Hlavní obsah

Syrská armáda se chystá použít chemické zbraně proti rebelům, varují Američané

Chemický útok by mohl zasáhnout až 30 tisíc povstalců a tři miliony civilistů, z nichž milion jsou děti.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Nový pověřenec amerického ministra zahraničí Mikea Pompea ve čtvrtek upozornil, že má „dost důkazů” o tom, že syrské vládní ozbrojené síly připravují arzenál chemických zbraní k použití v Idlibu na severozápadě státu. Pravděpodobným cílem podle něj budou povstalci.

Článek

„Jsem si velice jistý tím, že máme velmi dobré důvody pro to, abychom činili takováto varování” vysvětluje Jim Jeffrey, poradce pro záležitosti v Sýrii ministra zahraničí Mikea Pompea jmenovaný 17. srpna.

Podle Jeffreyho by ofenzíva syrských vládních sil proti rebelům byla „nežádoucí jako bezohledná eskalace” konfliktu v Sýrii a především pak zmiňovaném Idlibu, který je aktuálně poslední baštou povstalců proti režimu Bašára Asada.

Syrský prezident Bašár Asad má podporu Ruska a Íránu. Oba státy se dnes setkají na summitu v Teheránu, kde budou svůj další postup v zemi zmítané občanskou válkou projednávat i spolu s Tureckem.

Bílý dům varoval, že pokud dojde k použití chemických zbraní a očekávanému masakru, bude reakce Spojených států „rychlá a důrazná.” Poradce Jeffrey dodal, že taková eskalace situace by mohla vyústit v další vlnu migrace uprchlíků do jihovýchodního Turecka, či přilehlých oblastí Sýrie pod tureckou kontrolou.

„O tom, že chemické zbraně vyrábějí, máme spoustu důkazů,” dodává Jim Jeffrey.

K Idlibu a vojenským konfliktům Asadovi armády a ruských ozbrojených sil se vyjádřil ve středu i turecký prezident Erdogan. Ten doufá, že na nadcházejícím summitu budou schopni předejít extremismu syrské vlády v tomto regionu a dalšímu možnému bombardování povstaleckých základen ruskými letadly, které odsoudil.

„Uvidíme, zdali se Rusové s Turky na nějakém kompromisu v této oblasti shodnou,” říká dál Jeffrey. Podle něj nemá Asadův režim v Sýrii budoucnost.

Očekávaná ofenzíva v severozápadní provincii Idlib by mohla být pro sedm let trvající občanskou válku rozhodující. Televize BBC uvádí, že v oblasti se může nacházet až 30 tisíc rebelů a islamistů. Organizace spojených národů apeluje na to, že region je také domovem zhruba tří milionů lidí, z nichž milion jsou děti. Stovky tisíc civilistů by podle ní prý mohly z oblasti prchnout.

Reklama

Doporučované