Hlavní obsah

Irácká armáda slaví, konečně dobyla Mosul z rukou teroristů Islámského státu

Irácká armáda hlásí dobytí Mosulu.

 

Reklama

Bez Mosulu by pod kontrolou IS v Iráku zůstaly jen převážně zemědělské a pouštní oblasti západně a jižně od města.

Článek

Irák oznámil vítězství nad teroristy ze samozvaného Islámského státu (IS) v Mosulu. Do města přijel premiér Hajdar Abádí, aby vojákům osobně blahopřál. S odvoláním na premiérův úřad o tom informovala agentura Reuters. Vládní síly dobývaly druhé největší město Iráku od loňského října.

Ještě dnes vládní síly s islamisty v mosulském Starém městě sváděly boje o poslední útočiště džihádistů v západní části města.

Podle irácké státní televize vojáci dosáhli břehu řeky Tigris.

Někteří islamisté se ve snaze uprchnout před postupujícími vládními silami vrhli do řeky, uvedla agentura Reuters.

I když zásahové jednotky irácké policie už prohlásily svůj cíl za splněný, ve městě stále zůstávají hnízda odporu extremistů a Mosul stále není zcela dobyt.

Mosul je poslední velkou baštou IS v Iráku. Extremisté velkoměsto na severu země obsadili před zhruba třemi lety - loni v říjnu zahájily vládní jednotky ofenzivu s cílem dobýt Mosul zpět. Ze vzduchu úsilí vlády podporuje mezinárodní koalice.

Přes značný pokrok ale může konečné dobytí města trvat ještě několik dnů, poznamenala dnes DPA.

V neděli se nad Starým městem Mosulu vznášel kouř a v ulicích ležela těla mrtvých bojovníků IS, informuje Reuters. Bylo i slyšet občasné přestřelky a několik náletů.

Mluvčí irácké armády Jahjá Rasúl státní televizi řekl, že 30 islamistů bylo zabito, když se pokoušeli uprchnout přes Tigris. Televize Al-Irakíja později informovala, že protiteroristické jednotky vyvěsily iráckou vlajku na nábřeží Tigridu ve Starém městě po dobytí jedné z městských částí.

Reklama

Související témata:

Doporučované