Hlavní obsah

Tanec a smích. Podívejte se, jak Irák oslavuje pád Islámského státu

V Mosulu a Bagdádu probíhají oslavy pádu takzvaného Islámského státuVideo: AP

 

Reklama

Oslavy vypukly poté, co irácký premiér vyhlásil vítězství nad radikály. Lidé ve městech vychází do ulic, mávají vlajkami a tančí. Do oslav se zapojují i vojáci a konvoje.

Článek

Irácký premiér Hajdar Abádí dnes v televizním projevu oficiálně oznámil vítězství nad takzvaným Islámským státem ve strategicky důležitém městě Mosul na severu Iráku. Irácké vládní jednotky podle něj město od teroristů zcela osvobodily. Podle agentury Reuters jde o největší porážku islamistů od doby, kdy před třemi lety vyhlásili svůj chalífát. K „vítězství" v Mosulu iráckému premiérovi poblahopřál i americký prezident Donald Trump.

Video: Projížďka městem, které není. Tak vypadá Mosul po osvobození

Mosul je po několikaměsíční bitvě v troskáchVideo: AP

Abádí už v neděli přijel do Mosulu, aby tam blahopřál k vítězství nad islamisty velitelům vládních jednotek. Vládní síly ale ještě v pondělí bojovaly ve druhém největším iráckém městě proti posledním malým hnízdům islamistického odporu u řeky Tigris.

Mezinárodní koalice, která v čele se Spojenými státy Bagdádu pomáhá v boji proti Islámskému státu, varovala, že vítězství nad radikály v Mosulu neznačí konec globální hrozby, kterou ultraradikální organizace představuje, a vyzvala Irák k jednotě v boji proti islamistům.

Mosul byl poslední významnou baštou Islámského státu v Iráku a zároveň největší město, které měl pod kontrolou. Islamisté tam vpadli v červnu roku 2014 a v krátkém čase si jej celé podmanili.

Podívejte se, jak probíhají oslavy vítězství ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované