Hlavní obsah

Číňané postrašili svým pokrokem na poli humanoidů

Podívejte se na výstavu nejlepších robotů v Číně. Mají i robohasiče do 1000 °C.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Roboti přesně kopírující lidi, tančící, lyžující i curlingoví robopsi, 5G chirurgické paže pro dálkové operace, průmyslové rameno na PCR testy, robotický číšník i asistent hasičů do 1000 °C. To ukázalo expo robotů v Číně.

Článek

Stovka robotických psů v přesně naprogramovaném a synchronizovaném tanci. Tak v Pekingu ve čtvrtek odstartovala čtyřdenní Světová robotická konference 2022. Na 130 společností nejen z Číny, ale i dalších zemí při ní představilo přes 500 různých typů robotů. Více než 30 z nich se dokonce představilo poprvé.

Informace spolu se záběry si můžete poslechnout i prohlédnout ve videoreportáži.

Je však pravdou, že expozici na ploše 40 000 metrů čtverečních k předvedení nejnovějších produktů využily hlavně čínské robotické firmy. K vidění byla opravdu celá škála využití - nechyběli pomocníci v průmyslu, ale ani medicíně či sportu.

Humanoidy, či spíše mechanické loutky má lepší USA

A Číňané neváhali pár návštěvníků postrašit svým pokrokem na poli humanoidů. Bláznivý Albert Einstein byl ale spíše než umělé inteligence ukázkou takzvané animatroniky neboli mechanických loutek, kterých je v zábavních parcích třeba i v USA na poměrně vysoké úrovni dost.

„Narozdíl od průmyslových robotů se ti naši nesnaží o to, aby byli výkonnější či snad silnější než lidé a zvedali těžké objekty. Na to se nezaměřujeme. Víc nám jde o lepší interakci mezi lidmi a roboty nebo o vyjádření emocí. Zjistili jsme, že dost firem ze sektoru služeb přesně tohle potřebuje,“ vysvětlil Li Po-jang, šéf společnosti EX Robots.

Robopsi na sněhu i ledu

Dojít muselo po loňské první zimní olympiádě v Číně i na uplatnění robotů ve sportu, a to právě nejlépe na sněhu nebo ledu.

Robotický pes tak namísto tancování navlékl lyže a o kousek dál jeho už o něco upravenější model zkoušel, jak úspěšný asi bude s curlingovým kamenem. Atletům prý mohou sloužit jako tréninkoví parťáci, ale nejen to.

„Tento robot se může používat v nehostinném prostředí, které je pokryté ledem nebo sněhem a je ve velkých výškách, kde může nahradit lidi při jejich práci a službě jako třeba u hlídek,“ uvedl Čchen Sien-pao, který oba upravené robopsy navrhl.

Velkým lákadlem byli také chirurgičtí roboti pro dálkové operace pomocí 5G připojení od společnosti MedBot. Čínští lékaři s nimi letos v červnu úspěšně provedli hned dvě laparoskopické urologické operace na vůbec nejdelší vzdálenost na světě, a to skoro 5000 kilometrů mezi východní provincií Sin-ťiang a Ťiang-su na západě.

„Může ulevit doktorům od náročnosti operací. Dost obtížných zákroků obvykle dělají starší a zkušenější lékaři, ale teď by mohli tito roboti asistovat i mladším chirurgům, kteří by se rychleji naučili složité operace,“ řekl reportérům z agentury AP Liou Jü, viceprezident MedBot Group.

Dálkoví chirurgičtí 5G roboti by prý mohli zpřístupnit lékařskou péči a operace i lidem v menších městech. Zatím podle firmy v Číně úspěšně provedli už 400 zákroků.

Průmyslové rameno na odběr PCR testů nebylo jemné

A přestože jsou na Světové robotické konferenci 2022 v Pekingu stejně jako i v celé Číně povinné roušky, návštěvníci se od jednoho robota předělaného zřejmě z průmyslového mohli také nechat otestovat. Vzorek pro PCR zvládne odebrat za 35 sekund.

„Nečekal jsem, že robot bude tak precizní a přizpůsobivý. Uchopí tu tyčinku přesně, a stejně tak provede i test. Ale protože je to stroj, není tak jemný jako člověk. Takže se mi chtělo trochu zvracet,“ popsal svou zkušenost návštěvník výstavy Jang I.

Čínská firma Siasun už robota, který může ulevit zdravotnickému personálu, testuje ve třech komunitách v Šanghaji. „Práce, která je jednoduchá a opakuje se, jako odběr nukleových kyselin, se může dělat automatizovaně,“ vysvětlil Taj Ťün-pcheng, obchodní manažer společnosti, který rameno vyvinul.

Robočíšníci levnější než lidé a minitank do ohně

Pozornost upoutali ale i malí pojízdní robotci vypadající jako vysavače s lopatkou. Ve skutečnosti to měli totiž být robočíšníci, které údajně provozují už některé restaurace právě v Pekingu, ale i Šanghaji a Kantonu.

Zaměstnanci jsou prý stále dražší a mladší generace k práci v gastronomii ani tolik netíhne. Pronajmout si jednoho tohoto robota od Keenon Robotics stojí 3000 jüanů čili 10 500 korun na měsíc, takže je i na tamní poměry levnější než člověk.

Případné české návštěvníky by pak asi po rozsáhlém požáru v Českém Švýcarsku zaujal robotický asistent pro hasiče. Drobný tank údajně přežije teplotu až 1000 °C po dobu 30 minut, a může se tak prý vydat i do středu ohně a hledat ztracené oběti nebo kolegy hasiče.

Reklama

Doporučované