Hlavní obsah

Syrské vládní síly dobyly třetinu enklávy ve východní Ghútě. Od začátku ofenzivy zemřelo 700 civilistů

Syrské jednotky dobyly třetinu GhútyVideo: Veronika Krátká, AP, Reuters

 

Reklama

Syrská armáda dobyla přibližně třetinu enklávy ve východní Ghútě. Na území, které ovládají odpůrci Asadova režimu, zahájila armáda ofenzivu před dvěma týdny. Během bojů už zemřelo přes 700 civilistů. OSN vysílá do oblasti humanitární konvoj.

Článek

Syrská vládní vojska dobyla od zahájení ofenzivy před dvěma týdny ve východní Ghútě asi třetinu tamní enklávy ovládané odpůrci režimu prezidenta Bašára Asada. Podle agentury Reuters to dnes oznámila syrská nevládní organizace SOHR. Uvedla rovněž, že za tu dobu zemřelo při vládní ofenzivě přes 700 civilistů, z toho 170 dětí. Do oblasti míří humanitární konvoj OSN, oznámil na Twitteru mluvčí mezinárodního výboru Červeného kříže v Sýrii Pawel Krzysiek.

Operace syrských vládních jednotek pokračovala i dnes v noci, kdy při útocích zemřelo 14 civilistů, informovala SOHR. Podle ní jsou nyní vládní jednotky asi dva kilometry od města Dúmá, které leží na severu enklávy a k němuž postupují vládní síly z východu.

Právě do Dúmy by měl dorazit konvoj OSN s humanitární pomocí. Čtyřicet šest nákladních aut má přivézt zdravotnický materiál a potraviny pro téměř 28 tisíc lidí. Další konvoj by měl do oblasti dorazit ve čtvrtek. V oblasti o rozloze asi 100 kilometrů čtverečních, kterou od roku 2013 obléhají vládní jednotky, žije nyní v katastrofálních podmínkách asi 393 tisíc lidí.

Syrská vládní vojska podporovaná Ruskem před dvěma týdny zintenzivnila bombardování východní Ghúty a posléze zahájila i pozemní operaci. Cílem je dobýt poslední region v okolí Damašku ovládaný odpůrci vlády a radikálními skupinami, z nichž část je napojena na teroristickou síť al-Káida.

V oblasti měla být už loni dodržována bezpečnostní zóna, kterou dohodly v kazašské metropoli Astaně Rusko a Írán, jež podporují syrskou vládu, a také Turecko, které stojí na straně některých protivládních povstalců. Před 14 dny Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila rezoluci o bezodkladném nejméně 30denním příměří, jež by umožnilo dodávku humanitární pomoci a evakuaci raněných a nemocných z východní Ghúty.

Boje v oblasti ale neustaly ani po přijetí rezoluce OSN. Rusko minulý týden nabídlo zastavení bojů na několik hodin denně, během nichž by byl otevřen humanitární koridor pro evakuaci civilistů. Podle Moskvy ale povstalci brání místním lidem oblast opustit, řada z nich se také do koridoru bojí vstoupit.

Reklama

Doporučované