Hlavní obsah

Letadlo podle kanadského premiéra zasáhli Íránci, NY Times zveřejnily video

Foto: Profimedia.cz

Letadlo havarovalo krátce po odletu z teheránského letiště.

Reklama

aktualizováno •

Stejnou noc, kdy dopadly íránské střely na americké vojenské základny v Iráku, spadlo nedaleko teheránského mezinárodního letiště ukrajinské dopravní letadlo. Načasování přineslo řadu teorií a spekulací. Žádná z nich však nedokazuje souvislost mezi íránskou odvetou Spojeným státům a leteckou tragédií, při které zemřelo 176 lidí. Podle amerického Newsweeku ukrajinský stroj zasáhla íránská protiletecká obrana. Informaci o sestřelení letadla íránskou stranou, byť nejspíš neúmyslném, potvrdil i kanadský premiér Justin Trudeau.

Článek

S největší pravděpodobností šlo o omyl, píše americký týdeník s odvoláním na představitele Pentagonu, amerického zpravodajce a zdroje z irácké tajné služby. Íránská protiletecká obrana byla podle Newsweeku aktivní v souvislosti s odvetným útokem teheránského režimu na americké základny v Iráku. Americký list The New York Times pak ve čtvrtek na svých internetových stránkách zveřejnil video, které zřejmě ukazuje, jak íránská raketa letadlo ve vzduchu zasáhla.

Ve čtvrtečním prohlášení Američané uvedli, že ukrajinské letadlo „s nejvyšší pravděpodobností“ sestřelily íránské protiletadlové rakety. Prezident Donald Trump řekl, že „je přesvědčený o tom, že Írán je za pád letadla odpovědný, ale přímo na něj by vinu neházel“.

Odmítl ale zároveň tvrzení, že pád letadla zapříčinila mechanická vada, i že by měly odpovědnost nést Spojené státy. „Někdo na druhé straně mohl udělat chybu,“ řekl Trump a poznamenal, že letadlo letělo v „docela drsném sousedství“.

K nehodě letadla, v jehož troskách zemřelo i 63 Kanaďanů, se vyjádřil také kanadský premiér Justin Trudeau. S odvoláním na informace tajných služeb uvedl, že letadlo zasáhla íránská raketa. Zároveň dodal, že se nemuselo jednat o úmysl.

„Vzbudilo nás to, vyskočili jsme z postele a běželi se podívat ven, všechna naše okna rozbila detonace, mysleli jsme, že začala válka,” řekl novinářům amerického deníku The New York Times devětadvacetiletý Sajad Shirkhani, který žije nedaleko místa, kam dopadlo ukrajinské letadlo.

Kde je příčina?

Podle íránských médií však v žádném případě havárie boeingu nemá vojenské pozadí. „Je to směšné,” vyjádřil se mluvčí íránských vojsk Abolfazl Shekarchi: „Většina cestujících byli íránští muži a íránské ženy. Cokoliv děláme, děláme, abychom lidi této země chránili.”

Podle informací ukrajinského ministerstva zahraničí bylo opravdu složení cestujících z většiny íránské – při tragédii zemřelo 82 občanů šíitské země. Na palubě bylo také 63 Kanaďanů, 11 Ukrajinců, 10 Švédů, čtyři Afghánci, tři Němci a tři Britové.

Jednalo se o ukrajinské aerolinky, a byli to také Ukrajinci, kteří vydali krátce po havárii kontroverzní prohlášení. Ukrajinská ambasáda v Íránu označila pád letadla za důsledek technické závady. Krátce poté však prohlášení odvolala s omluvou, že je příliš brzy na takové soudy. Ukrajinští vyšetřovatelé ale chtějí prověřit všechny alternativy, včetně terorismu nebo sestřelení boeingu raketou.

„Musíme vyšetřit všechny možné příčiny,” napsal si na Facebook ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Během čtvrtka ujistil novináře po setkání se švédským premiérem Stefanem Lofvenem, že jsou v blízkém kontaktu s teheránskými vyšetřovateli. Do vyšetřování se zapojili i Kanaďané. Ve čtvrtek k jednacímu stolu pozvali Íránci i Spojené státy, kde sídlí firma Boeing, výrobce stroje.

Tajemství černé skříňky

Zelenskyj na Ukrajině na čtvrtek vyhlásil státní smutek. Opět varoval před spekulacemi, výmysly, spikleneckými teoriemi a uspěchanými kategorickými soudy ohledně příčin havárie. Ohlásil, že k íránským vyšetřovatelům se připojí 45 „nejlepších odborníků země“.

„Naše komise domlouvá s íránskými úřady výjezd na místo katastrofy a hodlá hledat úlomky ruské protiletadlové rakety Tor podle údajů, které byly zveřejněny na internetu,“ ohlásil tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov v ukrajinských médiích. V Íránu jsou podle něj i experti, kteří vyšetřovali sestřelení malajsijského boeingu z letu MH17 v červenci 2014 s 298 oběťmi. Rusko podle dostupných údajů vyvezlo do Íránu nejméně 29 bojových kompletů protiletadlových raket Tor (v kódu NATO Gauntlet).

Mluvčí íránské organizace pro civilní letectví se vymezil proti spekulacím, že Írán odmítá spolupracovat se Spojenými státy nebo že nechce sdílet informace z černé skříňky s ostatními zainteresovanými zeměmi. Nechce však černou skřínku „odeslat” do jiné země, to ani z právního hlediska není možné.

Podle íránských vyšetřovatelů se boeing snažil vrátit zpět na letiště, ale právě v ten moment zmizel z obrazovek radarů, přibližně ve výšce 2400 metrů při rychlosti 300 mil za hodinu.

Věděla, že se něco stane

Americká televizní stanice CBC přišla s příběhem jedné z obětí středeční letecké tragédie. Íránka pracující v Kanadě Sheyda Shadkhoo se vracela do Toronta. V Íránu byla na návštěvě svých sester a matky. Brzo ráno jí letělo letadlo, přestupovat měla v ukrajinském Kyjevě.

Dvacet minut před odletem volala z teheránského letiště do Toronta svému manželovi Hassanovi. Měla strach z napjaté atmosféry v zemi kvůli sporům se Spojenými státy. „Chtěla, abych ji uklidnil a řekl, že všechno bude v pořádku,” líčil telefonát Hassan Shadkhoo novinářům stanice CBC.

Podle Hassana Shadkhooa jeho žena věděla, že něco není v pořádku. „Věděla to. Podívejte se na fotku, kterou zveřejnila, s tím popiskem,” ukazuje Hassan novinářům obrázek své manželky a roztřeseným hlasem čte, co je pod ní napsané. „Byla anděl,” řekl.

Americký list The New York Times ve čtvrtek na svých internetových stránkách zveřejnil video, které zřejmě ukazuje, jak íránská raketa nedaleko teheránského letiště zasáhla ve vzduchu letadlo. Je to v oblasti, kde se ve středu zřítil ukrajinský boeing, na jehož palubě zahynulo všech 176 osob. The New York Times uvedl, že záznam je ověřený.

Na záběru je vidět malý výbuch poblíž teheránského letiště. Boeing pak podle The New York Times ještě několik minut pokračoval v letu, načež se obrátil zpátky směrem k letišti. Tehdy už přestal vysílat signál, hořel, následně explodoval a zřítil se.

Reklama

Doporučované