.

Reklama

Organizace spojených národů porovnala klimatické plány více než 100 zemí světa. A zjistila, že jejich závazky nebudou k odvrácení dramatického oteplení stačit.

Článek

Vědci nedávno uvedli, že aby se svět vyhnul nejtěžším dopadům globálního oteplování, musí se do roku 2030 snížit světové emise oxidu uhličitého o 45 procent. Podle analýzy, kterou vypracovala OSN, ale směřujeme opačným směrem – do sedmi let se globální emise CO2 mohou zvýšit až o 16 procent.

„Toto šestnáctiprocentní navýšení je obrovským důvodem k obavám,“ uvedla podle britské BBC šéfka klimatické sekce OSN Patricia Espinosaová.

„Je v ostrém kontrastu s apelem vědců na rychlé, udržitelné a plošné snížení emisí, jež by zabránilo těm nejzávažnějším dopadům klimatické změny a utrpení zejména těch nejzranitelnějších napříč světem,“ prohlásila.

Šestnáctiprocentní emisní nárůst by mohl potenciálně vést do konce století k nárůstu průměrné teploty o 2,7 stupně Celsia v porovnání s předindustriálním obdobím.

Pařížská klimatická dohoda z roku 2015, jež má 191 signatářů, přitom operuje s tím, že nárůst teploty nepřekročí hranici 1,5 stupně Celsia. Výsledky studie OSN se tedy pohybují vysoko nad limity, jež si mezinárodní společenství nastavilo.

Cesta ke katastrofě

S takovými vyhlídkami přišla OSN jen několik týdnů před globálním klimatickým summitem COP26, který tentokrát hostí Velká Británie. Do skotského Glasgow se sjedou světoví lídři i vědecké špičky, aby čelili klimatickým výzvám.

Podle britského ministra Aloka Sharmy, který bude předsedat klimatické konferenci, se už státům s ambiciózními plány daří „ohýbat emisní křivku směrem dolů“. „Ale bez kroků, jež by podnikly všechny země, zejména největší ekonomiky, hrozí, že budou tyto snahy marné,“ podotkl pro BBC.

Foto: Profimedia.cz

Generální tajemník OSN António Guterres.

António Guterres, generální tajemník OSN, předestřel temnou budoucnost: „Svět je na cestě ke katastrofickému oteplení o 2,7 stupně Celsia. Na COP26 hrozí vysoké riziko selhání. Je jasné, že všichni musí převzít vlastní odpovědnost. Musíme mít větší ambice v otázce financí, adaptace a snižování emisí. Je to zásadní otázka důvěry.“

Evropská unie a Spojené státy tomu jdou naproti. V pátek představily společný klimatický závazek: Do roku 2030 chtějí nejméně o třetinu snížit globální emise metanu. A to s ohledem na úroveň, na jaké se pohybovaly v roce 2020.

Co je metan a kde se bere?

Je to skleníkový plyn, který má daleko větší potenciál globálního oteplování než oxid uhličitý. Jedná se o hlavní složku zemního plynu – uplatnění nachází především jako palivo (např. CNG – stlačený zemní plyn). Člověk k nárůstu množství metanu v prostředí přispívá zejména chovem hospodářských zvířat, spalováním organických materiálů nebo jejich skládkováním.

Zdroj: Arnika

Vědci tento krok přivítali s tím, že jde o jeden z nejvýznamnějších závazků pro naplnění Pařížské klimatické dohody. Britský premiér Boris Johnson prohlásil, že Velká Británie bude mezi prvními, kteří se k paktu EU a USA připojí. Jen, co to bude možné – tedy v Glasgow na listopadové konferenci.

„Za posledních třicet let snížilo Spojené království emise metanu o nějakých 60 procent. Existují dobrá komerční využití metanu – dá se využít třeba pro výrobu chladicí kapaliny. Svět by tedy mohl už zítra snížit produkci tohoto mocného skleníkového plynu, kdybychom chtěli,“ řekl Johnson v pátek.

Reklama

Doporučované