Hlavní obsah

Svitavy připravují na advent sérii online koncertů

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kvůli epidemii nemoci covid-19 se letos ve Svitavách neuskuteční obvyklá vystoupení pěveckých sborů, koncerty hudebních skupin nebo hromadné zpívání koled na náměstí u rozsvíceného stromu a nazdobeného betléma.

Článek

Středisko kulturních služeb města Svitavy je proto nahradí online pořady ze sálu multifunkčního centra Fabrika. Vysílat se budou prostřednictvím internetové televize Mall.TV, na kanále YouTube či na facebookovém profilu střediska. Uvedl to mluvčí radnice Jiří Johanides.

Program zahájí první adventní neděli 29. listopadu od 15:00 hodin dudácký recitál lidových a vánočních písní Heleny Petrákové. Od 18:00 je naplánován další díl pořadu „Na koberečku s…“, pozvání přijal zpěvák, kytarista a jeden ze zakládajících členů kapely Čechomor František Černý. Kromě rozhovoru zahraje i několik písní a koled. Ve vysílání zazní také vánoční a novoroční projev starosty města Svitavy Davida Šimka.

Online streamy budou i další adventní soboty a neděle. Postupně se na prknech sálu Fabriky vystřídají svitavští tvůrci, například Trio Musette, skupina Do větru, písničkářka, básnířka a textařka Pavla Boučková, vokální skupina SYxtet, rock-popový Svitavy Ukulele Ensemble (SUE), písničkářka Veronika Wildová nebo jazz punkoví Dozing Brothers. Všechna představení se budou konat ve stejných časech od 15:00 do 19:00. Na Facebooku Střediska kulturních služeb budou k dispozici i uložené záznamy vystoupení.

Do vysílání vstoupí i Městské muzeum a galerie Svitavy. Do přestávek streamů poskytne instruktážní videa, aby si lidé v domácnostech mohli vyrobit vlastní adventní věnec, nazdobit vánoční stromeček či na Štědrý den věnovat svůj čas klasickým českým zvykům, jako je krájení jablka, lití olova nebo pouštění lodiček.

Reklama

Doporučované