Hlavní obsah

Takhle velký mají USA problém. Projděte si mapu rozbouřené Ameriky

Policista Derek Chauvin udusil černocha George Floyda 25. května. Lokální protesty ve městě Minneapolis, kde Floyd zemřel, začaly den poté. Následující dny ukázaly, že důsledky pocítí v podstatě celé Spojené státy.

Reklama

Článek

Mapa, na níž by byla zanesena všechna města, kde došlo k protestům v souvislosti s Floydovou smrtí, by vypadala, jako kdyby někdo na Spojené státy vysypal množství červených knoflíků. Šlo by v podstatě o hromadu teček. Přesný počet měst americká média ani neuvádí, počítá se zhruba s číslem přesahujícím 350. Místo těžko měřitelných údajů jsme do map zanesli města, kde v souvislosti s protesty někdo přišel o život, kde byla nasazena Národní garda a kde byl vyhlášen noční zákaz vycházení. To jsou totiž místa, kde byly protesty nejsilnější.

Oběti se v chaosu těžko počítají

Kromě zmíněných sedmi mrtvých, kteří zemřeli přímo při protestech nebo v jejich důsledku, se v posledních dnech objevila řada případů smrtících útoků, u kterých dosud není jistá souvislost s protesty. Informace od policie jsou nicméně v tuto chvíli velmi strohé. Často není známa ani identita oběti, někdy se ani neví, jestli krev prolil policista nebo neznámý útočník.

U sedmi obětí, které jsme zmínili na mapě, je ale souvislost s protesty víceméně potvrzená.

Jednou z dosud nejznámějších je David McAtee, kterého zasáhla policejní střelba do davu ve městě Louisville. Policisté reagovali na „zvuky střelby“ z davu protestujících. Kromě McAteeho zranili i několik dalších lidí včetně neteře 53letého černocha, jenž osudný zásah údajně dostal, když se ji snažil chránit. Jeho matka řekla CNN, že ho místní policisté dobře znali, protože jim ve svém stánku dával jídlo zdarma.

Další medializovanou obětí je 22letá Italia Kellyová, kterou zasáhla střela neznámo od koho, když seděla ve svém autě na parkovišti před supermarketem po odchodu z demonstrace. Při protestech zemřel i bývalý policista David Dorn. Jeho tělo našli na chodníku u zastavárny v Saint Louis, zastřelil ho podle úřadů jeden z rabujících.

U zbytku zmíněných obětí není známá identita. Druhým mrtvým v Davenportu je neznámý muž, jehož tělo bylo nalezeno poblíž místa, kde na policistu zaútočil neznámý střelec. Muž zákona byl při incidentu postřelen a jeho kolega palbu opětoval. V Detroitu se při protestech v centru města stal obětí neznámého střelce 21letý muž. Někdo spustil palbu do jeho auta a utekl. Ke dvěma mrtvým v Chicagu policie uvedla jen, že „byli zastřeleni během protestů“.

Reklama

Doporučované