Hlavní obsah

Blokáda končí, umělá inteligence od Googlu umí česky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: screenshoty: Google, koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Chatbot Bard od Google nově umí komunikovat v českém jazyce.

Reklama

Nástroj Bard byl dostupný prakticky po celém světě kromě Evropy, nyní toto omezení padlo. Čeština je navíc jedním z více než 40 podporovaných jazyků. Bard si nově poradí s obrázkovými otázkami a umožní nastavit délku odpovědí.

Článek

Po dvou měsících od uvedení ve většině světa se Google Bard dočkal expanze i na evropský trh. Konverzační nástroj využívající generativní umělou inteligenci tak bude možné využít bez nutnosti maskovat lokalitu například pomocí VPN. Navíc má Bard od 13. července podporovat otázky a odpovědi v českém jazyce.

Kromě jazykového a geografického rozšíření Google oznámil i několik „multimediálních“ funkcí. Odpovědi si nově můžete pustit ve zvukové podobě. Programátoři ocení možnost okamžitého exportu počítačového kódu do Google Colab a Replit.

Foto: Google

Export zdrojového kódu do projektů v Replit a Google Colab.

Bard také rozpozná – pomocí Google Lens – instrukce obohacené o obrázky a bude schopen generovat odpověď reagující na to, co je na obrázku. Uživatelé si dále mohou nově vybrat z pěti možností odpovědi: jednoduchá, dlouhá, krátká, profesionální a neformální. Obě tyto funkce jsou ale zatím dostupná pouze v angličtině.

Foto: Google

Možnost změnit délku a tón odpovědi se zatím týka jen angličtiny.

Nástroj Bard je odpovědí společnosti Google na úspěšnou službu ChatGPT od OpenAI a na konverzační vyhledávání Bing Chat. Obě tyto služby jsou postavené na tzv. velkém jazykovém modelu GPT-4.

Naproti tomu Bard využívá neuronovou síť PaLM 2. Oba modely jsme v květnu – krátce po uvedení anglické verze Barda – otestovali formou vzájemného rozhovoru.

Testování chatbotů je vyčerpávající

Kromě samotného jazykového modelu Google trénuje užitečnost a správnost odpovědí pomocí lidských testovačů a kontrolorů. Někteří z nich si agentuře Bloomberg stěžovali, že testování probíhá ve velké rychlosti a pod tlakem. Google totiž během své letošní konference I/O zdůraznil, že vývoj generativní umělé inteligence je pro něj klíčový.

„V současné době jsou lidé vystrašení, vystresovaní, nedostatečně placení, nevědí, co se děje,“ řekl jeden z kontrolorů obsahu. „A tato atmosféra strachu neprospívá tomu, abychom odváděli kvalitní týmovou práci, kterou chcete.“

Foto: Bloomberg

Ukázka z instrukcí pro lidské testovače kvality odpovědí.

Na ohodnocení odpovědí z oblastí jako medicína nebo právo mají testovači často jen několik málo minut. Podle vyjádření společnosti Google ale neprobíhá testování jen jednorázově, ale naopak je systém vybavený několikaúrovňovou kontrolou pro lepší dotrénování.

„Co je tajnou přísadou nástrojů jako Bard a ChatGPT? Je to celý internet. A jsou to všechna ta označená data, která lidští hodnotitelé a kontroloři vytvářejí,“ řekla Laura Edelsonová, odbornice na informatiku z New York University. „Stojí za to si uvědomit, že tyto systémy nejsou dílem magie. Je to výsledek úsilí tisíců lidí a jejich málo placené práce.“

Reklama

Související témata:

Doporučované