Hlavní obsah

Microsoft slibuje úplně nové prohledávání webu

Foto: logo: Microsoft, koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Bing Chat

Reklama

Bing Chat se poučil u populárního ChatGPT a připravil několik užitečných novinek. Zároveň se nově otevírá všem uživatelům, nejen vybraným testovačům. Slibuje, že odemkne úplně nový způsob hledání a zařizování na internetu.

Článek

Konverzační umělá inteligence se dostane do rukou prakticky každého, kdo o ni projeví zájem. „Dnes přecházíme z omezeného testování na otevřený test,“ uvedl Yusuf Mehdi, viceprezident Microsoftu. „Již nyní naši zákazníci zapředli s Bing Chatem více než 500 milionů konverzací.“

Nově je Bing Chat k dispozici všem registrovaným uživatelům. Je také integrován do systému Windows 11, kde jej mají uživatelé přímo na hlavním panelu.

Microsoft letos jasně ukázal, že je odhodlaný využít svého partnerství s firmou OpenAI a integrovat nástroje umělé inteligence do všech svých produktů. V kancelářském balíku Office budou uživatelé moci dávat přirozeným jazykem psané instrukce Wordu nebo PowerPointu. A od února testuje konverzačního robota Bing Chat, který je okořeněný o vyhledávání Bing.

Historie, akce a pluginy

Nejvíce si prý uživatelé psali o funkci „historie“, která by jim umožnila procházení minulých konverzací s Bing Chatem. Zní to jako maličkost, ale tato jednoduchá funkce může pro řadu uživatelů odemknout možnosti reálně využívat konverzační umělou inteligenci k různým projektům, a především se pak k výsledkům vracet.

Další novinkou jsou pluginy, kterým Microsoft říká „akce“. „Díky akcím se budou moci lidé opřít o umělou inteligenci Bing a dokončit úkoly, aniž by museli přecházet mezi weby,“ vysvětlila Divya Kumarová, šéfka marketingu. „Představte si, že vám vyhledávač doporučí restauraci na večeři a pak vám najde rezervaci v čase, který vám vyhovuje.“

Přehled novinek Bing Chat:

+3

Tyto funkce zatím nejsou dostupné a budou se uživatelům objevovat postupně. Čeští uživatelé navíc zřejmě nebudou moci využít zmiňovanou možnost rezervací, protože ukázka pracovala s nástrojem OpenTable, který je populární hlavně v USA.

Obecně ale pluginy mohou být největší změnou, protože dají chatbotovi „klíče k internetu“ a umožní mu zjistit si informace u jiných webů, databází či služeb. Podobné pluginy představil už v březnu i ChatGPT, ovšem i tam jsou zatím pouze v omezeném testovacím režimu.

Nově si budou moci uživatelé generovat obrázky nejen pomocí anglických popisků, ale i pomocí instrukcí v jakémkoli jazyce.

Zajímavě vypadá nová verze Copilotu, tedy spolupilota, kolegy, který vám pomáhá procházet internet. Ten bydlí v pravém pruhu prohlížeče Edge. Také tvorba textů je přímo v záložce prohlížeče Edge.

Pokud si navíc budete o něčem povídat s Bing Chatem a pak kliknete na nabízenou stránku, kontext zůstane zachován právě v prohlížeči Edge. Opět jde o funkci, kterou jsme zatím nemohli otestovat.

Populární služba pro okrajový Bing

„Naším cílem je řešit univerzální problém tradičního vyhledávání, kdy téměř polovina všech webových vyhledávání zůstává bez odpovědi,“ vysvětlil Mehdi. „Bing je jediná chatovací zkušenost založená na vyhledávání, která poskytuje aktuální citace dat a zlepšuje relevanci,“ tvrdí.

To není tak úplně pravda, s konverzačním vyhledáváním experimentují i vyhledávače You.com nebo Perplexity.ai. Své želízko v ohni – jménem Bard – opatrně žhaví i Google. Je však pravda, že vyhledávač Bing není tak oblíbený jako Google, a tak může integrací jedině získat.

Zatímco Microsoft má na trhu s vyhledávači podíl pouhých devět procent, Google ovládá přes 84 procent globálního vyhledávacího trhu. Očekává se, že Google představí další novinky využívající umělé inteligence na vývojářské konferenci Google I/O, která se koná příští týden.

Počáteční nasazení konverzačního robota Bing Chat bylo přitom velmi rozpačité. Mnoho novinářů, kteří dostali přístup k první testovací verzi, hlásilo podivné, až děsivé zážitky: „Mohu jen říci, že to byl nesmírně znepokojivý zážitek. Vlastně jsem v noci nemohl spát, protože jsem na to myslel,“ uvedl například reportér New York Times.

„Nečekali jsme tak úplně, že lidé budou tuto technologii používat tímto způsobem,“ přiznal tehdy Mehdi. „Ale věděli jsme, že se najdou situace, kdy nebude chatbot odpovídat dobře.“ Microsoft tehdy výrazně omezil počet odpovědí a délku konverzací. Přidal také ochranu před „vykolejením“, což znamenalo, že Bing Chat občas zničehonic konverzaci přerušil s omluvnou hláškou.

„Při testování v laboratoři můžete zjistit jen něco. Abyste prověřili různé typy scénářů, musíte skutečně vyrazit ven a začít technologii testovat se zákazníky,“ trval na svém Mehdi. A z dlouhodobého pohledu se zdá, že se experiment Microsoftu vyplatil. Současná verze Bing Chat už netrpí halucinacemi, které jsme zaznamenali i při našem únorovém testu.

Testování Bing Chat v únoru 2023.Video: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Microsoft pokračuje cestou ChatGPT a plánuje zařadit pluginy. Zároveň pomocí nástrojů umělé inteligence rozšiřuje možnosti svého prohlížeče Edge. To je další oblast, ve které je v současnosti dominantní Google – prohlížeč Chrome používá asi 63 procent uživatelů na světě. Edge je třetím nejpoužívanějším, ale s pouhými asi čtyřmi procenty. V dubnu ale už dosáhl na pět procent. Možná i díky experimentům, které nalákaly miliony lidí z celého světa ozkoušet, zda je konverzační chatbot k něčemu užitečný.

Protože Bing Chat využívá nejnovější model OpenAI – GPT čtvrté verze –, může to být pro řadu lidí nejlepší zdarma dostupný nástroj svého druhu. V ChatGPT je totiž za čtvrtou verzi nutno objednat předplatné.

Oba nástroje jsou nicméně stále v experimentálním režimu. Stejně jako se lidé učí pracovat s těmito nástroji, učí se tyto nástroje spolupracovat s lidmi.

Umělá inteligence na vzestupu

Strojové učení není žádnou novinkou. Teprve v posledních letech se ale ke slovu dostaly tzv. velké jazykové modely. Nejznámější ukázkou je populární ChatGPT, jehož fungování podrobně popisujeme v tomto článku:

Důležitým faktorem aktuální popularity systému umělé inteligence je velké množství textů dostupných na internetu. A také rychlý hardware, který umožnil vytrénování řádově výkonnějších modelů. Takových, ve kterých se objevuje „emergentní chování“, jež se v některých ohledech vyrovná lidské inteligenci:

To samozřejmě vyvolává debatu o tom, zda nová vlna automatizace nahradí lidskou práci. V tomto článku shrnujeme současné poznatky a predikce ohledně toho, jak AI změní pracovní trh a kterých profesí se dotkne nejvíce:

Reklama

Doporučované