Hlavní obsah

Nejpopulárnější stránka se změní. Google předvedl inteligenci nové generace

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Google oznámil asi nejvýraznější změnu vyhledávání od svého vzniku.

Reklama

Domovská stránka Google bude obohacená o „kecálka“, který bude nově dostupný po celém světě. Google na své vývojářské konferenci ukázal desítky dalších nástrojů umělé inteligence pro různá využití.

Článek

„Jak už jste asi slyšeli, AI má za sebou opravdu divoký rok,“ přivítal natěšené publikum Sundar Pichai, šéf společnosti Google. „Už sedm let jsme firmou, která klade umělou inteligenci na první místo. Máme pro vás ohromnou dávku novinek, které promění každou část toho, co děláme, včetně vyhledávání.“

Napřed však Pichai rozjásal publikum jednoduchým příkladem, vybraným na míru mezinárodnímu publiku, které se do amfiteátru v kalifornském Mountain View slétlo z celého světa.

„Představte si, že jste dostali od aerolinky omluvu za zpožděný let. Vy ale chcete zpátky celou částku. Požádáte Gmail o to, aby tuto odpověď napsal za vás, a umělá inteligence si stáhne informace z vašich předchozích e-mailů a napíše personalizovanou odpověď.“

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Sundar Pichai představuje novou funkci, která vytváří e-maily na základě jednoduchého slovního zadání.

„Tady by možná pomohlo, kdybyste to napsali formálněji, to zvýší vaši šanci na to, že vám opravdu vrátí peníze,“ glosuje Pichai a dvěma kliknutími změní tón e-mailu na formální a propracovaný.

„Umělá inteligence má podle nás sloužit všem,“ zdůraznil Pichai. „Proto klademe velký důraz na vývoj pokročilých modelů, ale také na zodpovědný přístup k vývoji umělé inteligence.“ Google například pracuje na tom, aby byly jím vygenerované „syntetické“ obrázky rozpoznatelné pomocí speciálního neviditelného vodoznaku.

Umělá inteligence v centru pozornosti

Nikoho nepřekvapilo, že v hlavní roli je tentokrát umělá inteligence. V posledních měsících se ostatně na společnost Google upírají zraky uživatelů i investorů. Konkurence svoje trumfy už ukázala. OpenAI, ještě rokem téměř neznámá společnost, loni svým ChatGPT odstartovala ohromný celosvětový zájem o generativní umělou inteligenci.

Hlavním hrdinou úvodní přednášky Google I/O byl proto nový jazykový model PaLM 2, který má být více než konkurenceschopný.

Co umí nový PaLM 2?

Google poprvé ukázal jazykový model PaLM v roce 2022. Jde o neuronovou síť s 540 miliardami parametrů, kterou výzkumníci trénovali k obecným úkolům.

Nová generace – nazvaná PaLM 2 – podporuje více než 100 různých světových jazyků. Údajně tak umí lépe porozumět textu a dokáže generovat lepší výsledky s ohledem na kontext nebo žánr. Model by měl mít také lepší výsledky v oblasti logického uvažování a programování.

Kromě toho Google ukázal řadu konkrétních uplatnění PaLM, včetně modelu optimalizovaného na otázky týkající se zdraví nebo bezpečnosti. Vývojáři budou moci využívat pomocí API rozhraní.

Nový model bude možné přizpůsobit různým potřebám nebo zařízením. „Celkem pro vás máme 25 nových služeb a funkcí, které jsou postavené na novém PaLM 2. Nově naše konverzační umělá inteligence Bard poběží plně na systému PaLM 2,“ zdůraznil Pichai.

A tento nástroj bude nově dostupný na celém světě a postupně dostane celou řadu nových funkcí: možnost exportu, lepší citování zdrojů, možnost vizuálního vyhledávání a dokonce propojení s dalšími službami.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Nový model Palm 2 zvládne více než 100 jazyků. Je mezi nimi i čeština.

Je jasné, že Google takto reaguje na pluginy, které testuje konkurenční ChatGPT i Bing Chat od Microsoftu. Bard bude umět třeba exportovat vytvořenou tabulku přímo do Google Sheets, což v ukázce Sissie Hsiaové vypadalo opravdu působivě.

„Nově bude Bard k dispozici po celém světě v angličtině,“ uvedla Hsiaová. Doteď se k němu dostali jen lidé z USA a Velké Británie.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Bard bude umět spolupracovat s desítkami webových služeb.

Do budoucna bude podporovat čtyřicet jazyků včetně češtiny. „A až převedeme Barda na náš nový model Gemini, možnosti budou ještě větší.“

Spolupráce s kolegy i roboty

„Google vám vždy umožňoval spolupracovat s kolegy. Nyní budete moci podobně spolupracovat s umělou inteligencí,“ uvedla Aparna Pappuová. Jako příklad ukázala pracovní projekt: Hledáme nového člověka do týmu.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Během sekund dostane uživatel text, ze kterého může dále vycházet.

„Vidíte, že jsem napsala jen sedm slov, ale umělá inteligence mi z toho vytvořila skvělý text, který můžu dále upravit pro svoje potřeby,“ ukázala Pappuová. Také tvorba tabulek v Google Sheets bude rychlejší, když si necháte napřed pomoci.

Do prezentací budete moci vygenerovat ilustrační fotografie i obrázky. „Zatím tyto funkce zpřístupníme vybraným testerům,“ vysvětlila Pappuová. „A později tento rok budou dostupné všem firmám i jednotlivcům skrze naši novou službu Duet AI pro Workspace.“

Souboj na poli umělé inteligence

Vývoj strojového učení, neuronových sítí a umělé inteligence má své kořeny už v 60. letech 20. století. V posledních letech se ale objevily první prakticky použitelné velké jazykové modely. Ty umožňují generování textu nebo počítačového kódu na základě instrukcí a vykazují schopnosti v některých ohledech srovnatelné s lidským přemýšlením a kreativitou.

OpenAI vyvíjí velké jazykové modely už od roku 2018, ale teprve jejich třetí verze (GPT-3) se dočkala větší pozornosti. V listopadu 2022 se v rámci služby ChatGPT upravený jazykový model GPT-3.5 dostal do rukou široké veřejnosti, oblíbený je díky svému univerzálnímu použití. Nejnovější GPT-4 přinesl další vylepšení a odstartoval debaty o tom, jak se změní trh práce.

Microsoft má díky své významné investici do OpenAI přednostní přístup k jejím modelům. Do svého vyhledávače Bing a prohlížeče Edge integroval konverzační rozhraní založené na modelu GPT-4. Microsoft také plánuje implementovat kreativní umělou inteligenci do kancelářského balíku Office a dalších firemních nástrojů.

Google poprvé ukázal jazykový model LaMDA už v roce 2021, veřejnosti jej ale částečně zpřístupnil až v dubnu 2023 pod jménem Bard. Kromě toho vyvíjí model PaLM, který v roce 2023 částečně zpřístupnil vývojářům skrze API. Kreativní umělou inteligenci také plánuje integrovat do kancelářského balíku nástrojů Workspaces.

Na poli umělé inteligence ale působí i řada dalších hráčů. Firma Meta zveřejnila vlastní jazykové modely nebo nástroje pro analýzu obrazu, Stability, Midjourney nebo Adobe vyvíjejí generátory obrazů. Velké množství nových služeb hledá, jak obecné schopnosti neuronových sítí využít pro konkrétní činnosti.

Jak se změní vyhledávání Google

„Vyhledávání je náš základní produkt a vždy k němu přistupujeme s velkou péčí,“ zdůraznil Pichai.

Foto: Google

Generativní umělá inteligence pronikla už i do výsledků vyhledávání Google.

„Tyto nástroje využívající generativní umělou inteligenci jsou opravdu užitečné tam, kde ani nevíte, co přesně hledáte, a otázky plodí další otázky,“ říká Cathy Edwardsová, viceprezidentka vývoje. „Můžete klást doplňující otázky, ale váš kontext zůstane zachovaný. Pomocí vyhledávání teď budete moci řešit věci, které by vás dříve ani nenapadly.“

Nové funkce ve vyhledávání budou zatím dostupné jen vybraným uživatelům v USA, a to prostřednictvím programu Google Labs.

Umělá inteligence na míru

Pro vývojáře je důležité, že Google dává tyto modely k dispozici vývojářům. Mohou tak na různých variantách modelů PaLM 2 postavit své programy.

„Dokonce si je můžete vyladit na svých vlastních datech a vycvičit je tak, aby měly přístup k aktuálním firemním informacím,“ zdůraznil Thomas Kurian, generální ředitel Google Cloud, hlavní výhody nové služby Vortex.

Ale i jednotlivci – třeba studenti – budou moci využít sílu umělé inteligence. V rámci nového projektu Google Tailwind si bude uživatel moci nahrát sérii různých dokumentů do jedné on-line složky. Podobnou funkci už dnes do jisté míry nabízí některé on-line nástroje, třeba ChatDoc.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Ukázka nástroje společnosti Google nazvaného Tailwind, který by měl umožnit rychle zkompilovat informace z různých zdrojů.

„Tailwind automaticky projde tyto dokumenty a vycvičí na nich umělou inteligenci, se kterou budete moci konverzovat,“ ukázal v živé demonstraci Josh Woodward z Google Labs. „Všechno je to tady a všechno vychází z informací, které jsem tam zadal já.“

Jde o chytrý způsob, jak zabránit tomu, aby si jazykový model vymýšlel a halucinoval. „Toto není jen pro studenty,“ zdůraznil Woodward. „Tohle může využít právník, novinář, spisovatel, kdokoli, kdo si chce udělat pořádek ve svých poznámkách a přitom mít jistotu, že jde o důvěryhodné údaje.“

Více o Google I/O

Google I/O (zkratka pro Input/Output) je každoroční akce pro vývojáře, kde Google ukazuje novinky týkající se systému Android, prohlížeče Chrome a dalších ekosystémů, které firma Google spravuje. První ročník se konal v roce 2008.

Postupně se z akce stala i mediálně populární záležitost, protože zde Google začal představovat některé své vize a novinky zaměřené na koncové uživatele: první tablet s Androidem, první Chromebook nebo asistent Google Home. Z méně úspěšných vizí pak nejvíce pozorností vzbudily brýle Google Glass.

V roce 2023 se konference konala nedaleko sídla společnosti Google v kalifornském Mountain View. Náklady na cestu redaktora Seznam Zpráv uhradila společnost Google.

„Generativní umělá inteligence usnadnila tvorbu nového obsahu, ale zvyšuje to možnost šíření dezinformací,“ zdůraznil James Manyika, viceprezident pro společenský rozměr technologií. „Google bude do svých umělou inteligencí vygenerovaných obrázků dávat neviditelný vodoznak a metadata, aby bylo rozpoznatelné, že nejde o skutečnou fotografii.“

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

James Manyika ukázal automatizovaný překladač, který umí do videa vložit i falešné pohyby rtů a napodobit hlas mluvčího v cizím jazyce. Tuto funkci ale Google zatím nedal k dispozici veřejnosti, protože se obává, že by bylo snadné ji zneužít.

Zdůraznil tak důležitost zodpovědného vývoje nástrojů umělé inteligence. „Proto pracujeme s vydavateli, abychom zajistili eticky udržitelný přístup k obsahu,“ podtrhl Manyika. Podle ticha v obřím hledišti bylo jasné, že etika nemá tolik hlasitých fanoušků. Ale je dobře, že na ni přišla řeč.

Reklama

Související témata:

Doporučované